Egy sporttörténelmi korszak ért véget

Gabay Balázs, Bucsy Levente, 2012. augusztus 8., szerda 21:00, frissítve: szerda 22:20
Négy évig folyamatosan kapta a jeleket a magyar férfi vízilabda-válogatott: az olimpiai ciklusban csak az eindhoveni Eb-n tudott érmet nyerni. Erre Londonban már esélye sem lesz: három olimpiai bajnoki cím után a negyedik megszerzésétől az olasz csapat ütötte el Kemény Dénes legénységét.

A szerb, a Montenegró elleni és az USA-meccsnél is fontosabb ütközet várt a világbajnok (!) Olaszország ellen Kemény Dénes vízilabda-válogatottjára. A háromszoros olimpiai aranyérmes kapitány jelezte is a találkozó előtt: még mielőtt bárki azt gondolná, ez egy magyar–olasz móka, vésse jól az agyába, hogy ez egy olimpiai negyeddöntő a két ország legjobbjai között. Hogy őket kaptuk, igazából nagy szerencse és a sima amerikai mérkőzésünk jutalma volt, ha ugyanis nem nyerünk az USA ellen, a rémes horvátok jöhettek volna, így viszont a közvetlen délszláv ágat elkerülve jöhetett elénk a spanyol–olasz A-csoportmeccs győztese, a hatos második helyezettje.

Olaszországot idén a fontos (de korábbi) mérkőzéseken megvertük, köztük az Európa-bajnokság csoportmeccsén és a bronzcsatán is, igaz, mindkétszer nélkülözték a világ legjobb kapusát, Stefano Tempestit. Egy felkészülésin Tempestivel együtt is elvertük őket, végül a margitszigeti Vodafone-kupán találkoztunk, és kikaptunk egyetlen találattal, ez az intő jel. Erőt meríthettünk abból, hogy csapatunk kemény magja jó ismerőse az olasz bajnokságban szereplő sztároknak, Benedek Tibor pedig (a válogatott másodedzője) hamarosan önálló életet kezd egy élklub fiókcsapatánál, trénerként.

4x8 perc történelemNos, a találkozó jó magyar védekezéssel kezdődött, de elöl nem nőttünk fel a hátsó jól teljesítéshez. Hosszú percekig nem lőttek gólt a felek, Kásás unta meg ezt a leghamarabb (1–0). Presciutti azonban kihasznált egy védekezési hibát, és az elsüllyedő Szécsi fölött betömte az egyenlítőgólt. Hogy ne sokáig örüljenek, Varga Dénes mattolta Tempestit. Válaszul Amaurys Perez, a Posilipo Napoli erőssége 9 méterről bombázott Szécsi kapujába.

Fotó: Illyés Tibor


Nyilatkozatok

„Az elején esélyünk volt olyan mederbe terelni a mérkőzést, ami egy latin csapat ellen kedvező. De elveszítettük a biztonságunkat hátul, vérszemet kaptak, mi hoztuk fel őket. Ez a magyar válogatott már bizonyos szituációkat nem bír el, nem olyan erős, mint az előző három olimpián volt. Nem voltunk annyira magabiztosak, hogy ne merjenek szórakozni velünk. Nem tudtunk lábra kapni. Sajnálom azokat a játékosokat, akik az előző három sikernek nem voltak részesei. Készülünk az ausztrálok ellen.” - Kemény Dénes

„Amit ez a csapat az utóbbi 12 évben felmutatott, feljogosít bennünket arra, hogy sajnos egy ilyen vereséggel elmondhassuk: véget ért egy álom. Itt nem tudjuk bebizonyítani, hogy a legjobbak közé tartozunk. A játékosok ezzel együtt büszkék lehetnek arra, amit elértek eddigi pályafutásuk során. Van még két mérkőzésünk, fel kell állnunk ebből a helyzetből is, mert ez tényleg egy aranycsapat. Az olaszok akarata érvényesült, hiszen meg tudták akadályozni a kontráinkat, kapusuk pedig nagyon jól védett, ráadásul még sok emberelőnyt is kaptak.” - Benedek Tibor

„Nagyon akartunk, mindenkit a jó szándék vezérelt, azonban a vízben ez káoszba torkollott.” - Szécsi Zoltán

„Az a tíz aranyérem, amit együtt nyertünk, fantasztikus élmény volt. Az utolsó négy év nem sikerült jól. A három olimpiai arannyal sporttörténelmet írtunk, de mi a negyediket is akartuk. Ez a meccs a védekezésen csúszott el, sok átlövésgólt kaptunk. Nehéz lesz megemészteni ezt a vereséget.” - Kiss Gergő

„Nem tudok mit mondani, egyszerűen nem jön ki belőlem semmi, csak fájdalmat érzek és szomorúságot.” - Szivós Márton

„Nehéz mit mondani egy ilyen meccs után. Jobbak nem voltunk, nem érdemeltünk győzelmet, hiába vagyunk papíron jobbak. Egy világ dőlt össze bennem.” - Varga Dénes

(MTI)

A második negyedben Felugo hasonlóan nagyot lőtt (2–3), de Varga Dániel ezt követő kiállítását túléltük. A rossz játékot hozó második negyed végén Sandro Campagna olasz kapitány jó időzítéssel kért időt, de aztán hiába kaptak emberelőny után még egyet, Biros labdát szerzett, s a túloldali fórt a másik Varga, Dániel váltotta egyenlítő gólra (4–4). Pietro Figlioli próbálkozott még bátran a nagyszünet előtt pár másodperccel, és Szécsi nem is vette komolyan, gólt kaptunk, 4–5 a nagyszünetben.

Madaras góllal nyitotta a harmadik negyedet (5–5), azonban ami ezután jött, maga volt a rémálom: 8–5-re elhúztak az olaszok. Csapatunkban egyedül Szécsit és Madarast lehetett dicsérni, a fehér sapkásoknál viszont minden egyes játékos hozzátette a magáét. A harmadik negyed végén volt még esély arra, hogy az eindhoveni Eb harmadik negyedes záróeredményét (6–8) elérjük, de hátul hiába zártunk kétszer is jól, Hosnyánszky gólvonalon táncoló labdája nem volt a vonal mögött, ezt követően egy fontos passzt pedig nem vett észre.

A zárónegyedben bosszantóan passzívak voltak az olaszok, és nem tudott ezzel semmit sem kezdeni a Kemény-legénység, s bár Madaras, valamint Varga Dénes egy-egy gólja még esélyt jelentett, Felugo az ébredezést keserűvé téve egy egész 14 éves korszakot zárt le, amikor belőtte a 11. olasz találatot. A végeredmény 11–9, Londonban még érmet sem szerzünk.

Magyarország–Olaszország 9–11 (2–2; 2–3; 1–3; 4–3)
Magyar gólszerzők: Madaras Norbert 3, Kásás Tamás 2, Varga Dénes 2, Biros Péter, Varga Dániel

PERCRŐL PERCRE

Vége a mérkőzésnek: Magyarország–Olaszország: 9–11!

8. perc:
58 másodperccel a vége előtt Felugo bevágja a minden bizonnyal győztes gólt (8–10). Madaras 39 másodperccel a vége előtt még bevágja szélről, de lehet, hogy már mindegy (9–10). Kiállítás az olaszoknak, az utolsó másodpercben Presciutti még bevágja (9–11).

7. perc:
Varga nem tudja ellőni, lejár a támadóidő.

6. perc:
Rontanak az olaszok előnyben, Premus kezéből kicsúszik a labda. Az egyenlítésért támadunk. Biros kisodródva gyorsan ellövi, Tempestibe. Gallo gyenge próbálkozása után páros kiállítás, Kiss Gergely pihen.

5. perc:
Kiállítás a javunkra, Kásás sérült térddel is kiemelkedik a vízből, és bepasszírozza második gólját (7–9). Szécsi szépen ér le a rövid sarokra. Varga Dénes nem gondolkozik sokat, ügyesen vágja be a hosszú alsóba (8–9). Egy gólra zárkózik Magyarország.

3. perc:
Felugo mellé ejt, azonban Hárai ellen kontrát fújnak, a megúszás végén pedig kettő az egyben Figlioli betalál (6–9). Kásás messziről lő, de ő sem talál be.

2. perc:
Perez szabálytalan volt, ötméteres a javunkra. Biros Péter nem kegyelmez, majd kiszakad a háló (6–8).

1. perc:
A ráúszásnál negyedszer is az olaszok hozzák el a labdát. Premus ejtése nagyképű, a gólvonalról elhalásszuk.

Harmadik negyed


8. perc:
Az olasz ejtés gyenge, Hosnyánszky élete csavargólját lőhette volna, a lécről azonban a képzeletbeli vonal elé pattan a labda, nem adják meg.

7. perc:
Előnyt kapunk, de Kásás lövése (passza?) lecsorog. Szécsi a túloldalt szépen ment. A bírók szeretnek bennünket, előnyben nincs hiány. Kemény Dénes időt kér, sort cserél. Az olasz kapufa vonzza a magyar lövéseket, Kásásét is.

6. perc:
Az olaszok bejátsszák centerbe a labdát, ötméteres következik. A magyar anyával bíró Giorgetti szép mozdulattal végzi a büntetőt, Szécsi esélytelen (5–8).

5. perc:
Miközben Kásás térdét kint vizsgálják a parton, Hárai harcol ki egy kiállítást, Kiss sokadik kapufáját lövi, végül Varga Dániel törli bele a blokkba.

3. perc:
Kiss Gergő lövése előnyben a kapufáról vágódik mellé, ha gólt lőnek, kettővel elhúzhatnak a taljánok. Felugóra nem tudunk időben kiváltani, ki is használja a hibát (5–7). Kiss Gergely suhintása megint nem talál utat a kapuba.

2. perc:
Prescutti húzását előnyben Szécsi tolja ki hihetetlen bravúrral. Hiába, Figlioli balról elképesztő erővel dobja a kapunkba a labdát (5–6).

1. perc:
Madaras Norbert helyett megint egy fehér sapkás hozhatja játékba a labdát a harmadik ráúszást követően. Figioli ejtése reménytelen, mi jövünk. Magyar előny. Madaras lövése eléggé a szélre megy ahhoz, hogy Tempesti már csak belekapni tudjon (5–5).

Második negyed

8. perc:
Mi is megkapjuk az esélyt, kiállítanak egy olaszt, lassan passzolgatunk, de Varga Dánielig eljut a labda, aki gondolkodás nélkül bebombázza negyedik gólunkat (4–4). A kapunk előtt sajnos egyszerűen képtelenek vagyunk megoldani a távoli lövések hatástalanítását. Ezúttal Figlioli veszi be 9-ről Szécsi kapuját.

7. perc:
Megint kontrát fújnak ellenünk, kiállítják Szívóst, Campagna időt kér. Ahogy visszaúszik kiállított játékosunk, újból kiszórnak egy kék sapkást… az olaszoknak ez sem elég, Biros labdát szerez.

6. perc:
Szécsi remekül hárít, nagyon kell a jó teljesítmény hátul. Elöl azonban egyelőre nem vagyunk ott fejben.

5. perc:
Steinmetz ellen fújnak kontrát, az olaszok azonban Szécsi mellét döngetik meg. Varga Dénes vízre pattintott lövéssel próbálkozik, de elzúg a labda a kapu fölött.

4. perc:
Újra kiszórnak egy magyar bekket, Presciutti lövi be az első emberelőnyös olasz gólt (3–4).

3. perc: Madaras
megunja a passzolgatást, balról bal kézzel vágja be a hosszúba (3–3).

Varga Dánielt állították ki, előnyben az olaszok, Szécsi hatalmas védést mutat be. Hatból hármat szed ki eddig.

1. perc:
Az úszóversenyt újfent az olaszok nyerik, övék az első attak. Maurizio Felugo elvállalja 8 méterről, belekap egy magyar kéz, így vágódik Szécsi mellett a kapuba a labda (2–3). A túloldalt kontrát fújnak Hárai ellen.

Első negyed

8. perc:
Az olaszok képtelenek megjátszani centerüket, szépen sodorjuk el a labdát, a túloldalon Steinmetz Ádám ügyesen szakad el, ejt, a kapufára. Amaurys Perez komoly lövőerőről tesz tanúbizonyságot: 9 méterről szaggatja szét a hálót (2–2).

7. perc:
Kivédekezett támadást követően meglódulhatunk, Varga Dumi megjátszható, és nem is hibázza el (2–1).

6. perc:
Nem védekeztünk rendesen, Szívós Marci lemaradt emberéről, Szécsi már csak belekapni tudott (1–1). Presciutti a gólszerző.

4. perc:
Biros próbálkozik távolról, de fölé suhint. Kiss Gergő svédcsavarral próbálkozik, nem jön be, hátul viszont szépen blokkol. Kiállítás, itt a második előny. Higgadtan járatjuk körbe, centerben Kásás Tamás emelkedik ki nadrágig, és gyönyörűen húzza a kapuba első gólunkat (1–0).

3. perc:
Kemény Dénes felpattan, megint sikertelenül fejezzük be a támadást. Egyelőre be vannak oltva a csapatok gólszerzés ellen.

2. perc:
Az olasz támadásba közbeszúr egy magyar kéz, de itt is harsan a bírói síp, kiállítás, Szécsi Zoltán viszont véd. Nem tudunk akciót vezetni, ugyanis újra kontrát kapunk. Nehezen akar megszületni az első gól.

1. perc:
A ráúszásnál az olaszok hozzák el a labdát, de hiába, pár másodpercig támadhatnak csak. Kontra, és mi jöhetünk. Magyar emberelőny, a blokkról lepattan a labda, Kásás pedig a kapufára bombáz.

Fotó: Illyés Tibor / MTI


Két vereséggel és két győzelemmel melegített az egyenes kieséses szakaszra a magyar férfi vízilabda-válogatott. A Szerbia és a Montenegró elleni meccsek előzetesen is kétesélyesnek látszottak, előbbi sima vereségbe torkollott, a másodikat szűk zakóval abszolváltuk. Az elkeseredettség kitörő lelkesedésbe csapott át az Egyesült Államok vízbe fojtását követően, és miután korábban Romániát is megszelídítettük, olybá tűnt, Biros Péterék visszatértek a régi kerékvágásba.

Ellenfelünk csoportmásodikként végzett az A jelű hatosban úgy, hogy a gyengécske görögökkel döntetlenre végeztek, a horvátoktól simán kikaptak, és megverték a kazahokat, illetve az ausztrálokat és a spanyolokat. Remélhetőleg még élénken él emlékezetükben az eindhoveni Európa-bajnokság bronzmeccse, ahol a mieink nagy csatában happolták el az orruk elől a bronzérmet.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 17:17
 2. 17:04
 3. 16:48
 4. 16:30
 5. 16:11
 6. 16:07
 7. 16:05
 8. 16:00
 9. 15:55
 10. 15:50
 11. 15:42
 12. 15:38
 13. 15:25
 14. 15:22
 15. 15:09
 16. 14:51
 17. 14:46
 18. 14:39
 19. 14:29
 20. 14:08
 21. 14:05
 22. 13:59
 23. 13:56
 24. 13:45
 25. 13:45
 26. 13:40
 27. 13:39
 28. 13:23
 29. 13:18
 30. 13:17
 31. 13:12
 32. 13:09
 33. 13:06
 34. 13:05
 35. 12:58
 36. 12:51
 37. 12:46
 38. 12:40
 39. 12:38
 40. 12:30
 41. 12:29
 42. 12:28
 43. 12:20
 44. 12:14
 45. 12:01
 46. 11:55
 47. 11:55
 48. 11:49
 49. 11:36
 50. 11:22
hirdetés

Hozzászólások - 5 db

A hozzászólások mutatása