Komplex tervezésre van szükség a roma integrációban

MNO

2011. szeptember 22., csütörtök 16:30

A romaintegrációs programok komplex és hosszú távú tervezésének fontosságát hangsúlyozta Ignácz József, a Baranya megyei Besence polgármestere, aki csütörtökön Strasbourgban részt vett az Európa Tanács intézményrendszeréhez tartozó nemzetközi önkormányzati fórum romatémákkal foglalkozó konferenciáján.
Az MTI-nek a helyszínről telefonon nyilatkozva a többségében romák lakta falu polgármestere kiemelte: az oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi és más idevágó problémák megoldása hosszú távra tervezendő feladat, amely sok forrást és komplex megközelítést igényel. Példaként említette Besencét. Mint mondta, a vezetése alatt álló községben öt éve zajlik a komplex képzési, foglalkoztatási és közösségfejlesztési program (amely a Gondoskodó falu nevet viseli), és ennek már látszanak az eredményei.

Ignácz József az átfogó megközelítés szempontjából fontosnak mondta az Európai Unió – magyar elnökség alatt – idén elfogadott roma-keretstratégiáját, ugyanakkor úgy vélte, hogy az uniós pénzügyi támogatások felhasználására vonatkozó egyes szabályoknál változtatásra lenne szükség. A programok végrehajtásában szerinte elsősorban az az uniós előírás okoz nehézséget, amely miatt egy-egy beruházást a szerződéskötéstől számítva két éven belül be kell fejezni. Ez ugyanis korlátozza a komplex szemlélet alkalmazhatóságát – emelte ki a polgármester. Hangoztatta: egymásra épülő, összesen öt-tíz éves programokban kellene gondolkodni, mert elsősorban így lehet mérhető eredményeket elérni.

Nyilatkozatában Ignácz József üdvözölte, hogy Magyarországon is zajlik a nemzeti romastratégia kidolgozása. Úgy vélte ugyanakkor, hogy arról szélesebb körben, minél több érintettel kellene egyeztetni annak érdekében, hogy a stratégia a helyi szinten jelentkező valamennyi igényt és felvetést tartalmazni tudja.

A magyar illetékes arra is rámutatott: a roma problémákat nem lehet megoldani a hagyományos európai uniós struktúrákkal, mert túlságosan nagy a lemaradás ezen a téren. Hangoztatta azt is, hogy a romapolitikában az önkormányzatoknak nagyon fontos szerepük van, mert a nemzeti stratégiákat helyi szinten fogják majd megvalósítani.

Besence polgármestere áprilisban Brüsszelben, az uniós intézményrendszerhez tartozó Európai Gazdasági és Szociális Bizottság egy konferenciáján is ismertette a Gondoskodó falu programot.

(MTI)