Azok a gyönyörű Commodore 64-ek

Időutazás a nyolcvanas évekbe - A gyűjtő #2
Szathmáry István Pál

2011. november 09., szerda 12:30
Vakmerően átléptünk a jászfelsőszentgyörgyi időkapun, és visszacsöppentünk a computer geekek aranykorába. Gyűjtősorozatunk következő alanya, Kis Róbert megszállott pixelhős: őskori számítógépeket, alkatrészeket halmozott fel a saját alagsorában.

A geek, a kocka már nem szitokszó. A számítástechnika és a számítógépes játékok hőskora ma komoly érdeklődést vált ki. Nemrég a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szentelt önálló kiállítást a komputerevolúciónak, tavaly pedig hiánypótló könyv jelent meg a témában Pixelhősök címmel. Soron következő gyűjtőnk edzett veterán azokból az időkből, amikor a nyugati játékok még az orosz „Junoszty” kistévék fekete-fehér képernyőjén villództak.

Hirdetés

Van egy időkapu az Alföldön, Jászfelsőszentgyörgyön. Az új építésű családi ház alagsorába belépő látogató olyan dózisban kapja a retrót, hogy attól kezdve még a szíve is egy Flipper Öcsi-sláger ütemére ver. Vagy inkább a Last Ninja című klasszikus számítógépes játék prüttyögő gépmelódiájára. A félhomályban „antik” komputerek sorakoznak az asztalokon. Amigák, Commodore-gépek és még régebbi kövületek. Alkatrészek tömege, egy halom joystick.

joystickhalom a gyűjteményből
joystickhalom a gyűjteményből

 


A rendszerváltás körüli időkben tízezrek rángatták a fekete botkarokat olyan játékok előtt gubbasztva, mint a Barbarian vagy a Pirates!. És akkor még néhány kulcsszó: magnófej-beállítás. Floppy-lemez. ABC Turbo. Defender of the Crown. Computer Karácsony. Hívószavak, amelyekre tekintélyes felnőtt emberek szeme sarkában gyűlni kezd a könny.  A nyolcvanas évek második, illetve a kilencvenes évek első fele valószínűleg már örökre a computer geekek aranykora marad.

Az évente megrendezett Computer Karácsonyok (először a Műegyetemen, később a Puskin utcában) például igazi tömegrendezvények voltak, ahol nemcsak életre szóló barátságok kötődtek, hanem ipari méretekben folyt a játékok másolása is. Egyedül a Novotrade forgalmazott akkoriban játékokat, de a laza (vagy értetlen) törvényhozóknak hála sokáig akár országos napilapokban is lehetett hirdetni a játékmásoló szolgáltatásokat.

Rogyadozó térdekkel ugyan, de állt még a szocializmus, amikor megjelentek az első számítógépes szaklapok (Bödőcs Tibor klasszikusával: már volt Commodore gép, de még Kádár volt a rendszergazda). A Spektrum Világot, majd a Commodore Világot gründoló geek-punkok sajtótörténetet írtak. Kijátszották a minisztériumot: mivel nem állt mögöttük társadalmi szervezet, nem adhattak ki újságot. Kiadták hát többkötetes könyvnek álcázva.

Tantrikus programozás

Kis Róbert is együtt nőtt fel a hazai számítógépes szcénával. Az Alföld közepén felcseperedve először tévészerelő akart lenni. Az első számítógéppel, egy Videoton TV Computerrel az iskolai gyereknapon találkozott. Miután végigjátszotta az összes játékot, tudta, hogy ezzel akar foglalkozni. A keresztapja észrevette az érdeklődését, és megajándékozta a Hetedhét Commodore 16 című füzetsorozattal. Róbert állítja, abban már minden fontos ismeret benne volt, ami a számítógépes programozáshoz kellett. Akkor még nem volt számítógépe, hát papíron írogatott programokat – fejben ment a móka, ahogy sakkozókkal is megesik néha. Róbert mindig is utált korán kelni, viszont saját öltözési rekordját állította be akkor, amikor szülei egy reggelen közölték, indulás Pestre gépet venni. A használtan vett géphez rögtön még nem társult magnó vagy floppy, így a programozás továbbra sem az örökkévalóságnak szólt. – Bepötyögtem a kis programjaimat a papírról, aztán kikapcsoltam a gépet, amitől azok örökre elszálltak – emlékszik vissza.

Grund

Egy önjelölt lámparestaurátor

2011. november 15., kedd 16:10

Harmath Lászlót múlni nem akaró szenvedély kerítette hatalmába vagy húsz éve, azóta háború előtti lámpákat kelt új életre. A porlepte, csúfnak tűnő torzókban azonnal meglátja a szépet. Tovább

A költő saját kérdéseire felelt

2011. november 09., szerda 13:55

Tomaso Kemeny olasz-magyar költő első magyar nyelvű verseskötetének bemutatója elszalasztott lehetőséggé vált. Szkárosi Endre és Szőcs Géza sem vitte túlzásba a tíz éves korában elszármazott Kemeny faggatását. Tovább

Azok a gyönyörű Commodore 64-ek

2011. november 09., szerda 12:30

Időutazás a nyolcvanas évekbe, amikor ugyan még Kádár volt a rendszergazda, de már egyre inkább minden a computerekről szólt. Kis Róbert ősszámítógépeket gyűjt. Tovább

Ez a könyv is csak úgy lett…

2011. november 04., péntek 09:23

Mi döntjük el, hol játszódik, mikor játszódik és miről szól. De Bodor Ádám azért megint rajzolt hozzá ezt-azt. Tovább

Dizájn

„Szolidan vagyok vagány”

2011. november 04., péntek 08:00

Dizájnboltos sorozatunk mellett útjára indítunk egy másik sorozatot is, amelyben fiatal magyar divattervezőket mutatunk be. Illéssy Lenkére, az ille-olla tervezőjére esett első körben a választásunk. Tovább