Az atomra voksol

WA

2012. május 13., vasárnap 21:37, frissítve: hétfő 10:40

Az újabb nukleáris reaktorok megépítésével látja biztosíthatónak Románia energiafüggetlenségét az új kormányfő.

Victor Ponta a Pro TV román magántelevíziónak nyilatkozva vasárnap kifejtette, hogy meg kell próbálni a nukleáris projekt folytatását, természetesen minden biztonsági intézkedés betartásával.

A tavalyi fukusimai baleset után több óvintézkedést vezettek be a cernavodăi atomerőműnél, melyek alternatív áramforrásokkal való ellátásra, a személyzet pótlólagos kiképzésére, valamint újabb hűtővízforrások biztosítására terjedtek ki. A biztonsági intézkedések 50 millió euróba kerültek. A stresszteszt elvégzését az Európai Bizottság kérte valamennyi tagállamtól a tavalyi fukusimai atomerőmű-baleset után.

Egy idén márciusi bejelentés szerint fél évvel elhalasztották a magánbefektetők kiválasztását az atomerőmű 3-as és 4-es blokkjának megépítésére „Egyelőre nem választottunk ki egyetlen befektetőt sem, a jelentkezési határidőt kitoltuk szeptember 15-éig” – közölte a gazdasági minisztérium. Az eredeti határidő március 15-e volt.

A cernavodăi atomerőműben az eredetileg tervezett öt reaktor közül eddig kettő épült meg: az elsőt 1996-ban, a másodikat 2007-ben helyezték üzembe. Az erőmű jelenleg az ország villamosenergia-szükségletének mintegy 18 százalékát fedezi. 2007-ben a kormány úgy döntött, hogy már csak a hármas és a négyes reaktort építik meg.

A román állam tulajdonában van a részvények 51 százaléka, a többi hat befektető között oszlik meg: a román ArcelorMittal és a spanyol Iberdrola 6,2-6,2 százalékkal, míg a cseh ČEZ, az olasz ENEL, a francia GDF Suez és a német RWE egyaránt 9,15 százalékkal rendelkezik.

A gazdasági minisztérium azért írt ki újabb tendert, mert 2010 végén a cseh, 2011 elején pedig a francia, a spanyol és a német befektető is kiszállt a projektből.

Forrás: MTI