Káprázat: leléptük az olimpiai ezüstérmest

Bucsy Levente, 2012. augusztus 6., hétfő 17:47, frissítve: hétfő 22:09
Horvátország vagy Spanyolország? Egyik sem álomellenfél, de talán utóbbira gyúrt Kemény Dénes vízilabda-válogatottja, ehhez győzni kellett az USA ellen. A pekingi döntőben sikerült, és most is. De micsoda játékkal!

Horvátország elől menekülőben villámrajtot vett a magyar férfi vízilabda-válogatott az olimpiai ezüstérmes USA ellen az egyenes kieséses utunkról döntő záró csoportmeccsen. A 4×8 perc előtt ugyanis már világos volt, hogy ha nem nyerünk, Horvátország vár ránk a 8 között, ha igen, Spanyolország (vagy Olaszország), ami azért sokkal jobb. A hétfői ellenfél (USA) azért nem tűnt könnyen verhetőnek, az észak-amerikai felkészülési napok során ugyanis többször kikaptunk Azevedóéktól, ami óvatosságra intette a sima magyar sikert váró drukkereket.

A világbajnok olasz csapat lesz az ellenfele a címvédő magyar válogatottnak a londoni olimpia férfi vízilabdatornájának szerdai negyeddöntőjében, miután magabiztosan győzte le a spanyolokat, és ezzel megszerezte a második helyet az A csoportban. (MTI)

Eredmények:
férfi vízilabdatorna, 5. forduló:
A csoport:
Olaszország-Spanyolország 10-7 (2-0, 4-3, 2-1, 2-3)Szóval a villámrajt: az első negyedben gólt sem kaptunk – egyet lőttünk –, aztán meg sem álltunk 4:0-ig, Hosnyánszky Norbert, Steinmetz Ádám, Madaras Norbert, és Varga Tamás gólja is kellett hozzá, hogy a második játékrész közepén felébredjenek az amerikaiak. Azevedo volt eredményes büntetőből.

Fotó: Kovács Anikó / MTI
„Hogy mi változott? Visszaszereztük a biztonságunkat. Védekezni eddig is tudtunk, de a torna elején kaotikusan játszottunk, most viszont az első perctől jól ment a védekezés, úgy, ahogy az szokott az elmúlt másfél évtizedben. A csapat a győzelmet Zwack Péter emlékének ajánlja.” – Kemény Dénes (MTI).

A második negyed 5. percében beállt Szabó Bence vívó 92-es döntőbeli eredménye (5:1), a félidei 6:2-t pedig Biros íratta fel a táblára. Hogy ezen a mérkőzésen nyerünk, igazából már a negyed elején kiderült: óriási magabiztosságról tett tanúságot Madaras Norbert gólja 11 méterről.

Még egy kicsit megnyomták a mieink a harmadik negyedet, amelynek a végén 10:3 állt az eredményjelzőn (ilyen kevés gólt Szerbiának és Montenegrónak sem dobott az USA), a végjátékban pedig még ki is engedhettünk egy kicsit, 11:6-tal búcsúztunk a csoportkörtől, és várhatjuk a negyeddöntőket. Bátran mondhatjuk, ilyen játékkal versenyképesek leszünk, mert kell is. És most lássuk, kik ellen!

Győzelmével Magyarország elkerülte azt az ágat, amelyen a negyeddöntőben Horvátország, az elődöntőben vélhetően Montenegró is útját állhatta volna. Így viszont jöhet az esti spanyol–olasz mediterrán derbi győztese, amely mindenképpen jobban fekszik a mi stílusunknak. Más kérdés, hogy az elődöntőbe az eddig mutatott játékkal simán eljutnak a szerbek is, ott pedig nem mással találkoznak – reményeink szerint –, mint Kemény Dénes csapata.

Fotó: Kovács Anikó / MTIA mi negyeddöntőnket szerda délutánra várjuk.

Magyarország–USA 11:6 (1:0; 5:2; 4:1; 1:3)
Magyar gólszerzők: Hosnyánszky 3, Biros 2, Kásás 1, Kiss 1, Madaras 1, Steinmetz 1, Szivós 1, Varga Tamás 1

Kásás Tamás nyilatkozata a Hír TV-nekPERCRŐL PERCRE

4. negyed

Fotó: Kovács Anikó / MTI

8. perc: Teljesen kiengedünk, de megdolgoztunk azért, hogy így tehessünk. Zeng a szép volt, fiúk az uszodában. Simán nyertünk 11:6-ra! Jöhetnek a spanyolok - vagy az olaszok. Este kiderül.
7. perc:
Most már magyar oldalon is kihagy a figyelem. Rontunk elöl, hátul bűnhődünk, Peter Hudnut emberelőnyös gólt szerez (11:6).
6. perc:
Támadást rontunk, de labdát is szerzünk. Ryan Bailey-ről szedik le a sapkát. Kemény Dénes meglepő módon időt kér, valószínűleg nyugtató, pihentető szándékkal a negyed aranymetszésénél.
5. perc:
Madaras most elront egy bejátszást, felúszásnál meg kiállítják. USA-időkérés. Kilencedik emberelőnyükből az ötödik góljukat lövik. Layne Beaubien neve mellett egy újabb rovás: 11:5.
4. perc: Biros Péter
vált gólra egy újabb fórt (11:4). Jó a százalékunk ebben a műfajban.
3. perc:
Steinmetz lerúgja a védőjét, ezért kontra jár. Emberelőny az amerikaiknak aztán, Jesse Smith meglövi a negyediket (10:4).
2. perc:
Hatástalanok az amerikaiak, passzolni ügyesen tudnak, lőni egyáltalán nem.
1. perc:
Elhozzuk a labdát, a ráúszásokat tekintve 2:2.

3. negyed


8. perc: Hosi
végezhet el büntetőt, 10:3! Wright nem villoghat tovább, megkapta harmadik kiállítását. Labdaszerzéssel fejezzük be a harmadik negyedet.
7. perc: Steinmetz iramodik kapu felé, kiállítják róla a védőt, emberelőny, Kemény Dénes azonnal időt kér. Szárad a labda! Kiss Gergelyre játszottuk ki a figurát, 9:3. Most már biztosan nem lehet gond. Összetörten üldögélnek az amerikaiak a parton.
6. perc:
Powersék elrontják az emberelőnyös támadást.
5. perc: Hosnyánszky
!!! 8:3!
4. perc: Jeff Powersre senki nem figyelt, Madaras úszkált hozzá a legközelebb. (7:3)
3. perc:
Hosnyánszky Norbert simán lehalász egy centerpasszt. Nincs egy súlycsoportban.
2. perc:
Kásás félpályás passzt oszt ki, nem is tudják lekövetni az amerikai védők, amit csinálunk. Jeff Powers a bűnös, Kásás Tamás a hetedik gól szerzője (7:2).
1. perc:
Az amerikaiak kezdenek térfélcsere után, és ha nem védekezünk jól, a kapufa segít. Így van ez.

2. negyed

Fotó: Kovács Anikó / MTI

8. perc: Szécsi kapcsol le egy távoli lövést. Az utolsó másodpercek gond nélkül letelnek. Biros még megnézi a kapufát is. A második negyedet 5-2-re nyerjük, 6-2 a nagyszünetben.
7. perc:
Szépen játszották ki a figurát John Mannre (5:2). Az utolsó előtti perc végén büntetőhöz jutunk, az ítélet-végrehajtó Biros Péter (6:-2).
6. perc:
John Mann igyekezett centerben, kapura is juttatta, de Szécsi hatástalanította a kísérletet. Aztán Hosi lő elöl, lepattanóját Kiss szedi össze, aki víz alá viszi a labdát, majd rámutat a védőjére, hogy ő volt.
5. perc:
Mint Szabó Bence vívó ’92-es döntőjében: Öt-egy, öt-egy, öt-egy! (5:1, Szivós Márton). Aztán Biros Péter védekezik kiválóan centerben. Hihetetlen!
4. perc:
Madaras Norbertnek kell szabálytalankodnia közvetlenül a kapunk előtt, amerikai büntető, Tony Azevedo belövi. (4:1)
3. perc: Varga Tamás
kapussal együtt lövi a negyediket! (4:0). Megint centerezni próbáltak az amerikaiak, hiába.
2. perc:
Szinte a szomszéd medencéből (11 méter) lő gólt Madaras Norbert!!!!!!! 3:0!!!!!! Azevedo bejátszását pedig lefüleljük.
1. perc:
Shea Buckner az amerikai ráúszó, Varga Dumi a magyar, elhozzuk. Kiss Gergő mesterien teszi a sűrűbe Steinmetz Ádám kezébe, 2:0!

1. negyed


8. perc:
Azevedo lövésénél megint véd Szécsi, ezzel kezdődik az utolsó perc. Nem véletlenül nincs vastagbetűs nevünk, nincs gól, csak egy – magyar. Madaras is elpuskázza emberelőnyben. Feltűnően jó a védekezés, nyitónegyedet még nem hoztunk le kapott gól nélkül az olimpián.
7. perc:
Támadunk, kontrát ítél Sztavridisz, a görög játékvezető.
6. perc:
Szécsi a bal felsőből szedi ki... Madaras Norbert centervédekezése is makulátlan az ismétlésnél.
5. perc:
Megint jól védekezünk, azaz még mindig. Elöl viszont elrontunk egy passzt, messze száll a labda, lejár a támadóidő.
4. perc:
Hárai csavarjának állja útját Moses. Aztán Szécsi is bemutat egy szép védést.
3. perc: Ryan Bailey ellen ítélnek kontrát, megint mi támadhatunk. Azevedo, a legjobb amerikai szerel. Jeff Powers sistergős bombája nem talál kaput.
2. perc:
Emberelőny nálunk is, Hárai volt harcos. Varellas a sarokban úszkáló. Varga Dániel lő kapufára. Összeszedjük, gyors passz, Hosnyánszky Norbert lő, vezetünk! (1:0)
1. perc:
Az amerikaiak kezdik a találkozót, a ráúszásnál Varellas volt gyorsabb. Varga Tamást ki is állítják, megússzuk. Fontos lesz a jó védekezés.

Cikkünk folyamatosan frissül.

ELŐZMÉNYEK

Nem trükközött végül senki, a szerbek és a montenegróiak a csoport első két helyén mentek tovább, a harmadik-negyedik helyezés elosztását rábízták az amerikaiakra, illetve mireánk. A Magyarország–USA férfi vízilabda-válogatott mérkőzése – utolsó csoportmeccsünk – arról dönt, hogy Horvátország karmai közé kerülünk-e (ha nem nyerünk), vagy megkapjuk a későbbi spanyol–olasz mérkőzés győztesét (az eddigi eredmények alapján Spanyolországot). Vannak későbbi következmények is – a horvát-montenegrói ág, vagy a szerb ág a döntőig –, de ebbe most még tényleg nem érdemes belemenni.

Az olimpia előtt készülhetett Kemény Dénes csapata Észak-Amerikában is, és a tesztmeccsek számszerű eredményeit tekintve teljes magyar sikertelenség övezte a túrát. A kapitány és a játékosok hazajőve azt nyilatkozták, „az olimpiára már jobbak leszünk”, nem lesz gond. Most azért nagy a bizonytalanság, az amerikaiak Montenegró legyőzésével kezdtek Londonban – ezért nem elég nekünk most a döntetlen –, mi pedig mindkét délszláv ellenségünkkel szemben alulmaradtunk, és Románia ellen is csikorgott a gépezet.

Lássuk, mi történik, 16.30-kor. Percről percre követjük a negyeddöntős utunkról határozó derbit.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása