142 milliárdos büntetés, az MSZP is nekiment a régi barátnak

Kovács András

2012. február 26., vasárnap 06:00

495 millió euró kohéziós támogatás elvonásával fenyegette meg hazánkat az Európai Bizottság, mivel nem teljesítettük deficitcsökkentési kötelezettségeinket. Orbán Viktor miniszterelnök illegálisnak nevezte a döntést, és nem érti, miért velünk statuálnak példát. A héten egyébként folytatódott az ellenzéki belháború, és Hunvald Györgynek nem kell börtönbe vonulnia.

A hét kiemelkedő történése az Európai Bizottság döntése volt, amellyel azt javasolta, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel a 495 millió euró – mai árfolyamon 142 milliárd forint – Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. A testület javaslatát még az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is meg kell vitatnia és jóvá kell hagynia.

Az ügy természetesen bombaként robbant a hazai közéletben, mivel az EB eddig egyszer sem hozott ilyen döntést jelentős deficittel rendelkező országok esetében sem, míg hazánkban tavaly 3 százalék alatt volt a hiány. Andor László uniós biztos nem vett részt a szerdai ülésen, de egyetértett annak döntésével. A politikus viselkedését még Kovács László MSZP-alelnök is helytelenítette, aki szerint Andor rossz döntést hozott, amikor egy másik program miatt nem vett részt az ülésen.

Miért minket büntetnek?

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a magyar EU-biztosnak, Andornak le kell vonnia a szükséges konzekvenciákat amiatt, hogy távol maradt az üléstől. Kósa Lajos elmondta: Andor méltatlan lett a tisztségére. A fideszes politikus szerint a magyar uniós biztosnak viselnie kell e rossz döntésének összes következményét. Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára elmondta, azzal, hogy Magyarország képes befejezni a Széll Kálmán-tervet, 2013-ra 3 százalék alatt tudja tartani az államháztartás hiányát, így a gyakorlatban nem kerülhet sor a kohéziós források befagyasztására.

„Miért éppen minket akarnak megbüntetni azok, akik a válság előidézésében komoly szerepet játszottak, és jól látható, hogy az elmúlt egy év során képtelenek voltak ezt a válságot kezelni?” – tette fel a kérdést Orbán Viktor kormányfő a Német Gazdasági Klub fennállásának huszadik évfordulója alkalmából tartott budapesti ünnepségen csütörtökön. Kijelentette: a magyar kormány ki fog tartani gazdasági céljai mellett, ugyanakkor mindenkivel tárgyal, és ha kell, „elmegyünk az oroszlán barlangjába is, időnként még jól is érezzük ott magunkat, és bemutatjuk azokat a szempontokat, elveket és érveket, amelyek alapján alakítjuk a transzparens politikánkat”.

Velünk vannak a csehek

Nem várt fordulatként a magyar állásponttal értett egyet Petr Necas cseh miniszterelnök, aki szerint „nehéz támogatni” az EB azon javaslatát, hogy részlegesen függesszék fel a Magyarországnak szánt jövőbeni kifizetéseket az Európai Unió kohéziós alapjából amiatt, hogy az ország nem tudta hatékonyan kezelni a túlzott deficitet. „Felettébb szokatlan”, ha az EB a magyar költségvetési hiány „feltételezett jövőbeni fejlődésére” alapozza javaslatát – mutatott rá Necas.

Illegálisnak nevezte Orbán Viktor a kohéziós támogatások befagyasztására tett brüsszeli javaslatot a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerkesztőségében tett látogatásakor, amelyről a német konzervatív újság a címoldalon kezdődő írásban számolt be szombaton. „Nem értem, hogy (a bizottság) elsőként miért éppen egy olyan országgal szemben” gyakorolja kiterjesztett jogait, amely nem tartozik az euróövezethez, és mégis „mindent megtesz az államháztartási konszolidációért”.

Hunvald szabadon távozhatott

Pénteken első fokon ítéletet hirdettek a Hunvald-perben, amelyben Gál György volt erzsébetvárosi szabad demokrata politikus nyolc és fél évet, Hunvald György volt szocialista polgármester és országgyűlési képviselő másfél évet kapott. A vádlottak és védőik elsősorban felmentésért, kisebb részben enyhítésért fellebbeztek, Gál védője az előzetes letartóztatás elrendelése ellen is fellebbezett. A Hunvald-ügy a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd másodfokon.

Önszalámizás

Folytatódott a vita a járások jövőbeli elhelyezkedéséről és hatásköreiről. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy a budapesti kormánypárti képviselők, akik polgármesterek is egyben, ragaszkodnak ahhoz, hogy minden kerületben legyen járási hivatal. Ha a fővárosi polgármesterek ragaszkodnak ahhoz, hogy minden kerületben legyen járási hivatal, Navracsics Tibor „meghajlik” az akaratuk előttük, ám igyekszik meggyőzni őket, hogy nem ez a legjobb megoldás. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről a Hír TV-nek nyilatkozva beszélt, kitérve arra is, hogy nem szeretné, ha a járási hivatalokat aktív parlamenti képviselők vezetnék.  

Időközben a még létre sem jött ellenzéki kerekasztal máris megkezdte önmaga felszámolását, mivel Árok Kornélt arra való hivatkozással, hogy a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal köreit zavarja, hogy tagja a Szövetség az Egységes Magyarországért (SZEM) pártnak, január végén kizárták a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöki pozíciójából. Árok megerősítette: nem tekinti magát a szolidaritás mozgalom társelnökének, „menjenek a saját útjukon”, de a mozgalomnak tagja szeretne maradni.