Archívum - Magyarnemzet

Székházat kap a köztelevízió

Százharmincmilliárd helyett huszonkétmilliárdot költenek az ingatlanra
Munkatársunktól

2011. augusztus 29., hétfő 00:00
Nettó 22 milliárd forint – enynyibe kerül az adófizetőknek a Magyar Televízió Kunigunda útján álló székházának megvásárlása. Ezt Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnöke és Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója közölte. Az összeg diszkontárnak nevezhető, legalábbis ahhoz képest, hogy mennyit kellene kifizetni, ha az eredeti bérleti szerződés maradna fenn. Ekkor ugyanis a negyvenéves futamidő alatt 130 milliárdba kerülne az épület; és az ingatlan még akkor is az építtető tulajdonában maradna.
Szabó súlyos örökségnek nevezte a székházszerződést. Közölte, nyilvánosságra kívánják hozni a korábbi és a jelenlegi székházszerződések dokumentumait, ám ehhez előbb nemzetbiztonsági vizsgálat szükséges. Hozzátette: jelenleg is lehetőség van arra, hogy – kérésre – a dokumentumokba bárki betekintsen. (Ehhez szekhaz@mtva.hu e-mail címen kell időpontot kérni.) A kommunikációs igazgató elmondta, az MTVA-nak másfél éve van arra, hogy megvásárolja az ingatlant. Az adásvétel banki hitelből történhet meg; az alap rövidesen közbeszerzési pályázaton választja ki a finanszírozó pénzintézetet. Hozzátette: a jelenlegi tulajdonossal nemrég kötött új szerződés a bővítést is lehetővé teszi.
Az új székház bérleti szerződése ügyében nyomozás folyik, azt kiderítendő, ki és miért kötött olyan bérleti kontraktust, ami lényegesen hátrányosabb az adásvételi megállapodásnál. A Szabadság téri régi székházat még a Medgyessy-kormány idején adta el az állam, a tévé azonban akkor bent maradt és bérleti díjat fizetett; nagyjából annyit, mint amennyiért elkelt az épület. Ezt az ügyletet is vizsgálják a nyomozók.

A nap képe

Időjárás

ma
közepesen felhős
Min: 8°C
Max: 13°C
holnap
szitálás, gyenge eső
Min: 6°C
Max: 12°C
Részletek

Szavazás

Önök szerint (megint) plagizáltak a dánok?