Ez a londoni sikereink titka?

WL, 2012. augusztus 21., kedd 16:37
A londoni olimpián aranyérmes 11 magyar sportoló közül hét részt vett a nemzeti utánpótlás-nevelési programban.

Szabó Tamás – aki több mint tíz évig, 2001-től idén márciusig volt főigazgatója a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézetnek (NUPI), majd utódjának, a Nemzeti Sport Intézetnek (NSI) – az MTI-nek kedden elmondta, hogy az idei ötkarikás játékokon indult 157 fős csapat 70 százaléka érintett volt a Héraklész-programban. Pekingben ez az arány még csak 37 százalék volt.

„Egy olimpián érem- vagy pontszerző esélyesként induló sportoló kiképzése 6-10 évig tart. Ezért London volt az igazi megmérettetése az általunk működtetett utánpótlásprogramoknak” – nyilatkozott Szabó Tamás, aki jelezte, évi kétmilliárd forint befektetést jelentett az utánpótlásprogramok, többek között a Héraklész-, a Bajnok-, és a Csillag-program működtetése.

„Héraklészes” eredmények

Köszönetet mondott a 2012-es londoni olimpia magyar résztvevőinek Áder János köztársasági elnök, aki a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj 2012 verseny végén Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt a Puskás Ferenc Stadionban köszöntötte a londoni ötkarikás játékokon szerepelt magyar sportolókat.

A 78 londoni pontszerző közül 46 versenyzőt támogatott a Héraklész-program. Az egyéni pontszerzőket tekintve még jobb az arány: a 36 fő közül 25 „héraklészes”.

„A konkrét eredményeken túl más hozománya is volt ennek, az a finanszírozási modell, amit kitaláltunk. Programokat finanszíroztunk, 2-3 éves felkészülési terveket kértünk, állami edzőket alkalmaztunk, és tudományos segítséget is igénybe vettünk” – tette hozzá Szabó Tamás, aki a Nemzeti Sportközpontokon (NSK) belül szeptemberben felálló diagnosztikai központ vezetőjeként folytatja munkáját. Az NSI működtetését a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vette át.

Elemezni kell a londoni eredményeket

Az utánpótlással foglalkozó szakember szerint a londoni szereplés, a nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérem megszerzése nem nevezhető csupán szerencsének: „Legalább négy elvesztett aranyat fel tudnék sorolni, miközben persze akadtak meglepetések, például Risztov Éváé, amelyik talán a legjobban megérintett. Ő csak egy évig vett részt a programban, mert utána abbahagyta, s mikor újrakezdte, már túlkoros volt.”

Szabó Tamás, a MOB korábbi alelnöke szerint nagyon fontos, hogy készüljön analízis a londoni eredményekről:
„Nehogy úgy járjunk, mint Peking után, amikor a kudarcot senki nem tudta megmagyarázni. A sikert ugyan nem kell magyarázni, de fontos, hogy készüljön egy mélyértékelés, mik voltak az okok, ezt tudni kell, hogy meg tudjuk ismételni ezeket a szép eredményeket Rióban.”

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés