Elfogták Ratko Mladicsot

A Vajdaságban tartóztatták le a srebrenicai népirtással vádolt volt tábornokot

Sebestyén Imre, 2011. június 6., hétfő 00:00, frissítve: hétfő 00:00
Rokonai házában, a vajdasági Nagybecskerek mellett levő Lázárföldön tegnap reggel letartóztatta a szerb rendőrség Ratko Mladics hágai körözöttet, akit a nemzetközi törvényszék háborús bűncselekményekkel – köztük a srebrenicai népirtással – vádolt meg, és aki másfél évtizede rejtőzködött Szerbia területén.
Kiadást várnak. Az Európai Unió azt várja, hogy az elfogott Ratko Mladicsot haladéktalanul adják ki Hágának – hangsúlyozta tegnap, a fejleményt üdvözlő nyilatkozatában az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Catherine Ashton szerint a boszniai szerb hadsereg egykori, háborús bűnökkel vádolt parancsnokának az elfogása „fontos lépés Szerbia és a nemzetközi igazságszolgáltatás számára”. A délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljárni hivatott, hágai székhelyű nemzetközi ENSZ-törvényszék ügyésze 1995-ben emelt vádat Mladics ellen. Serge Brammertz, a hágai törvényszék ügyésze első reagáló nyilatkozatában kijelentette: Mladics letartóztatásával Szerbia „teljesítette egyik nemzetközi kötelezettségét”. Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke a hivatalos bejelentés után nyilatkozatban üdvözölte Mladics letartóztatását. „Ez jó hír Szerbiának, a térség stabilitásának, és új lendületet ad Szerbia EU-csatlakozási folyamatának” – fogalmazott Buzek. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy még mindig szabadlábon van a Hága által szintén körözött Goran Hadzsics. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szintén nyilatkozatban adott hangot örömének. Emlékeztetett arra, hogy Mladics „kulcsszerepet játszott a balkáni és az európai történelem néhány legsötétebb epizódjában, beleértve Szarajevó ostromát, valamint bosnyák férfiak és fiúk ezreinek 1995-ben Srebrenicában történt legyilkolását”. Most, csaknem 16 évvel azután, hogy vádat emeltek ellene, végre lehetőség nyílik az igazságtételre – tette hozzá Rasmussen. Történelmi pillanatnak nevezte csütörtöki nyilatkozatában Ratko Mladics őrizetbe vételét William Hague brit külügyminiszter. (MTI)

A faluba kiszállt rendőrség Milorad Komadics álnéven vette őrizetbe a legismertebb szökevényt, akiről első ránézésre nem lehetett teljes bizonyossággal megállapítani, hogy ő az, akit keresnek: az öregedés megváltoztatta vonásait, a 16 év nyomot hagyott rajta. A vizsgálatok azonban – arról nem jött hír, hogy megvan-e már a DNS-vizsgálat eredménye is – minden kétséget kizárva bizonyították, hogy Mladicsot fogták el.
Borisz Tadics szerb államfő kora délutáni rendkívüli sajtótájékoztatón maga jelentette be a legkeresettebb hágai vádlott kézre kerítését. Gratulált a biztonsági szolgálatoknak, amelyek lakossági bejelentés nyomán jutottak el ahhoz a falusi házhoz, ahol megtalálták Mladicsot. A vádlott nem tanúsított ellenállást. A B92 honlapján megjelent beszámoló szerint Mladics nem hordott álruhát, és szakállt sem növesztett. Az RTS szerb állami tévé szintén ilyen értesülést tett közzé a honlapján, s megjegyezte: Mladicsot nehéz felismerni, mert megöregedett.
*
Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a letartóztatásnak köze van-e ahhoz, hogy Serge Brammertz hágai főügyész Szerbia számára kedvezőtlen jelentést készített az ENSZ Biztonsági Tanácsának, Tadics kitérően csak annyit mondott: ezzel az akcióval értelmetlenné váltak azok a bírálatok, amelyek szerint Szerbia közreműködése a törvényszékkel nem őszinte, és nem is akarja elfogni a két körözött személyt. Nem mulasztotta el kiemelni, hogy Mladics őrizetbe vételével Szerbia előtt megnyíltak a kapuk az Európai Unió felé. Ígéretet tett, hogy hamarosan kézre kerítik a másik szökevényt, Goran Hadzsicsot is. Tagadta, hogy bármiféle politikai kalkuláció állna a mostani letartóztatás mögött.
Egyes megfigyelők mégis úgy vélik, hogy a szolgálatok tudták, hol van Ratko Mladics, s letartóztatásához a legmegfelelőbb politikai pillanatot várták. Nem mellékes körülmény, hogy csütörtökön érkezett Belgrádba Catherine Ashton, az EU külügyminisztere, akiről Tadics azt mondta, hogy végig hitt Szerbia őszinteségében. Ashton egyébként sürgette a vádlott Hágába szállítását.
Szinte a letartóztatással egyidejűleg jelentette ki Jelko Kacin, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője, hogy Belgrád nem számíthat előrehaladásra az uniós csatlakozási folyamatban a vádlottak lefogása nélkül. Hollandia pedig ugyancsak megerősítette, hogy álláspontját Szerbia tagjelölti státusának megadásáról csakis és kizárólag Serge Brammertz főügyésznek a BT számára készült jelentése alapján alakítja ki. A főügyész egyébként elismeréssel adózott a szerb hatóságoknak.
A nemzetközi közösséghez hasonlóan a térség országai is üdvözölték Mladics letartóztatását. Még a boszniai Szerb Köztársaságban is a daytoni megállapodásból következő nemzetközi kötelezettség törlesztésének nevezték. Szerbiában azonban nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel az egyesek által még a srebrenicai események részleteinek kitudódása után is nemzeti hősként tisztelt háborús parancsnok lefogását. A szerb hatóságok mindenesetre – így nyilatkoztak a rendőrségi vezetők – nem tartanak nagyobb tiltakozó megmozdulástól. Tegnap semmilyen szervezkedésről nem szereztek tudomást a biztonságiak, ám ez utalhat arra is, hogy a váratlan bejelentés meglepte a hazafiasnak nevezett politikai erőket. Tomiszlav Nikolicsot, a Szerb Haladó Párt elnökét, az ellenzék vezetőjét csak „meglepte” az akció, láthatólag ennek a demokratákra szálló politikai haszna bántja csupán, a radikálisok viszont nem adnák ki Mladicsot. Pedig elnökük önként ment annak idején Hágába. Minden jel szerint nagyobb politikai hullámverést nem okoz majd Mladics letartóztatása. Szerbia lakosságának többsége – annak ellenére, hogy a nemrégiben végzett közvélemény-kutatások eredményei mást mondanak – nem ezt tartja Szerbia legfontosabb problémájának, s nem bánja, hogy az ország túljutott rajta. A hírre az egyébként is erősödő dinár újabb csúcsot állított fel.
Bruno Vekarics, a háborús bűncselekmények ügyében eljáró szerb törvényszék ügyészének helyettese közölte, hogy folyamatban van Mladics hágai kiadatása, a jogi eljárás körülbelül egy hetet vehet igénybe.

vezércikk a 7. oldalon
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés