Magyar csapat, magyar szív: fordítottak a női pólósok

Gabay Balázs, 2012. augusztus 1., szerda 16:20, frissítve: szerda 18:07
A női vízilabda-válogatott háromgólos hátrányból felállva, őrült csatában verte a világbajnoki ezüstérmes Kínát.

Annyira kiegyenlített a mezőny, hogy bárkit legyőzhetünk – csengenek a fülünkben Drávucz Rita szavai. A női vízilabda válogatott kapitánya nemhiába fogalmazott úgy, ahogy. A Merész-tanítványok a felkészülési meccseken az amerikaiakat leszámítva mindenki ellen győzelmi esélyekkel ugrottak a medencébe, a csapat fiatal magja azonban olimpiai tapasztalat híján nem volt képes huzamosabb ideig magas szinten teljesíteni. Merész András szövetségi kapitány éppen utóbbi tényt jelölte meg a gárda leggyengébb pontjaként.

A férfi vízilabdán edződött átlag magyar szurkoló minden bizonnyal fitymálva vehette tudomásul, hogy Bolonyaiék Kína ellen csobbannak vízbe második csoportmeccsükön, a szakik azonban pontosan tudták, brusztolós meccs vár a lányokra. A június végén lejátszott edzőmeccsen két góllal felülmúltuk szerdai riválisunkat, a tavalyi kínai vb-ezüstöt azonban nem véletlen akasztották az ázsiaiak nyakába Sanghajban.

Tíz perc alatt két gól

Tudjuk be a fiatalos hévnek, sajnos nem kezdtük jól a meccset. Gao és Sun révén hamar meglépett két góllal Kína. Riválisunk sokszor foglalkoztatta centerét, akiről sorra szórták ki védőinket, az emberelőnyöket pedig rendre kihasználták. Tíz perc alatt mindössze két gólra futotta Czigányéktól, és mivel Bolonyai egy másik mérkőzésre tartogatta az ihletett formát, nem tudtunk közelebb férkőzni ellenfelünkhöz.

A védekezésünk a második negyedben sem javult. Az eindhoveni Eb gólkirálya Keszthelyi Rita egészen a kínai meccsig rejtegette klasszisát a nagyközönség elől, most azonban elkapta a fonalat. Góljaival látótávolságon belül maradtunk, ehhez persze az is kellett, hogy a Bolonyait a kapuban váltó Gangl Edina kettőből kettő kínai lövést hatástalanítson rögtön beállását követően.

Fordulatra várva

Gyökeres fordulatra vártunk a nagyszünetet követően, és a Merész-lányok akcióba is léptek hamar. Szücs Gabriella második és harmadik gólja láthatóan megzavarta Juan Giral alakulatát. A hatalmas úszóversenyből és a „ki hibáz nagyobbat”-játékból végül mi jöttünk ki jobban, és Keszthelyi Rita furfangos löketével hosszú idő után végre egyenlő állást mutatott az eredményjelző (8-8).

A záró negyedre hiába fordultak vezetéssel a kínaiak, a lélektani előny nálunk volt. Takácsék prédára éhes vadként vetették magukat az ellenfélre, mely láthatóan elvesztette a fonalat. A magyar válogatott ki is használta ezt, és Czigány révén előbb egalizált, a vége előtt kettő perccel pedig a vezetést is átvette. Bujka nagyszerű bejátszást kapott Keszthelyitől, és védőjét beforgatva bepöccintette Jang kapujába a labdát. Magyarország ekkor vezetett először és utoljára a meccsen, és miután az utolsó nyolc percben Gangl lehúzta a rolót, ez éppen elég volt ahhoz, hogy játékosaink három ponttal gazdagabban kászálódjanak ki a medencéből.

Merész András fiatal csapata újabb bizonyságot adott nagyságáról, és megmutatta, hogyan kell küzdeni az utolsó pillanatig. Ezzel a hozzáállással Spanyolország ellen is esélyesként ugorhatnak vízbe Bujkáék pénteken, magyar idő szerint 16: 30-tól.

Végeredmény:

Magyarország-Kína: 11-10

Gólszerzők:

Magyarország: Szücs Gabriella 4, Keszthelyi Rita 3, Czigány Dóra 2, Bujka Barbara 1, Csabai Dóra 1
Kína: Sun Jating 2, Sun Jujun 2, Sun Huizi 2, Ma Huanhuan 2, Gao 1, Wang 1

A mérkőzés percről percre:

8. perc:
Magyarország–Kína: 11-10! Vége a mérkőzésnek!

8. perc:
Kontra, szeretnek minket a bírók. 40 másodperc van hátra, húzzuk az időt, de nem találunk be. A kínaiaknak 12 másodperce maradt az egyenlítésre. 6 másodperccel a vége előtt magyar blokkról az égbe pattant a labda: 3 gólos hátrányból megvertük a világbajnoki ezüstérmest!

7. perc:
Képtelenek megjátszani a kínaiak a centerüket, Keszthelyi a másik oldalon a lécre ejt.

6. perc: Sun mellé lő, a kínai kapu előtt viszont Bujka varázsol: VEZETÜNK! Először a meccsen (11-10).

5. perc:
Eladtuk a labdát. Támadásban most el vagyunk átkozva. A kínai center az üres kapu fáját találja el. Vészes a gólínség.

4. perc:
A bírók nagy nehezen a javunkra ítélnek végre. Kontra. Merész András pedig, ahogy kell, ki is kéri idejét.

3. perc:
A vezetést egyszerűen nem sikerül átvenni, Antal a felső lécre lő. A kínaiak ezredjére kapnak előnyt. A mienk hol késik? Gangl hatalmasat véd. Gangl, Gangl és megint Gangl. Hogy véd ez a lány?! Czigány balról a kapusba trafál a túloldalt.

2. perc: Czigány Dóra
előnyben süllyesztette el a kapust, és gyönyörűen lő a hosszú pipába (10-10). Elpuskázunk egy támadást, de Gangl óriásit játszik. Újra mi jöhetünk, Drávucz lövését azonban sajnos blokkolják.

1. perc:
Gyerünk, lányok! Kezdődik az utolsó negyed. Az ázsiaiak hozzák el a labdát, így most az ő hátrányuk annullálódott.

Negyedik negyed


8. perc:
Juan Giralt, a kínaiak spanyol edzője időt kér. 54 másodperc van hátra a harmadik negyedből. Ezt jól kiagyalták: Ma Huanhuan bevágja (8-9). Az ellentámadásból Szücs tuszkolja be a rövidbe a Mikasát (9-9). Negyedik gólját szerzi. Kína vonulhat előnnyel pihenőre (9-10).

7. perc:
Kontra itt, kontra ott. Megszédültek a bírók.

5. perc:
Mindkét oldalon kimarad egy-egy lehetőség. Védekezésünk komolyan feljavult, újra a vezetésért támadunk. Kimarad, de ők is hibáznak.

4. perc: Keszthelyi Rita
is beindult, bizarr messzeségből ejt csodálatosan Jang kapujába. Egyenlítettünk! (8-8).

3. perc:
A görög bíró ezt csúnyán elnézte, Kína ajándék sarokdobást kap, majd egy előnyt is. Persze hogy bebombázzák (6-8). Mit művel Szücs!? A léc segítségével veri be saját maga harmadik, csapata hetedik gólját (7-8).

2. perc: Szücs Gabriella
lóba után gyönyörűen pattint a rövid felsőbe. Már csak eggyel mennek a kínaiak.

1. perc:
Mi hozzuk el a labdát a ráúszásnál, ami azért fontos, mert így ugrott az előző negyedben összeszedett emberhátrány. Gangl harmadik szép védését is bemutatja. Nagyon kell a kapusbravúr!

Harmadik negyed

Támadásban egyelőre nem úgy muzsikál a magyar csapat, mint az USA elleni első meccsen. Sebaj, van még lehetőség a javításra.

8. perc:
Tóth Ildikó három kínaival a hátán visszapöcköli a labdát, Csabai pedig kíméletlenül büntet. 5-7-tel fordulunk a szünetre.

5. perc:
Nagyszerű bemutatkozás, Gangl a kapufára tol egy távoli kínai kísérletet. Támadásban egyszerűen nem jön be semmi. Czigány jobbról érkező jobbkezes lövése a kapus ölében hal el. Védekezésben viszont úgy tűnik, feljavultunk.

4. perc: Keszthelyi
ellenállhatatlan: pontosan, nagy erővel bombáz a hálóba előnyből (4-6). Bolonyainak sajnos nem megy, újra 8 méterről kap gólt. Hozzá kell tenni, szinte mindegyik kínai lövés hajszálpontos. Kapust cseréltünk, Gangl Edina érkezik.

3. perc:
Két magyart is kiküldenek, Takácsot és Menczingert is másodjára. Ma Huanhuan nem kegyelmez, a kézerdőben pattint a kapuba (3-6).

2. perc:
Egyszerűen nem működik az emberhátrányos védekezésünk, Sun Jujun megint villan (2-5). Keszthelyi lóbál, kivár, mintha nem merné ellőni. Aztán mégis. Jól tette, szakad a háló (3-5).

1. perc:
Sun Jujun nem sokat teketóriázott, 8 méterről ágyúzott a hosszú felsőbe. Szücs Gabriella válasza sem késik sokat (2-4).

Második negyed


8. perc:
Távolról egyelőre nem megy, de szerencsére a kínaiaknak sem. Bujka bivalyerős, újra emberfórban vagyunk, de Czigány nem tudja átpréselni a labdát a kapus testén. Az utolsó négy támadásból négy végződik kapufás lövéssel, Antal Dóráé zárta az első negyedet.

6. perc:
Gyönyörű kínai ejtés, Sun Hiuzi volt szemfüles (1-3). Antal ziccerben a kapusba paskol, majd tovább támadhatunk, de kontrát fújnak ellenünk.

5. perc:
Bujka kiharcol egy kiállítást, de jó a kínai blokk, kimarad a lehetőség.

4. perc:
Labda nélküli kiállítás ellenünk, Sun váltja gólra középről. Újra vezet Kína.

3. perc:
Bolonyai nagyszerű ütemben halássza el a labdát, amiből meglódulunk, és a támadás végén Czigány kegyetlen erővel bombáz a jobb felsőbe (1-1).

2. perc:
Menczinger zúzza péppé a kínai centert, a kiállítást követően Gao szerzi Kína első gólját (0-1).

1. perc:
A kék sapkás kínaiak hozzák el a labdát a ráúszásnál. Kontrát ítélnek ellenük, és egyiküket ki is szórják, de nem tudunk élni a lehetőséggel.

Első negyed

Merész András kapitány keze a levegőben, a lányok köré fonják az övéiket: hajrá, magyarok! – harsan a csatakiáltás. Kezdődhet a mérkőzés.

Merészen kezdte női pólócsapatunk a londoni olimpiát. Az Egyesült Államoktól az utolsó négy felkészülési meccsünkön hatalmas verést kaptunk, a nyitó mérkőzésen azonban kevésen múlt, hogy megfricskázzuk Steffensonékat. Bujka Barbara, Takács Orsolya és a többiek bátor támadójátékkal rukkoltak elő, ugyanezt vártuk tőlük Kína ellen is.

Az ázsiaiakat utolsó egymás elleni mérkőzésünkön kemény küzdelemben vertük 10-8-ra. Aki előzetesen laza kézlegyintéssel intézné el aktuális ellenfelünket, annak csak egyetlen apró információ: Kína világbajnoki ezüstéremmel a zsebében érkezett Londonba. Pekingben ötödikek voltak. Első pekingi meccsükön 11-6-ra kaptak ki Spanyolországtól.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés