Ott vagyunk

Messzire repült az aranykalapács: Pars Krisztián a csúcsra ért

Gabay Balázs
Gabay Balázs

2012. augusztus 05., 21:21
Nem volt méltó ellenfele Pars Krisztiánnak a kalapácsvetés döntőjében a londoni olimpián. Nehézatlétánk egyedüliként dobott 80 méter fölött vasárnap este, így az ő nyakába akasztják az aranyérmet.
Pars Krisztián

Születési idő, hely: 1982.02.18., Körmend  
Klubja: Dobó SE  
Versenyszáma: kalapácsvetés  
Olimpiai eredményei: 1. hely (2012, London), 4. (2008, Peking), 5. (2004, Athén)
További legjobb eredményei: U23-as Eb-1. (2003), olimpiai 5. (2004), vb-7. (2005), Eb-6. (2006), vb-5. (2007), Világdöntő-2. (2007), olimpiai 4. (2008), téli dobó EK-2. (2008), vb-4. (2009), Eb-bronzérmes (2010), vb-ezüstérmes (2011), Világdöntő-1. (2011), Európa-bajnok (2012)

Zászlóval a kézben indulhat a tiszteletkör!

PARS KRISZTIÁN 80,59 MÉTERES DOBÁSSAL OLIMPIAI BAJNOK!!!! Ez volt a magyar atlétika tizedik olimpiai bajnoki címe.

Pars utolsó dobása: 78,88!! Vége a versenynek!

Kozmus érkezik, dob, és....: 78, 59!

Kodzsi utolsó dobása 76,47 méterre száll el.

Vége a 100 méteres síkfutásnak, innentől minden szempár a kalapácsvetőkön a stadionban.

Kozmus és Kodzsi második és harmadik helyét egyelőre nem fenyegeti senki. Ja, és Parsét sem..


Melich elképesztően gyengét dob....18,90, ez még súlylökésben sem sok..

Kalapácsvető csillagaink

A 64 évvel ezelőtti játékokon Németh Imre bizonyult a legjobbnak. A következő, 1952-ben rendezett olimpián Csermák József világcsúccsal diadalmaskodott, ő dobott a világon elsőként 60 méter felett (60,34 m). Mindmáig Csermák a szám legfiatalabb olimpiai aranyérmese, Helsinkiben 20 évesen és 161 naposan aratta sikerét. A finn fővárosban Németh a harmadik helyet érdemelte ki. Melbourne-ben, 1956-ban Csermák ötödikként zárt.
Az 1960-as játékoktól kezdődően Zsivótzky Gyula gondoskodott az éremről. Rómában és négy évvel később, Tokióban második lett, majd 1968-ban, Mexikóvárosban már nem talált legyőzőre. Ekkor a dobogó harmadik fokára is magyar atléta, Lovász Lázár állhatott fel, az ötödik helyen pedig Eckschmiedt Sándor végzett.

A következő medálra viszont 28 évet kellett várni – közben Gécsek Tibor 1988-ban, Szöulban a hatodik, 1992-ben, Barcelonában pedig negyedik lett. A szentgotthárdi atléta volt az első magyar kalapácsvető, aki 80 méter fölé került.
Az 1996-os atlantai olimpián Kiss Balázs 81,24 méterrel végzett az első helyen.

A sorozat 2004-ben és 2008-ban is folytatódhatott volna, ám Athénban az emlékezetes doppingbotrány során Annus Adriánt megfosztották az aranyéremtől. Pekingben Pars Krisztián eredetileg negyedikként zárt, de átmenetileg ezüstérmesnek tekinthette magát, mivel a második és harmadik fehérorosz versenyzőt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) doppingolás miatt kizárta és eltiltotta. Egy év múlva a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ezt a döntést megsemmisítette.

Pars Krisztián ötödjére lép a körbe: erős dobás: 79,28. Még egy lehetősége van javítani!

Nézzük Kozmust: három érvénytelen után szépet hajít, de 80 alatt jár, egészen pontosan 79,36-nál.

Murofusi Kodzsi utolsó előttire alig dob 77-et.

Szokirszkij a fejét fogja, de nem azért mert megdobta a nyolcvanat...újabb érvénytelen próbálkozás.

A cseh Lukas Melik ötödik dobása érvénytelen, a döntőben így marad az ötödik helyen.

Szymon Violkowski örödikre dobja a legnagyobbat: eredménye 77,10 méter.

Vizzoni hiába sikitozik, és magyaráz a kalapácsnak (olasz...), az nem megy messzebbre, mint 75,79 méter.

Parsnak bezzeg semmi baja, 79,70-et mutat az eredményjelző a negyedik körben, továbbra is ő vezet a döntőben.

Mi van Kozmusszal? Harmadik érvénytelen kísérlete a négyből!

Japán riválisa jóval lazábban dob, de gyengébben is: 78,71.

Újra Pars áll a dobókörben: mekkora dobás!!!! 80,59 méter! Megerősíti vezető helyét a körmendi óriás.


Kozmus dobása hatalmas, de kilépett.

Minden kalapácsvető hatszor próbálkozhat a döntőben.

„Nagyon boldog vagyok, egyelőre nehéz felfogni, ami történt – nyilatkozta a versenyét követően Pars Krisztián. – Szeretném megköszönni mindenkinek otthon a szurkolást, köszönöm anyukámnak, apukámnak és a barátnőmnek, aki a nehéz pillanatokban is velem volt. Németh Pálnak, volt nevelőedzőmnek és mesteremnek is sokat köszönhetek, sajnálom, hogy nem élte meg ezt az eredményt. Ugyanakkor a fia, Németh Zsolt mellettem van és sokat segít. Fantasztikus volt ebben a stadionban versenyezni. Egy kicsit bennem van, hogy nem dobtam igazán úgy, ahogy szerettem volna. A többiek eredménye nem úgy alakult, ahogyan azt vártuk, kicsi hiányérzet is maradt bennem, hogy nem vittek előre ebben a versenyben. Mindig meg kell érezni egy győzelmet, ez megvolt az Európa-bajnokságon. Most úgy tudtam odaállni, hogy nem kapkodok. Nagyon jó volt, hogy 79 méter fölött kezdtem.”

„Krisztián nagyon megérdemelte ezt a győzelmet, évek óta bizonyítja, hogy ennek a kalapácsvető mezőnynek az elején a helye – értékelt Dornbach Ildikó, a sportági szövetség szakmai igazgatója. – Elképesztő fegyelemmel dolgozott ebben az évben. Soha olyan lelkiismeretesen nem csinálta végig a regenerációt és nem figyelt úgy oda magára, mint idén. A mai versenyen, amikor mások megremegtek, ő oda tudta tenni magát. Végig vezetett, kétséget nem hagyott afelől, hogy ő a legjobb.”

A tádzsik Dilsod Nazarov sem sokkal jobb: 73,80.

Smith eddigi legrosszabb dobása: 71,17.

Szokirszkij feljön a harmadik helyre Kozmus mögé, a negyedik Kodzsi, az ötödik most Ikonnikov.

Kirill Ikonnikov nem tud javítani, érvénytelen a dobása a második körben.

Murofusi Kodzsi következik: első érvényes kísérlete 78,16 méterre száll.

Na végre, érkezik Pars Krisztián. A második kísérlet messzire száll, de még mindig nem az, amire Pars számított, rázza is a fejét a dobókörből kifelé tartva. 78,33.


Addig néhány szót az időjárásról: korábban azt gondoltuk, a helsinki Eb-n tapasztalt ítéletidő Londonban is szerencsét hozhat Parsnak, de egyelőre úgy tűnik, nincs rá szüksége.

Leeresztik a hálót, és kézzel próbálják meg kiszabadítani a beszorult kalapácsot. Megdolgoznak a pénzükért a rendezők.

Primos Kozmus ki akarta dobni a kalapácsot a világból, ehelyett belevágta a hálóba. Most éppen azon gondolkoznak a szervezők, hozzanak-e létrát vagy felmásszanak érte. Pars Krisztián idegesen jár-kel, hiszen ő következne.

A hazai pályán dobó Alexander Smith 72,87-nél jár, ez nem túl veszélyes.

Kibwe Johnson a második körben 74,95-öt hajít.

Szokirszkij 78,25-ös dobása ijesztő, de egyelőre nem fenyegeti Parsét.

Az állás egyelőre: 1. Pars, 2. Kozmus, 3. Ikonnikov, 4. Melich, 5. Szokirszkij.

Nicola Vizzoni: 75,75. Ezzel ő a hatodik.

Az orosz Kirill Ikonnikov 77,86-tal kezd. Nem rossz.

Itt a következő rivális, a veterán Murofusi Kodzsi. A japán nem nyit rosszul, 78 méter környékén dobott, de kilépett a körből, így érvénytelen a kísérlet.

Jöhet Pars: bizony, sokkolni kellene a többieket. Nagyszerű kezdés, 79,14-gyel kezd a magyar atléta!
Ha minden igaz, világversenyen ez volt eddig a legjobb kezdődobása Parsnak.

Primus Kozmus 78,97-et dob, ezzel ő vezet.

Pars Krisztián friss kalapácsvető Európa-bajnokként érkezett a londoni olimpiára. A péntek délutáni bemelegítés előtt nem sokkal kiderült: legnagyobb riválisa, a fehérorosz Ivan Tyihon doppingolt az athéni olimpián és a 2005-ös vb-n, így a nemzetközi szövetség levette az indulók listájáról. Ez annyit jelentett, hogy a világranglista vezetője nem lép dobókörbe Londonban.

A magyar nehézatléta már a bemelegítésnél is a 78 méteres selejtező szint közelében dobott, majd már élesben 77,11 méterrel kezdett. Valószínűleg ezzel is finalista lett volna, mivel a másik csoportban csak négyen értek el jobbat. Pars azonban nem bízta a véletlenre, másodikra biztosan megdobta a szintet, 79,37 méterrel.

Pars idei legjobbja 82,28 méter, ennél csak Tyihon dobott nagyobbat 2012-ben, de ő ezúttal nem fogja megzavarni. A közvetlen riválisok közül a japán Murofusi Kodzsi 78,48 méterrel, a címvédő szlovén Primos Kozmus pedig 78,12-vel kvalifikálta magát a fináléba. Mindkettejüknek ez volt az idei legnagyobb dobása.