Negyeddöntőben Magyarország

Gabay Balázs, 2012. augusztus 6., hétfő 10:18, frissítve: hétfő 19:08
Az Eb-ezüstérmes szerbek testén keresztül vezetett a magyar kézilabda-válogatott útja a legjobb nyolc közé. Nagy Lászlóék hatalmas csatában teljesítették a célkitűzést, és bejutottak a negyeddöntőbe.

Aki követi a férfi kézilabda eredményeit, pontosan tudhatta a magyar-szerb összecsapás előtt, hogy Mocsai Lajos gárdája az utóbbi években mindig akkor volt a legélesebb, amikor nagyon kellett a győzelem. Így volt ez a tavalyi világbajnokságon a lengyelek elleni helyosztó meccsen, az idei szerbiai Európa-bajnokság halálcsoportjában – ahol a franciákat is elgázoltuk –, és a tavaszi göteborgi olimpiai selejtezőn is. Mindig volt egy-egy vezére a csapatnak, aki az aktuális összecsapáson húzta a szekeret, avagy kiemelte azt, ha elakadt a kátyúban.

Fotó: Kovács Anikó

A londoni olimpián ez az ember nagyon hiányzott, ugyanis az eddigi négy mérkőzésünkön nem volt egyetlen játékos sem, aki hátára vette volna a gárdát. Nagy László fel-felvillant, Császár Gábor is nagyszerűen irányított, de a kapuban például nem teljesültek korábbi elvárásaink. A dánok elleni szűk vereség, és a Dél-Korea ellen kiszenvedett győzelem erőt kellett volna, hogy adjon, a horvátok, és különösen a spanyolok ellen azonban olyasmit láttunk, amit korábban szinte soha: Zubaiék mintha feladták volna lélekben a küzdelmet. Ennek eredményeképpen két méretes zakóval a hátunk mögött készültünk arra a meccsre, amit mindenképpen meg kellett nyerni, ha tovább akartunk lépni a negyeddöntőbe. Szerbia simán verte Dél-Koreát, a többiektől viszont hozzánk hasonlóan kikapott, ellenünk egy döntetlen is elegendő lett volna Vujinéknak a legjobb nyolcba

Nyilatkozatok

Mocsai Lajos:

„Sorsdöntő mérkőzésen tudtunk mind védekezésben, mind támadásban átlagon felüli teljesítményt nyújtani. Erre a találkozóra tettünk fel mindent. Szerencsére a csapat remekül játszott. Ebből a halálcsoportból az Ázsia-bajnok dél-koreaiakat és az Eb-ezüstérmes szerbeket legyőzve jutottunk a legjobb nyolc közé. Borzasztóan boldog vagyok, mert másfél-két hete nagy feszültségben dolgoztunk, és most végre átszakadt egy lelki gát. A folytatás sem lesz könnyű, az izlandiak a legutóbbi olimpián másodikak voltak, a válogatottjuk magja pedig megmaradt, játékosaik a világ legjobb klubjaiban szerepelnek. Itt Londonban legyőzték a világbajnok franciákat is. Minden helyzetben szeretnénk nyerni, most is így lesz. Nagyon fognak hajtani a fiúk, és majd kiderül, hogy ez mire lesz elég. Fiam mai teljesítményéről csak annyit, az élet plusz ajándéka, hogy együtt lehetünk az olimpián, és egy ilyen fontos meccsen kiemelkedően teljesített. Hogy belül mit érzek, maradjon az én titkom.”

Mocsai Tamás:

„Fontos mérkőzés volt nagy téttel. Örülök neki, hogy jó napom volt, és segíthettem a válogatottnak. Ismerte egymást a két csapat, játszottunk a felkészülés során is, és úgy tűnik, mi jobban felkészültünk belőlük.”

Nagy László:

„Küzdelmes meccs volt, végre védekezésben is azt nyújtottuk, amit tudunk, még ha igazából csak a második félidőben voltunk is elég hatékonyak. Megérdemelten nyertünk, kellett hozzá egy nagyon jó védekezés, kapusteljesítmény, elől pedig Mocsai Tomi és Császár klasszis játéka."

Császár Gábor:

„A tornán voltunk gödörben, de tudtuk, hogy ma nyernünk kell. Amit megbeszéltünk és elterveztünk, azt sikerült végrehajtani. Köszönjük a szurkolóknak, hogy bíztak bennünk, kitartottak mellettünk és erőt adtak nekünk.”

kerüléshez.

Talán felesleges is mondani, egy hatalmas Nagy László-lövéssel szereztünk vezetést a mérkőzésen. Önbizalomtól dagadva küzdött a magyar válogatott, Ilyés Ferenc góljának különösen örültünk, a kapitány ugyanis hosszú sérüléséből felépülve csatlakozott a kerethez, támadásban viszont eddig nem muzsikált túl fényesen. Kétgólos vezetésünk hamar elolvadt, a szerbek ugyanis magukhoz tértek, és nagy gólokat lőttek. Marko Vujin kezébe is visszatért az élet: Veszprémben ezért milliószor éljeneztük, most inkább átkoztuk. A mieink is visszatértek a régi kerékvágásba, vagyis újra elfelejtettünk gólt lőni. Sorra kaptuk az emberelőnyöket, és sorra el is puskáztuk őket. Háromszor rohanhattunk egy az egyben Sztanics kapusra, és egyetlen gólt értünk el belőle. Tíz perc alatt mindössze egy gólra futotta a mieinktől, szerencsére eközben a szerbek sem szaggatták az istrángot, így hátrányunk „csupán” 2-3 gólos volt az első félidő végéig.

Mocsai jelére indultunk meg

Mocsai Tamás utolsó perces, hálószaggató bombája kilenc méterről megadta a jelet, no, meg valószínűleg édesapja szünetbeli intelmeit sem tette zsebre a csapat. Annyi bizonyos, hogy 3-4 percnyi teszetoszáskodást követően valami történt a magyar csapattal. A legszembetűnőbb változás az volt, hogy elkezdtünk gólokat szerezni. Ehhez persze elengedhetetlen volt, hogy hátul összeállt a fal és Fazekas Nándi védőmunkája, így kivédekezett támadást követően Harsányi lerohanásból egyenlített a hetedik percben. Létfontosságú volt, hogy a felállt fallal szemben nem tudtak mit kezdeni déli szomszédaink, és miközben tőlük tíz perc alatt két gólra futotta, mi hatszor találtunk be.

Mocsai Tamás mellé Császár Gábor is felzárkózott, ketten együtt kilenc gólt vállaltak a második félidei tizenhétből. Kulcsfontosságú volt, hogy Fazekas Nándi elkapta a fonalat a második játékrészben, 34 százalékos lövés/védés mutatója korábbi önmagát idézte. A félidő tizenötödik percétől vezető magyar válogatott bátran támadott, gyönyörű gólokat lőtt, és egyértelművé tette, hogy megérdemli a továbbjutást. A csapat teljesítményére Nagy László tette fel a koronát utolsó percben, kínai figurából lőtt találatával. Jöhetett a győzelmi körtánc!

A két csapat szerdán találkozik, immár a Kosárlabdacsarnokban. Eddig 38-szor találkozott a két együttes, 21-szer a magyarok, 15-ször az izlandiak nyertek, és volt két döntetlen. Az utolsó három összecsapást az északiak nyerték, kivétel nélkül tétmeccsen. Ezt megelőzően január 22-én, Újvidéken, az Eb-n Izland 27-21-re győzött. Olimpiákon egyszer játszottak, az 1992-es barcelonai játékokon ugyancsak Izland diadalmaskodott, 22-16-ra. Ez utóbbi meccs arról is emlékezetes maradt, hogy a magyarok az első félidőben csupán három gólt tudtak dobni.

Magyarország világversenyen a 2006-os svájci Eb-n nyert mostani riválisa ellen (35-31) utoljára, igaz, a meccsnek nem volt tétje, mert már nem lehetett továbbjutni a csoportból, az északiak pedig biztos középdöntősök voltak. Ahhoz a magyar sikerhez, amikor mindkét együttesnek ténylegesen volt veszítenivalója, egészen a 2004-es szlovéniai kontinensviadalig kell visszamenni (32-29)

Mocsai Lajos fiai győzelmükkel továbbléptek az egyenes kieséses szakaszba, és szerdán Izlanddal csapnak össze az elődöntőért.

Férfi olimpiai torna, B-csoport, 5. forduló:
MAGYARORSZÁG-SZERBIA 26-23 (9-11)
Játékvezetők: Abrahamsen, Kristiansen (norvégok).

MAGYARORSZÁG: Fazekas, Mikler (kapusok), Császár 7 (1), Harsányi 5, Ilyés 1, Iváncsik G., Laluska, Lékai 1, Mocsai T. 9, Nagy L. 1, Putics, Schuch 1, Vadkerti, Zubai. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

SZERBIA: Stanics, Marjanac (kapusok), Beljanszki, Csutura, Ilics 5 (2), Manojlovics, Nikcsevics 2, Prodanovics 5, Rnics, Sesum 3, Sztankovics 2, Toskics, Vucskovics, Vujin 3. Szövetségi kapitány: Veszelin Vukovics.

Kiállítások: 6, ill. 8 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 3/2



Második félidőben


30. perc: Vége a mérkőzésnek: Magyarország–Szerbia 26–23! Negyeddöntőben a magyar válogatott!

30. perc: Nagy László
kínaiból talál be, góóóól!!! (26–23). Fazekas még a végén kivéd egy lövést!

29. perc:
Kapufára bombázzák a szerbek, miután Mocsait kiszórják a bírók. Prodanovics bevágja a szélről (25–23). Mocsai Lajos kikéri utolsó idejét a meccsen.

28. perc:
Védekezésben úgy küzdünk, mint az oroszlán. Most játszunk a legjobban eddig az olimpián.

27. perc:
Ilics nem fárad, bevágja a huszonkettedik szerb gólt (24–22). Mocsai hatalmas gólt ragaszt a pipába (25–22).

26. perc:
Időkérés, a szerbek elhasználják az utolsót is.

25. perc:
Császár cseleire elszállnak a szerbek, szépen játssza meg Harsányit, aki a szélről megint nem hibázik (24–21).

24. perc:
Sztankovics talpról ütemtelenül lő szépen (23–21).

23. perc:
Momir Ilics nagyszerűen tör be, a belül védekezésért hetes jár. Ilics bepattintja Fazekas talpa alatt (22–20). Csaszi csodálatosan lő Sztanics kapujába, megint hárommal megyünk (23–20).

20. perc:
Hibázunk támadásban, Fazekas őrült jól véd, Nikcsevics lövését ő sem tudja kiszedni (21–19). Császár Gábor hatodik találatát szerzi átlövésből (22–19).

19. perc:
Fazekas védi Nikcsevics lövését. Császár lövőcsellel elküld két védőt, betör, és talál (21–18). A szerb időkérés sem használt az ellenfélnek.

18. perc: Harsányi
lövése súrolja Sztanics hátsóját, megint vezetünk! (19–18) Schuch Timuzsin akkor lövi be, amikor a leginkább kell. Lerohanásból pattint az alsóba (20–18).

17. perc:
Momir Ilics, a Kiel klasszisa szaggatja Fazekas hálóját (18–18).

15. perc: Császár
végre betalál talpról (16–17). Ilics a kapufát találja el. Mocsai Tomi képtelen leállni, most a jobb alsót célozza, és talál. Hetedik gólját lövi (17–17). VEZETÜNK!! Ki más, mint Mocsai lövi a vezető gólt (18–17).

13. perc:
Császár gólját visszafújják, Mocsai ereje gigászi, most a blokkot szakítja át a lövése (15–15). Zarko Sesum megint betalál (15–16). Nikcsevics lerohanásból kettőre hizlalja az előnyt.

10. perc:
Hatalmas támogatást kapunk a lelátóról. Fazekas, Fazekas, Fazekas! Megint ő véd! Nagy ellépi támadásban. Szenvednek a szerbek, mi meg küzdünk, Ilics viszont bevágja (14–15).

9. perc:
Remek a védekezés, Fazekasnak így könnyebb a dolga, jók vagyunk most! Zubai megjátszható a falban, de összepréselik, ápolni kell. Lékai rásüti, de Sztanics könnyedén hárít. Fazekasnak képtelenség gólt lőni ezekben a percekben.

8. perc:
Fazekas beindult, szépen hárít, az ellentámadásból Császár levadássza Sztanicsot, aki marionettbábuként rogy össze.

7. perc:
Szilárdak vagyunk védekezésben, lövéshez is alig jutnak, ha meg lőnek, blokkolunk. Zúg a „mindent bele”! Fazekas véd, indít, Harsányi pedig beteszi lerohanásból (14–14).

6. perc: Mocsai
elképesztő erővel lő a hosszú felsőbe (12–14). Mi jöhetünk támadásban, Mocsai eksztázisban játszik, bevágja Toksics kezei között! (13–14)

4. perc:
Toksics belül fut át a túloldalra, nem bántjuk, mégis ők lőhetnek hetest… köszönjük, bíró spori… (11–13).
Császár talpról pontatlanul céloz. Vujin ellenben tízről bombázza be (11–14).

3. perc:
Csutura felmászik a falra, de nincs belemenés, van viszont lépéshiba. Harsányi roboghat, meglökik, hetes, és kettőperces kiállítás. Császár Gábor büntetője tökéletes (11–12), tízből nyolcat bevágott eddig. Feltámad a magyar tábor! Ria-ria, Hungária!

1. perc:
Nikcsevics emberhátrányból kezdi a gólgyártást (9–12). Mocsai viszont továbbra is pipa: megint kapussal együtt lő a hálóba (10–12).

Támadásban továbbra sincs olyan emberünk, aki kezébe venné a karmesteri pálcát. Sorra hagyjuk ki a ziccereket. A legjobb góllövőnk Császár, Harsányi és Mocsai két-két góllal. Hátul viszont nagyon összeállt a magyar fal, már csak Fazekas Nándi bravúrjai kellenek! Hajrá, magyarok!

Első félidő

29. perc:
Passzívak a szerbek, a lerohanásból kiállíttatunk egy szerbet. Ezt most be kell vágni! Mocsai így is tesz, kilencről ágyúz a jobb alsóba (9-10). Sesum talpról elengedi, nem figyelünk (9-11), ezzel zárul a félidő.

27. perc:
Fazekas keze alatt is becsúszik, Lékai azonban villámgyorsan válaszol a túloldalon (8-10). Vadkerti ideges, lerohanásból ő is Sztanicsba bombáz...Ez hihetetlen. Pedig hátul most stabilak vagyunk.

25. perc:
Harsányi nullszögből lő félig kínaiból, emberelőnyből is képtelenek vagyunk betalálni. Mocsai dühből vágja be, Sztanics kezét is beviszi a bomba (7-9).

23. perc:
Vadkerti kijön szoros emberfogásra Vujinra, így Sesum lő üresen (6-9). Mocsai Tamás a pályán, de első lövése a kapufát forgácsolja. A szerbek eladják a labdát, védekezésben pedig túl kemények, kiállítás.

22. perc:
Letelik az emberhátrány. Putics a pályán, de Sztanics készül a lövésére. Veszelin Vukovics is időt kér.

21. perc:
Császár messziről elsüti, Sztanics véd. Niksevics rossz labdát kap, mégis összeszedi és benyesi a hosszúba (6-8). Mocsai időt kér.

19. perc:
Ilyést kiküldték két percre. Szép szerb bejátszás, szabálytalanság, Zubai is leül pihenni. A hetest Fazekas csodálatos reflexszel védi, túljárt a volt csapattárs Vujin eszén.

17. perc:
Csapkodó a játék, Iváncsik Gergő 1000 százalékos ziccerben hibáz, de Fazekas is hárít egy hasonlót. Elképesztő, Harsányi ugyanazt játssza el, mint Iváncsik fél perccel korábban.

16. perc:
Császár szép lövőcsel után lő, Sztanics véd. Harsányi nagyszerűen visszahúzza a rövidre (6-7).

14. perc:
Kivédekezték a hátrányt a szerbek, és gólt lőnek (4-7). Na végre! Császár egyedül harcolja ki a helyzetet, és beteszi az alsóba (5-7).

12. perc:
Emberelőnybe kerülünk, Manojlovics ül le két percre. Hiába, nem koncentrálunk eléggé, eladjuk a labdát. Ilyés Feri helyett Putics készülődik. Sesum a pályán a szerbeknél. Sztanics életveszélyesen robban ki a kapuból, Csutura majdnem rálöki Harsényit a kapusra, piros lap gyanús megmozdulás volt.

11. perc:
Csutura lövése kipattan a kapufáról. Niksevics lépéshiba után száguld, bevágja (4-5). Császár lövését védi Sztanics, Prodanovics pedig villámgyors, kettővel mennek (4-6).

10. perc:
Az Eb. 2. szerbek lassan magukhoz térnek a gyenge kezdés után, de most jól védekezünk, Harsányi indulhat lerohanásból, nem hibázik (4-4).

8. perc:
Vujin első gólját a rövid felsőbe vágja (3-3). Fordítanak a szerbek, 3-4 oda. Prodanovics lerohanásból talál be. Iváncsik lehetősége is kimarad, kicsit megtorpantunk.

7. perc:
Zubait ütik-vágják, szórják a sárga lapokat a bírók. Ilyés lökete nem talál utat.

5. perc: Császár
nagyszerű betörésből szerzi harmadik gólunkat (3-1). Prodanovics kipattanóból zárkóztatja az ellenfelet (3-2).

3. perc:
A szerbeknél Cutura irányít.Gyenge szerb próbálkozás, Ilyésé bezzeg majd kiszakítja a hálót. Ez az! Ilyés Feritől nagyon kell a jó teljesítmény (2-0). Fazekas kezéről beszédül a labda, első góljukat szerzik a szerbek.

2. perc:
Megint jól védekezünk, az ellentámadásból nem találunk be.

1. perc:
Első támadásunkból nem tudunk betalálni. Nagy jól védekezett, mi jöhetünk. Nagy Laci menetrendszerű kezdőgólja bevágódik a bal alsóba (1-0). A kapuban Fazekas Nándi várja a szerb löketeket.

Férfi kézilabda-válogatottunk számára elérkezett az a nap, mely után nincs több lehetőség a javításra, magyarázkodásra Londonban. A kőkemény hatfős csoportból utoljára azzal a Szerbiával csapunk össze, mely előzetesen legnagyobb riválisunknak tűnt a továbbjutásért vívott harcban. Az korábbi várakozások beigazolódtak. Mocsaiék és déli szomszédunk is legyőzte Dél-Koreát, és kikapott a dán-horvát-spanyol hármastól, így biztossá vált, hogy ezen a meccsen dől el a negyedik hely kérdése a csoportban. Aki nyer, továbbjut.

A szerbek első meccsükön öt góllal kaptak ki a spanyoloktól, nyolccal a nagy ellenfél horvátoktól, mindössze eggyel a kontinensbajnok Dániától, végül hat góllal legyűrték a koreaiakat.

Az utolsó egymás elleni felkészülési meccsünkön mi nyertünk. Most a döntetlen is kevés lenne.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása