Gigászi csata végén elődöntőben Magyarország

Gabay Balázs, 2012. augusztus 8., szerda 13:51, frissítve: péntek 12:39
A Mocsai-éra talán legnagyszerűbb teljesítményével rukkolt elő a magyar férfi kézilabda-válogatott, mely emberfeletti csatában verte Izlandot, és továbblépett a legjobb négy közé.

Mocsai Lajos eddig jól cselezett az olimpián: a horvátok és a spanyolok elleni hervasztó vereséget követően minden bizonnyal sok százezer honfitársunk temette csapatát, ő azonban nem tette. A formán kívüli Perez Carlos és Gulyás Péter helyett behívta a Gummersbachhal alapozó Putics Barnát és a védekezés egyik korábbi oszlopát, Laluska Balázst. A döntés helyességét a Szerbia elleni utolsó csoportmérkőzés igazolta: Nagy Lászlóék szoros küzdelemben búcsúztatták el az Európa-bajnoki ezüstérmes szomszédokat.

Ahogy a meccs után Mocsai Lajos fogalmazott, átszakadt egy gát a csapatnál, túlléptünk a kudarcokon, és a hatalmas nyomáson, mely a gárdára nehezedett. Azt ugyanis kimondva-kimondatlanul elvártuk kéziseinktől, hogy továbbjussanak a csoportból, annak ellenére, hogy az Ázsia-bajnok és az Eb-ezüstérmes volt a leggyengébb ellenfelünk. Az egyenes kieséses szakaszba kerülve viszont a teher lekerült a mieink válláról, felszabadultan játszhattak Császárék.

Europress/AFP


Izland nemcsak azért tűnt esélyesebbnek, mert olimpiai ezüsttel a zsebében érkezett Londonba, de azért is, mert az utóbbi évtizedekben fehér holló volt a magyar győzelem ellene. Az sem mellékes persze, hogy csoportjában a svédek mellett a világbajnok franciákat is legyőzte Gudmundur Gudmundsson legénysége, és elsőként csusszant tovább a negyeddöntőbe.

Mocsai Lajos

„Hatvan perc alatt el kellett volna döntenünk a mérkőzést, csak éppen négy ziccert is elhibáztunk. Ha kettőt belövünk, nem lett volna izgulnivaló” – mondta a kapitány. „Nem emlékszem olyanra, hogy egy magyar csapat kétszeri, 2x5 perces hosszabbításban nyerni tudott volna, és ez is bizonyítja, mennyire motiváltan, elszántan játszottunk. Végül a tudatosabban játszó csapat nyert. Fazekas és Nagy kiemelkedőt nyújtott. Szerencsére egyre jobban játszunk az olimpián. Most az a fontos, hogy pihenjünk. Köszönjük a szurkolóinknak a biztatást!”

Fazekas Nándor

„Szinte félhalott állapotban is tudtunk oroszlánként küzdeni. Nagyon nehéz ilyenkor tiszta fejjel beállni, mert tudvalévő volt, ha az izlandi játékos belövi a hétméterest, akkor ők jutnak tovább. Szerencsém volt, hogy pont eltalált.”

Lékai Máté

„Az volt az alap, hogy Nándi megfogja a hetest. Ha az gól, nincs miről beszélni. Megbeszéltük, hogy én elöl maradok. Nándi védett, Iváncsikhoz került a labda, ő nekem passzolt. Egy izlandit még be kellett csapnom, mert azt láttam, arra készül, hogy a szélről fogok lőni. Én inkább egy testcsellel bevágtam középre, és onnan lőhettem. Azt még elmondhatom, hogy nagyon csúszott a labda, hiszen a kapusunk izzadt ruhájáról került hozzánk. Már csak arra kellett figyelnem, hogy ne hibázzak, és szerencsére ez sikerült”.

Nagy László

„Az éles meccseken mindig van valaki, aki vezér tud lenni. Most nekem jött ki a lépés, és Fazekas is parádés volt. Aki beállt, mindenki hozzá tudott tenni a sikerhez. Most a legfontosabb, hogy mielőbb pihenjünk, minden óra számít ilyen nagy, 80 perces csata után.”

Harsányi Gergely

„Azzal a céllal utaztunk ki, hogy minél messzebbre jussunk. Most már a négy között vagyunk, és biztos, hogy az olimpia utolsó napján is játszani fogunk az éremért.”

Putics Barna

„Nem akarom elhinni, hogy innen vissza tudtunk jönni, és nyertünk. A hosszabbításra is maradt erő, és éppen az utolsó ötperces ráadásban tudtunk még frissebbek lenni az izlandiaknál. Óriási öröm, hogy ezt megérhettem úgy, hogy az olimpiára menet közben neveztek be. Egy győzelemre vagyunk az éremtől...”

Nem voltunk csalódottak, hogy Nagy László helyett kivételesen Zubai Szabolcs nyitotta a gólok sorát, és akkor sem duzzogtunk, amikor Ilyés, Iváncsik és Nagy góljaival állva hagytuk ellenfelünket. Olyan elánnal kezdett csapatunk, melyre az olimpián még nem volt példa (5–1 ide). Az izlandiak persze nem arról híresek, hogy a meccs elején összeomlanának a hátrány tudatában, az első fertályóra végén utol is érték a mieinket (6–6). Fél percenként potyogtak a gólok, amit az izlandiak edzője unt meg először, Gustavsson helyére Gudmundsson érkezett a vonalra. Mocsai Lajosnak nem volt oka a változtatásra, Fazekas ugyanis a kapuja felé szálló lövések több mint 40 százalékát hatástalanította.

A kiemelkedő kapusteljesítmény mellé ezúttal parádés támadójáték is párosult, így hiába vette át a vezetést Izland a félidő vége előtt néhány perccel, a játékrész vége újra a miénk volt. Nagy László utolsó másodperces bombája talpra ugrasztotta a csarnokot, és négygólos előnyt jelentett a szünetre (16–12).

A Veszprém legújabb igazolásának félelmetes bombája már komolyabb fórt jelentett, Izland azonban négy perc alatt visszarángatott bennünket a földre. Hiába robogtak volna azonban a szigetországiak, legnagyobb fegyverüket, a lerohanást nem tudták kihasználni, sőt amikor utolértek volna bennünket, mi indítottuk le őket. A magyar csapat dermesztően higgadt volt az éles szituációkban, ennek köszönhetően pedig nem csak állandósítottuk 2-3 gólos vezetésünket, de Palmarssonék keze is megremegett.

Putics és Császár percei

Császár Gábor és Putics Barna percei következtek ekkor: a frissen harcba szólított jobbátlövő olyan gólokat hajigált, mint a válogatottban talán még soha. Talpról elengedett lökete úgy vágódott a felső sarokba, hogy kiszedni alig bírta Gudmundsson. De nem csak ő játszott kiemelkedően, szinte minden magyar betett valamit a közösbe. Zubai elnyomhatatlan volt beállósban, Lékai pedig a szokásos követhetetlen testcselekkel küldte jobbra-balra az izlandi klasszisokat.

Két perccel a játékrész vége előtt a rivális átvette a vezetést, Mocsai Lajos pedig időt kért. Támadásban sajnos hibáztunk, és a bíróknak (is) köszönhetően a kiesés küszöbére sodródtunk. Egygólos hátrányban kapott hétméterest Izland, Fazekas azonban ihletett formában védett. Kifogta Gudmundson büntetőjét, az indításból pedig Lékai két másodperccel a vége előtt kiegyenlített.

NAGY László

Talán ez volt az a pillanat, amikor a magyar válogatott lélektani fölénybe került. Játékosainkon végig látszott, elhiszik, hogy megverhetik jóval esélyesebb ellenfelüket. No meg az sem volt baj, hogy egy Fazekasnyival többen voltunk. Azt pedig, hogy Nagy László mit művelt ezen a találkozón, nehéz szavakba önteni. Betalált két ember közül, de bebombázta tizenegyről is: az izlandi védelem nem tudott mit kezdeni csillogó jobbátlövőnkkel.

A kétszer ötperces hosszabbítás első félidejében mi diktáltunk, az északiak többször is gyermeteg módon adták el a labdát. Atlason góljával a végén mégis nekik állt a zászló, Nagy azonban onnan is betalált, ahonnan más emberfia nem tudna, jöhetett a hosszabbítás hosszabbítása.

A feszültséget nehezen lehetett volna tovább fokozni, pedig a játékosok levegőt is alig kaptak az utolsó percekben. Nagy László azután dobott három gólt a ráadásban, hogy a jelzők már elfogytak vele kapcsolatban.

Kétgólos vezetéssel fordultunk az utolsó öt percre, nem szerettük volna, ha hétméteresekkel dőlne el az ütközet. Császár sokat tett ez ellen, betörésből nem hibázott, egy perccel a vége előtt viszont Harsányi nem tudta bevarázsolni a mindent eldöntő találatot. Az izlandiak elkeseredetten rohantak az egyenlítőgólért, de lepattantak a magyar falról, a másodpercek pedig csigalassúsággal, de leperegtek. Vége, hat év után újra megvertük Izlandot. Egy kupacban a magyar csapat, örömtánc és eksztázis. Az athéni játékokat követően megint a legjobb négy csapat közé jutott a magyar válogatott!Férfi olimpiai torna, negyeddöntő:
IZLAND–MAGYARORSZÁG 33–34 (30–30, 27–27, 12–16) – kétszeri hosszabbítás után
London, Basketball Arena, játékvezetők: Lazaar, Reveret (franciák)

IZLAND: Gustavsson (19/3 – 16 százalék), H. Gudmundsson (32/14 – 44 százalék) (kapusok), Atlason 4, Gudjonsson, Gunnarsson 5, Halgrimsson, Ingimundarsson, Jakobsson, Kristjansson, Palmarsson 7, Petersson 6, Sigurdsson 8, Stefansson 3, Svavarsson. Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson.

MAGYARORSZÁG: Fazekas (54/21 – 39 százalék), Mikler (kapusok), Császár 3, Harsányi 5 (1), Ilyés 1, Iváncsik G. 5, Laluska, Lékai 3, Mocsai T., Nagy L. 9, Putics 4, Schuch 1, Vadkerti, Zubai 3. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Kiállítások: 4, illetve 8 perc.
Hétméteresek: 2/0, illetve 2/1.

A mérkőzés percről percre

Végeredmény: Magyarország–Izland: 34–33!

Elképesztő, gigászi csatában legyőztük Izlandot, és a legjobb négy között vagyunk!

5. perc:
Mi jöhetünk, Harsányi belépett, ők rohanhatnak. Lehozzák a kapust az izlandiak. Mellé dobják, vége!!

4. perc:
Sziklakemény az izlandi fal. Lerohannak bennünket, miután passzívig játszunk (34–33).

3. perc:
Fazekas Nándi kivédi, hihetetlenül jól védekezünk! Ria-ria, Hungária, zúg a magyar tábor!

2. perc:
Lékai gólját nem adják meg, Császárét viszont igen! (34–32). Labdát szerzünk, de kint volt, ők jöhetnek megint.

1. perc:
Szélről találnak be hosszú ideje először az izlandiak (33–32).

Hosszabbítás – első félidő


5. perc:
Labdát szerzünk, micsoda védekezés. Nagy Laci 12 méterről emelkedik, és szétlövi a pipát. Fazekas az ellentámadásból is átverhetetlen, két gólos vezetéssel fordulunk (33–31).

4. perc:
Kijönnek nyitott védekezésre az izlandiak, Nagyot lefaultolják. Császár túl magasan passzol, ők jöhetnek.

3. perc:
Nagy megint lerohanásból roboghat, meglökik, Nagy fejbe trafálja az izlandi hálóőrt. Fazekas a felső léc segítségével hárítja Steffanson lövését.

2.perc:
Putics messziről lő, de véd a kapus. Fazekas lábbal hárít, Nagy Laci megy lerohanásból, és nem tud hibázni (32–31).

1. perc:
Gyors gólváltással folytatják a csapatok: Nagy az egyik, Sigurdsson a másikon talál be (31–31).

Újabb kétszer öt perces hosszabbítás következik.

Hosszabbítás – második félidő

10. perc: Nagy Lacinak
nincs is lövőhelyzete, mégis beteszi (30–30). Őrület! Nem lövik be, de Nagy Laci sem. Ez már több mint sok..

8. perc:
Atlason talpról vágja be, Izland vezet (29–30). Iváncsik Gergő hétméterest harcol ki, Harsányi ezúttal hibázik, felső kapufa. Eladják az izlandiak.

7. perc:
Fazekas azt is védi, amit nem lehet: Petersont is az őrületbe kergeti.

6. perc:
Mi kezdjük a támadást. Passzívig játszunk, Nagy Laci lövését védi a kapus.

Hosszabbítás – első félidő

5. perc:
Atlason gólja az utolsó másodpercben vágódik a kapunkba, egyenlő (29–29). Fazekas már csak hozzáérni tud.

4. perc:
A magyar fal remekül mozog, nem tudják megjátszani a beállóst. Steffanson elképesztő átlövésgólja bevágódik Fazekas kapujába (28–28). Nagy Lacinak is megvan azért a lövőereje, a bal alsóba pattint (29–28).

2. perc:
Nagyszerűen védekezünk, Atlason lövését Fazekas hatástalanítja. Zubait széttépik a falban, Iváncsik lövését most védi a kapus.

1. perc:
Izland kezdi a hosszabbítást első félidejét. Palmarsson mellé bombáz. Emberelőnyben támadhatunk még egy percig. Iváncsik Gergő éles szögből a kapus ülepe alatt csúsztatja be (28–27).

Kétszer öt perces hosszabbítás következik.

Második félidő

30. perc:
Az izlandiak is időt kérnek. Steffanson hétméterest harcol ki, pedig még lövőmozdulatot sem imitál. Elképesztő: FAZEKAS!!! Kivédi, az ellentámadásból lerohanjuk őket, és LÉKAI bevágja, egyenlítünk (27–27). Hihetetlen, ahogy küzdenek Mocsai Lajos fiai!

29. perc:
Letelt a kiállítás, Iváncsik a kapufát találja el. Egy perc sincs hátra, ők támadhatnak.

28. perc:
Nagy talpról, sarokdobás. Császár lövését blokkolják. Fantasztikusan védekezünk hátrányban is. Sigurdsson a filóba bombáz a szélről (26–27). Mocsai Lajos tökéletes időben kéri ki két percét.

26. perc:
Lékai gyönyörűen tör be, de Gudmundsson óriásit véd. Az izlandiak a passzív határáig játszhatnak, végül belövik, és Zubait még ki is szórják… (26–26). Nehéz lesz a vége.

25. perc:
Megpattanó lövés, Fazekasé. Lékai pont a kapus ölébe lő, Steffanson viszont nem, betörésből szerez gólt (26–25).

24. perc:
Jól védekezünk, megremeg az izlandiak keze, jöhetünk. Lékai Máté átgázol a védelmen, és nagyszerű gólt lő (26–24).

23. perc:
Fazekas lábai között bevánszorog a labda, Palmarsson megint (24–24). Zubai fantasztikus bejátszást értékesít (25–24).

21. perc:
Harsányinál belemenést fújnak, a vezetésért támadhat Izland. Lerohanásból megint mi szerzünk gólt, Schuch szépen fejezi be a támadást (24–23).

20. perc:
Nem lépünk ki Palmarssonra, hiba, be is lövi. Egyenlő (23–23). Gudmundsson véd, mi jöhetünk. Schuch kap hatalmas taslit, tényleg fáj neki.

18. perc:
Császár Gábor lövését megint védi az izlandi hálóőr. Atlason szép gólt lő, egyre zárkóznak az izlandiak (23–22). Putics gólját nem adják meg belemenés miatt.

16. perc:
Császár a kapufát morzsolja, de gyorsan visszazárunk. Steffansson átrohan a védelmen, de a kapufa véd Fazekas helyett. Passzívan támadunk, elveszik a labdát, lerohannak bennünket (23–21).

15. perc:
Palmarsson előtt összezárunk, a lövőfolyosót pedig lezárja Fazekas. Nándi, Nándi, Nándi!

13. perc: Putics Barna
félelmetes: talpról félelmetes löketet enged el, szemmel követhetetlen (23–20). Fazekas őrületbe kerget mindenkit, ugyanis újra hárít egy lövést.

10. perc:
Palmarsson a kapufát is segítségül hívva ágyúz (22–20). Ejtésből Zubai a felső lécet találja el, de Fazekas megint a helyén van hátul.

9. perc: Császár
Nagy passzából gyönyörű gólt bombáz (21–18). Peterson gyorsan szépít (21–19). Putics lövését most védi a kapus. Fazekas újabb remek védését követően Császár lerohanásból szerzi újabb gólját (22–19).

6. perc:
Palmarson talpról ágyúz a bal felsőbe, elhajlásból (18–18). Putics fantasztikus gólt szerez átlövésből a hosszúba (19–18). Megszerezzük a labdát, Putics pedig csillog (20–18). Fazekas óriásit véd, az oldalra csorgó labdát összeszedjük, és jöhetünk.

5. perc:
Jó a blokk, de sajnos Schuch arcát szétkarmolja Peterson lecsapodó keze. Túléli. Siggurdson nem téveszt, 17–12-ről egyenlít Izland. Gyönyörű passzból Zubai mehet egy az egyben a kapu felé, és betalál (18–17).

4. perc:
Lékait fojtják, de életben maradt, Harsányi viszont a vonalra lép, az egyenlítésért jöhet Izland.

3. perc:
Zubai a kipattanót sem tudja bekotorni, Izland pedig egyre közelebb férkőzik, már csak kettő az előnyünk. Rossz bejátszás nálunk, most nagyon kapkodunk. Palmarsson gólját visszafújják, ezt viszont már nem, Gunnarson bevágja (17–16). Mocsai Lajos bölcsen időt kér. 

2. perc:
Ez meg mi volt? Minden játékosunk mutatja, hogy mi jövünk, pedig nem, így Sigurdsson bevágja ziccerből (17–14).

1. perc:
Eksztázisban a magyarok az összekapaszkodásnál. Hajrá, magyarok! Izland kezd, de hibázik támadásban, miénk a labda. Nagy László kíméletlen! Öttel megyünk (17–12). Peterson nem lankad, szépít (17–13).

Egyik meccsünket sem kezdtük még ilyen jól az olimpián. Azután sem estünk össze, hogy Izland átvette a vezetést, sőt, újra megléptünk. Ha Fazekas Nándor képes tartani elképesztő formáját, szép végkifejletben reménykedhetünk.

Első félidő

30. perc:
Miénk a labda, akár végigtámadhatjuk a félidőt. Adogatunk, passzolgatunk, majd szabaddobás után Nagy László szanaszét szaggatja a hálót. 16–12-vel vonulnak pihenőre a csapatok!

28. perc:
Gudmundur Gudmundsson kér időt. Hiába, Fazekas ellen nincs ellenszer: véd, indít, Harsányi pedig halálbiztos (15–12). Őrült jól játszunk!

27. perc:
Hosszan támadhatunk, de passzívak vagyunk, blokkolnak az izlandiak. Micsoda támadás: Lékai élete passzát adja sarokdobásból, Iváncsik beállósból hetest harcol ki. Harsányi bevágja (14–12).

26. perc: Putics Barna
ilyet is tud, pattogtat egy keveset, majd talpról elengedi (13–12). A túloldalt Fazekas hárít megint.

24. perc: Lékai
ügyesen kígyózik az izlandiak között, és gólt lő (12–12). Mocsai elpusztítja az izlandi beállóst, jogosan kap két percet. Fazekas Nándi elképesztő, most hetest véd!!

23. perc:
Eladjuk a labdát, majd visszaszerezzük, Mocsai mellétrafál. Gunnarsont szépen foglalkoztatják beállósban (11–12).

22. perc:
Mocsai kapufája után kiegyenlít az ellenfél (11–11). Steffanson talál be.

20. perc:
Lékai-Iváncsik összjáték végén utóbbi dob szép gólt (9–9). Ilyés két percet pihenhet. Fazekas hatalmas védése után gyors indításból Harsányi veszi vissza a vezetést Magyarországnak (10–9). Emberhátrányban a második gólunkat szerezzük: Putics veszi észre Iváncsikot beállósban, góól (11–9). Szépít Izland (11–10).

19. perc:
Először vezetnek az északiak, Palmarsson lövését szemmel is nehéz követni (8–9).

18. perc:
Fazekas 46 százalékkal véd eddig, világklasszis teljesítmény, a túloldalt ugyanez 20 százalék. Sigurdsson csúfítja a képet, gyönyörű bejátszást kap, nem is hibázik (8–8). Mocsai Lajos kér időt.

17. perc:
Gunnarson bombája talál utat középről, felzárkóznak az izlandiak (8–7).

16. perc:
Petersson lövése leszedve, Iváncsik száguld, és nem hibázik, kettő ide (8–6).

13. perc: Harsányi Gergely
lövésével újra nálunk az előny (7–6).

12. perc:
Sigurdsson két perc alatt két lerohanásgólt szerez: egyenlít Izland (6–6).

11. perc:
Ingimundarsont és Zubait is kiszórják két percre. Steffanson átlövése sem jut el a kapunkig, jól védekezik most mindkét csapat. Közben Putics Barna a pályán.

9. perc:
Sebaj, Nagy László nem keseredik el, inkább elképesztő gólt vág (6–4). Nagy László 9 méteres bombáját blokkolják pár másodperccel később.

8. perc:
Szép labdaszerzés után Nagy Laci óriásléptekkel roboghat, de megállítják. Hibázunk, ők viszont nem, a kapufáról kipattanó labdát az izlandiak szerzik meg (5–4).

6. perc:
Iváncsik belenyúl egy lövésbe, nem jut el a kapunkig a labda. Palmarsson lövését Fazekas nem tudja védeni (2-5). Atlasson gyorsan farag a hátrányból elpuskázott helyzetünk után (5–3). Gólfesztivált tartanak a csapatok.

5. perc:
Az izlandiak kapufára bombázzák a labdát, az ellentámadásból ötödik gólunkat szerezzük, micsoda kezdés! 5–1 ide!!

4. perc:
Robog a magyar expressz: Ilyés messziről vágja be, Iváncsik pedig lerohanásból talál be (4–1).

2. perc:
Egyenlítenek az izlandiak, de Nagy Laci góllal felel (2–1). Fazekas Nándi nagyszerűen véd.

1. perc:
Mire véget ért a Dombi-–Kökény K2-es egység éremátadó ünnepsége (aranyat nyertünk!), Magyarország már 1–0-ra vezetett Zubai Szabolcs góljával az Izland elleni negyeddöntőben.

Igaza van Mocsai Lajosnak, átszakadt egy gát a magyar férfi kézilabda-válogatottnál a szerbek elleni sorsdöntő csoportmérkőzésen. Már jóval az olimpiai előtt tudta mindenki, hogy ezen a meccsen dőlhet el a továbbjutásunk, így is lett. A horvátoktól és a spanyoloktól elszenvedett sokgólos vereség sokakban rossz előérzetet keltett, ugyanakkor e két meccs „feladása” már azt sejtette, Mocsai Lajos mindent egyetlen találkozóra tett fel. A győztesen megvívott csatát követően a szövetségi kapitány utóbbi tényt el is ismerte.

Ilyésék a továbbjutással tulajdonképpen teljesítették is az alapvető célkitűzést, az étvágy persze ilyenkor szokott megjönni. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a férficsapat az utóbbi időben mindig akkor teszi ki a szívét a pályára, amikor a leginkább kell, akár el is kezdhettük kergetni a rózsaszín felhőket. Az Izlandtól a januári kontinensviadalon elszenvedett sima vereség visszahúzott bennünket a földre, de a reményt persze nem ölheti ki belőlünk.

Nagy Lászlóék a szerbek elleni csatát követően nyugodtan játszhatnak az esélyesebb, olimpiai ezüstérmes északiak ellen.

Sigurdsson
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása