Így lehet eltűnni az éremtáblázatról

Bucsy Levente, 2012. augusztus 11., szombat 17:03, frissítve: 00:36
Húsz esztendeje jártunk ilyen előkelő helyen az olimpiai éremtáblán, e két évtized alatt igazi sportnemzetek tűntek el és bukkantak fel; összeállításunkból az is kiderül, milyen hatással volt a rendezés az adott ország későbbi produkciójára.

A nyári olimpiai játékok történetében éppen húsz esztendeje szerepeltünk utoljára ilyen előkelő helyen a nemzetek közötti éremrangsorban. Igaz, akkor a 8. helyhez 11 aranyérmet kellett összegyűjtenie a 217 fős küldöttségnek, most jobb volt a „matek”, és 8 arany, 4 ezüst és 4 bronz is – úgy tűnik – elegendő az előkelő helyezéshez. A húsz év alatt Magyarország mindig bent volt a legjobb 13 nemzet között, és a pekingi kisiklástól eltekintve a drukkerek, illetve a sportvezetés is meg lehetett elégedve a végeredménnyel; a bűvös „7-7-7” mindig megvolt.


Van azonban rajtunk kívül vagy 200 nemzet, amely megjárta a mennyet és a poklot ebben a műfajban, a rendezőkre pedig igen hasonló hatással van, hogy sportolóik otthon szerepelhetnek – aztán elindulnak a lejtőn. Nézzük!

Magyarország minden 622 625. lakosára jut egy olimpiai érem a Medalspercapita.com portál szombat délutáni összesítése szerint. Ebben a hetedik helyen állunk a különleges listán. Az ügyes kis portál több különböző táblázatot is frissít, így az egy főre jutó aranyérmek száma alapján ötödikek vagyunk a világon, a GDP-hez mért éremtáblán tizenharmadikok. Londonban eddig 77 ország szerzett érmet.

A barcelonai játékokon (1992) FÁK – régi Szovjetunió –, USA, Németország, Kína, Kuba, Spanyolország, Dél-Korea, Magyarország volt a sorrend, a rendező spanyolok tehát igencsak kitettek magukért, az akkor szerzett 13 aranyukat megközelíteni sem tudták azóta sem, sőt, Pekinget leszámítva mindig mögöttünk végeztek a táblán. A romló tendencia egyértelmű, az atlantai 5 aranyat 3 sydney-i, 3 athéni és 5 pekingi elsőség követte, Londonban viszont már csak egy vitorlázó- és egy tekvondós aranyat zsebeltek be.

Házigazdaként az USA-nak is áttörés volt a '96-os játékok, 44 arannyal. Ennél többet azóta csak Kína szerzett egy olimpián, igaz, kétszer is – Athénban és Pekingben. A rendezés óta az USA megbízhatóan jól teljesít, valahogy belőtték a 36 aranyérmes teljesítményt, amivel bérelt helyük van a dobogón. Londonban furcsa mód egyébként már 41-nél járnak, és megelőzik a sportban a legnagyobb ütemben fejlődő Kínát.

A 2000-es olimpia vendéglátói sem voltak túlságosan jó fejek: csak az USA-t, az oroszokat és a kínaiakat engedték maguk elé a rangsorban, 16 elsőséget szerzett a ma 22 milliós lélekszámú ország. 2004-ben még eggyel ennél is jobbak voltak az aranyérmek számát tekintve, de 2008-ban már „csak” 14-szer, idén pedig mindössze hétszer hallhatták a himnuszt. Ez utóbbinak mi nagyon örülhetünk, mert éppen mögénk szorulnak a rangsorban.

Hazánk 9 962 000 lakosával a nyolcvanötödik legnépesebb az olimpia 204 (egyes számítások szerint 205) részt vevő országából. A hivatalos, nemzetek közötti éremtáblán a hozzánk leginkább hasonló lélekszámú országok közül Svédország 1 aranyérmet szerzett eddig Londonban, Csehország kettőt, Portugália, Szerbia, Görögország és Belgium viszont egyet sem.

Athén a görögöknek édes emlék, ők a 15. helyig kapaszkodtak a táblán, de hazai 6-6-4-es kollekciójukból semmi nem maradt meg Pekingben (0-2-2), London pedig mindössze 2 bronzot hozott a történelmében gazdag, mediterrán országnak.

És akkor egy nagy bukóról: Kuba 1992-ben 14 aranyérmével 5. helyre fért még fel, ökölvívóik, atlétáik, birkózóik, cselgáncsosaik és vívóik tettek ki magukért elsősorban. 31 érmüknél már Atlantában néggyel kevesebbet szereztek, s bár Sydney-ben még sikerült a stagnálás (az éremtáblázaton így is visszaestek egyet), Athén 9 aranyat hozott nekik, Peking pedig már csak kettőt.

Javier Sotomayor, Barcelona kubai olimpiai bajnoka. 2000-ben kokainfogyasztás miatt eltiltották.
Javier Sotomayor, Barcelona kubai olimpiai bajnoka. 2000-ben kokainfogyasztás miatt eltiltották.
Fotó: Europress/AFPVan viszont egy nagy európai előretörőnk, nem más, mint a mostani házigazda, Nagy-Britannia! Barcelonából 5 arannyal indultak „London felé”, Atlantában kisiklottak (1 aranyérem), de csak azért, hogy 2000-ben már 11 aranyat gyűjtve beférjenek a top 10-be, (Athénban úgyszintén), Pekingben pedig 19-szer játszották el „igazi britnek” a „God save...” kezdetű dalt – most az oroszokat előzve dobogósok a listán, 26 arannyal. Úgyhogy most jönne majd a bukás...

Hét aranyat szállítottak a brit pályakerékpárosok...
Hét aranyat szállítottak a brit pályakerékpárosok...
Fotó: Europress/AFP


Mint azt az MNO ÉREMTÁBLÁZAT-ában is folyamatosan jelezzük, a miénknél jóval nagyobb lélekszámú és nagyobb jólétben élő államok is vannak mögöttünk a londoni rangsorban, előttünk pedig kizárólag olyanok, amelyeknek lakosságszáma sokszorosa Magyarországénál. Ne feledjük, 20 éve nem voltunk ilyen jók nyári olimpián!

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása