Szájer: Óriási siker a nemzeti konzultáció

Vona Adrienn, 2011. április 14., csütörtök 00:00, frissítve: csütörtök 00:00
Botrány? Szájer József botránynak tartja, hogy nem egyenlő a választójog, és így a gyermekek, a magyar lakosság húsz százaléka „jogfosztott”. A politikus ezt a gyermekek után járó szavazati jogról, a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett konferencián mondta. Közölte: javasolja Orbán Viktor miniszterelnöknek, Schmitt Pál államfőnek, hogy hozzanak létre egy társadalmi bizottságot, amely megvizsgálja a gyermekek után járó szavazati jog kérdését, majd arról jelentést készít. Kezdeményezi azt is, hogy a Magyar Tudományos Akadémia indítson kutatásokat a témában. Szájer jelezte: az új alaptörvénybe ugyan – a nemzeti konzultációban mért elutasítás alapján – várhatóan nem kerül be a gyerekek után járó szavazati jog, de szerinte a vitát folyatni kell, hogy a társadalom véleménye megváltozzon. Révész Máriusz (Fidesz) a konferencián jelezte: a családi szavazati joggal átalakulna a politikai kampány, változna a költségvetés, az adórendszer. Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense ugyanakkor a gyermekek után járó szavazati jogot szakmailag elfogadhatatlannak nevezte.

Nagy nemzeti vállalkozás volt az alkotmányozással kapcsolatos konzultáció – véli Szájer József. A fideszes európai parlamenti képviselő, a nemzeti konzultációs testület vezetője példátlan aktivitásnak, óriási sikernek nevezte, hogy a kipostázott kérdőívek mintegy 11 százaléka, 916941 visszaérkezett. Hazánk ilyen módon még soha nem vett részt alaptörvénye előkészítésében, ez példátlan a magyar történelemben – mondta. Ismertette az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultáció részletes eredményét, amely – hangsúlyozta – ugyan nem reprezentatív, de tükrözi azok véleményét, akik hallatni akarták a szavukat.
Kifejtette: 91 százaléknyian támogatták, hogy az új alaptörvény a jogok mellett az állampolgári kötelezettségeket is tartalmazza. Kiemelkedő volt az egyetértő válaszok száma az állam mindenkori eladósodásának korlátozása kapcsán is. „Masszív”, 74 százalékos volt ugyanakkor az elutasítása a gyermekek után járó szavazati jognak. A gyermeknevelési költségek megadóztatásának tilalmát viszont 72 százalék támogatta. A család, a rend, az otthon, a munka, az egészség értékeinek alkotmányos védelmét 91 százalék ítéli fontosnak, a jövő nemzedékek iránti alkotmányos kötelezettségvállalást 86 százalék. 92 százalék azok aránya, akik szerint csak az átlátható tulajdonosi szerkezetű cégek indulhassanak közbeszerzéseken. A kérdőívet visszaküldők 61 százaléka mondta azt, hogy az új magyar alkotmány fejezze ki a nemzeti összetartozást a határon túl élő magyarokkal.
A T. Ház egyébként ma a kormánypárti alaptörvény-javaslat vitájának befejezésével folytatja az alkotmányozást.
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés