Kapás döntős, Pulai és Takács 16 között

Bucsy Levente, 2012. augusztus 2., csütörtök 13:02, frissítve: csütörtök 15:42
Sikeres úszódélelőttön vagyunk túl. Csütörtökön Takács Krisztián 50, Kapás Boglárka 800 méter gyorson, Pulai Bence pedig 100 pillangón jutott tovább.

A 11 órakor rajtolt csütörtöki úszóprogramban Takács Krisztián a 6. futamban került sorra a 8-ból (ilyen sokan úsztak A szintet) 50 méteres gyorsúszásban, és az 58 úszó közül a14. legjobb időeredményt érte el (22.19). Ez azt jelenti, hogy az esti programban is láthatjuk úszni az „egylevegős távon”.

„Az első lépés megvan, továbbjutottam a selejtezőből a 16-ba, ami rendre a legnehezebb a reggel miatt, ettől tartok mindig a legjobban. A tavalyi, sanghaji vb-n, ahol döntőt úszhattam, 22,15-tel kezdtem, most 22,19-cel. Ha a folytatás is hasonló lesz, vagyis a textilruhás országos csúcsom, a 21,97 közelében érek célba, esetleg sikerülne azt megjavítanom, a nyolc közé is bekerülhetnék. Az már nagyon szép lenne...” – Takács Krisztián (MTI)
Takács Krisztián
Takács Krisztián
Fotó: AFP


Nagy levegőt vehettünk viszont mi, magyar szurkolók, bruttó 55 perc szenteltetett a 800 méteres női gyors előfutamaira. Szerencsére pontosan lehetett tudni, hogy Risztov Éva a 3., Kapás Boglárka pedig a 4. nyolcasban csobban, így röpke fél óra luk támadt a programban magyar szempontból. Aztán viszont jött Risztov, ahogy kell, szokásos kék fürdőruhájában a mezőnnyel tartott – nagyon elhúzott a spanyol Belmonte Garcia –, harmadik helyét futama végéig igyekezett megtartani, de 100-zal a vége előtt visszaesett az 5. helyre (8:29,06). Ne feledjük, Évinek fő olimpiai száma a nyílt vízi 10 kilométer!

„Könnyedén úsztam, jólesett, vártam már nagyon, hogy újból versenyezhessek, mert a 400 gyors inkább csak a bemelegítésre volt jó. A debreceni Eb-n délután úsztam ennyire jól, így a döntőben még tovább javulhatok” – Kapás Boglárka (MTI)

Kapás Boglárka, a táv újdonsült Európa-bajnoka viszont nem bemelegíteni érkezett ide. Az ő futamának is volt egy kiemelkedője – a dán Lotte Friis –, de Kapás sem választott más taktikát, mint Risztov: kiszemelte a mezőny egyik erősnek tűnő részét, egész pontosan a francia Coralie Balmy-t, és az ő farvízén igyekezett haladni. A „befutónál” Friist Kapás (8:26,43) és a venezuelai Pinto Perez követte holtversenyben, a 400-on Eb-győztes, 800-on Kapás mögött második Coralie Balmy negyedikként érte el a rajtkő alatti falat. Jött még egy nyolcas, a hazaiak Rebecca Adlingtonja, Összesítésben Kapás a 6. helyen végzett, Risztov a 13.-on, viszont a fárasztó számban nem úsznak középdöntőt, csak döntőt, méghozzá péntek este. Kapás Boglárka a 7-es pályán úszik majd.

Kapás Bogi, kétszeres ifi olimpiai bajnok
Kapás Bogi, kétszeres ifi olimpiai bajnok
Fotó: Kovács Anikó / MTI
„Örültem a futamgyőzelmemnek és az időmnek egyaránt, pláne, hogy nagy nevek voltak a mezőnyben. Voltak hibák is persze, például a fordulómnál, de összességében elégedett vagyok, a hajrám is nagyon jól sikerült, és 37 századot javítottam eddigi legjobbamon. A 16 között még nehezebb lesz, de mindent megpróbálok ott is, a célom, hogy este 52 másodpercen belül érjek célba” – Pulai Bence (MTI)

Pulai Bence következett 100 pillangón, és imponáló úszással nyerte meg a 3. futamot, olyan neveket maga mögött hagyva, mint a szlovén Peter Mankoc vagy az osztrák Dinko Jukic. A Pulait megelőző futamokban senki nem úszott nála jobbat, és utána is csak 11-en – köztük Michael Phelps –, így este ő is elődöntőzik egyet, a gyorsúszó Takács Krisztiánhoz hasonlóan. Pulai időeredménye: 52,19. (A német Starke és a japán Macuda közt „szétúszás” lesz, mindketten 52,36-ot teljesítettek.)

Az utolsó számban is érdekeltek voltunk, Szekeres Dorina 200 háton futamában negyedikként végzett, 2:18,16-os ideje viszont nem ért elődöntőt sem, 35.-ként végzett.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása