Lőttünk egy hatodik helyet

TÁ, 2012. augusztus 2., csütörtök 16:43, frissítve: csütörtök 18:48
Bognár Richárd a hatodik helyet szerezte meg a férfi dupla traposok között a londoni olimpia csütörtöki versenynapján.

A 45 esztendős mosonmagyaróvári koronglövő, a magyar küldöttség legidősebb tagja az alapversenyben 137 találatot ért el, s ezzel a hatodik helyen még éppen bekerült a fináléba. A vb-címvédő kínai Li Csün (Li Jun) csak tizedik, míg a pekingi bajnok amerikai Walton Eller csupán 22. lett.

A döntő előtt az élen a brit Peter Wilson állt 143 koronggal, az orosz Vaszilij Moszinnak és a kuvaiti Fehaid Aldehaninak 140-140, az ugyancsak orosz Vitalij Fokejevnek 139, a svéd Hakan Dahlbynak pedig – Bognárhoz hasonlóan – 137 korongja volt. Mivel a finálé eredménye hozzáadódik az alapversenyhez, a magyarnak a jó teljesítmény mellett az is kellett az előrelépéshez, esetleg a dobogó eléréséhez, hogy a riválisok hibázzanak a végjátékban.

A 2010-es világbajnokságon ötödik, olimpiai újonc Bognár – aki mindössze hat éve kezdett foglalkozni komolyabban ezzel a számmal – rögtön egy tévesztéssel kezdte az ötven (25×2) korongos finálét a Királyi Tüzérségi Laktanyában, a folytatásban aztán javított, de az első ötös sorozat után ezzel együtt maradt a hatodik helyen.

Bognár feljött

A hetedik kísérletnél egy újabb Bognár-hiba következett, s mivel az ellenfelek – Fokejeven kívül – biztos kézzel gyűjtögették a pontokat, a dobogó egyre távolabbinak tűnt. A gyengélkedő orosznak köszönhetően a döntő felénél Bognár feljött az ötödik helyre, majd a hajrához érkezve egy korongra került az éremtől a rendkívül szorossá váló küzdelemben.

Tíz lövéssel a vége előtt Wilson fölényesen vezetett, a többi öt lövő pedig egy korongon belül volt Bognár azonban ekkor újra hibázott, ráadásul kétszer is, s ezzel elúszott a dobogó. A felkészülését szinte teljesen maga fedező Bognár ezzel együtt minden dicséretet megérdemel, magyar férfi koronglövő ugyanis ezt megelőzően legutóbb 2000-ben Sydney-ben szerepelhetett olimpiai döntőben, akkor Gerebics Roland ötödik lett dupla trapban. A versenyt – a hazai közönség nagy örömére – Wilson nyerte 188 koronggal.

Eredmény:

férfi dupla trap

olimpiai bajnok: 1. Peter Wilson (Nagy-Britannia) 188 korong (143 korong)

2. Hakan Dahlby (Svédország) 186 (137)
3. Vaszilij Moszin (Oroszország) 185 (140)

...
6. BOGNÁR RICHÁRD 182 (137)

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés