Vízilabda

Az ősz folyamán dönt Kemény Dénes

TK, 2012. augusztus 21., kedd 12:46, frissítve: kedd 14:13
Az ősz folyamán dől el, hogy januártól folytatja-e munkáját Kemény Dénes, a londoni olimpián ötödikként zárt magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A szakvezetőként sorozatban három ötkarikás aranyat (2000, 2004, 2008) nyert edző a Digi Sport Reggeli start című műsorában azt mondta, más válogatottért képtelen lenne hasonlóképpen dolgozni, mint tette azt a magyar csapatért.

„Nagyon szeretném elkerülni, hogy másik válogatott kispadjára üljek le valaha is – fogalmazott. – Másutt ugyanis nem tudnám ezt az aszkéta felfogást képviselni a csapat érdekében, turistának viszont nem mennék.”

Eldöntendő kérdések

A londoni játékokon elért eredménnyel kapcsolatban Kemény úgy nyilatkozott, a válogatott későbbi sikerei szempontjából fontos részletesen értékelni az idei olimpiát: „Hogy a válogatott kispadján fogok-e januártól is ülni? Ez része az ősszel eldöntendő kérdéseknek. Ennél azonban sokkal lényegesebb ennek az olimpiának, ennek a négy évnek az alapos elemzése annak érdekében, hogy akár én, akár valaki más levonhassa a következtetéseket a januártól minél erősebb válogatott érdekében – mondta. – Nem tudok most a fiúk fejével gondolkozni az olimpia utáni válogatottbeli folytatásról. Nem is helyes szerintem ennyire közel, érzelmek hatása alatt végleges döntéseket hozni. Úgy gondolom, hogy a csapat közel fele vagy Londonban játszott utoljára, vagy igazából fontos szerepet ott töltött be utoljára.”

A magyar vízilabda-válogatott magabiztosan verte a spanyolokat az ötödik helyért, így győzelemmel búcsúzhattak vasárnap a londoni olimpiától.

Kemény elárulta, barátai, ismerősei gratulálnak a kapitányként ledolgozott 16 évéhez s a négy olimpiai részvételhez, így ritkán tud elvonatkoztatni a londoni szerepléstől. „Naponta felhozzák bennem a dolgokat. De javul a helyzet, ma például már hajnali ötig tudtam aludni agyalás helyett. A higgadt elemzéshez azonban majd kell egy időszak, amikor egyáltalán nem foglalkozom az olimpiával.”

„Nem volt tapasztalatom”

A kudarccal felérő ötödik helyről így nyilatkozott: „Nem vagyok benne biztos, hogy egy-két mezőnyjátékos meg tudta ismételni tavalyi sanghaji formáját. Nem volt tapasztalatom abban, hogyan kell háromszoros aranyérmeseket felkészíteni, vezényelni egy újabb olimpiára, a veszélypontokkal együtt. Ezt most tanultam meg, kicsit későn.”

Várhatóan nem szerepel többet a magyar vízilabda-válogatottban Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok.

Kemény azt mondta, embert próbáló volt, hogy rögtön két vereséggel kezdtek. „A szerbek elleni nyitóvereség sokkoló volt, nem volt még bennünk olimpiai tűz – fogalmazott. – Miközben a csapat az előző olimpiákhoz képest is rengeteget készült, magam is aszkétaként szolgáltam a cél érdekében. A rossz kezdés azonban rengeteg energiát felemésztett bennem is. Az olaszok elleni kieséses meccsen talán ezt az árat is megfizettük. Egy-egy összecsapáson fázisban közel voltunk a legjobb tudásunkhoz, de aztán hibákat követtünk el.”

A kapitány végül hozzátette, volt már olyan olimpiai mérkőzés, amelyet megkönnyezett, de nem Londonban. A mostani játékokon ugyanis csak „keserűséget, tehetetlenséget és csalódottságot” érzett.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása