Botrány: ellopták Sidi felszerelését a verseny előtt

GB, 2012. augusztus 6., hétfő 15:19, frissítve: hétfő 16:26
Sidi Péter úgy végzett a hatodik helyen a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számában a londoni olimpia hétfői versenynapján, hogy vasárnap vagy szombaton ellopták a felszerelésének egy részét.

A komáromi sportlövő a finálét követően elmondta: vasárnap fedezte fel, hogy az álló testhelyzetben használatos teljes első irányzékát ellopták, és mivel az edzőpályára csak versenyzők, edzők és bírók mehettek be, ezért ő úgy sejti, valamelyik riválisa lehetett az elkövető.

„Húsz éve járok versenyekre, de ilyen még nem fordult elő velem. A pálya be van kamerázva, és remélem, megtalálják az elkövetőt még akkor is, ha a mostani eredmény emiatt nem fog változni. A bíróknak jeleztem, mi történt, de ők csak széttárták a kezüket” – mondta a szám világ- és Európa-bajnoka. Egy hasonlattal élve úgy fogalmazott, olyan hátrányba került a lopás révén, mintha egy Forma-1-es autóba egy Trabant kormányát szerelték volna az ellopott helyére.

Nem magyarázkodik

„A fegyvergyár szervízcsapata is itt van az olimpián, ők gyorsan tudtak szerezni egy hasonló alkatrészt, de ennek más a súlyeloszlása, mérete, így időbe telt, mire megszoktam. Ha ez nincs, akkor is legfeljebb az ezüst- vagy a bronzéremért küzdhettem volna, mert az olasz Campriani most legyőzhetetlen volt” – mondta Sidi. „Megpróbálok a pozitívumokra gondolni, és úgy érzem, ilyen módon örülni kell a döntőbe jutásnak, illetve a hatodik helynek. A szétlövés is fárasztó volt fejben, végül is négyünk közül csak egy juthatott tovább.”

Sidi külön köszönetet mondott a Magyar Olimpiai Bizottságnak, hogy a játékokra nem utaztatta ki azokat – a magyar szövetség vezetőire utalva –, akik elmondása szerint Pekingben zavart keltettek, és részben ennek köszönhető, hogy most mindhárom magyar sportlövő (ő, Csonka Zsófia és Bognár Richárd) is pontszerző, hatodik tudott lenni.

A jövőt illetően elmondta, akár még 3-4 olimpia is „benne van”, hiszen van olyan sportlövő, aki már a nyolcadik olimpiáján szerepel. Sidinek ez a harmadik fellépése volt Londonban, korábban légpuskában 13., a kisöbű szabadpuska 50 méteres fekvő versenyében pedig 11. lett.

Szétlövés, majd döntő

A szám komáromi világ- és Európa-bajnoka az alapversenyben 1168 körrel – három társával együtt – a nyolcadik helyen zárt, és a szétlövésben drámai körülmények között, 0,1-es különbséggel végül beverekedte magát a nyolcas döntőbe. A hátránya viszont jelentős, 12 környi volt az élen álló olasz Niccolo Camprianival, a játékok légpuska számának ezüstérmesével szemben, de még a dobogótól is három körrel volt lemaradva.

Fotó: Kollányi Péter / MTI


Sidi jól kezdte a tíz, álló helyzetű lövésből álló finálét, négy lövés után a hetedik, hetet követően pedig a hatodik helyen állt. Innen viszont már nem tudott előrébb lépni az alapversenyben összeszedett hátránya miatt. A magyar sportlövő 101 körrel az egész fináléban a második legjobban célzott, ennek köszönhetően jött fel pontszerző helyre. A döntőben az utolsó lövésével végül az ezüstérmet megcsípő dél-koreai Kim Dzsong Hjun volt pontosabb nála. Sidi 1269 körrel fejezte be a versenyt.

Fotó: Kollányi Péter / MTI


Az aranyérmet az alapversenyt nagy fölénnyel, 1180 körös olimpiai csúccsal megnyerő olasz Niccolo Campriani érdemelte ki.

Eredmény:
kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett, olimpiai bajnok:

Niccolo Campriani (Olaszország) 1278,5 kör (alapverseny: 1180 kör)
2. Kim Dzsong Hjun (Koreai Köztársaság) 1272,5 (1171)
3. Matthews Emmons (Egyesült Államok) 1271,3 (1172)
...6. SIDI PÉTER 1269,0 (1168)

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása