Az arab országban fél évszázad óta először rendeztek „többpárti" parlamenti választást, amelyet azonban az ellenzék színjátéknak minősített és bojkottra szólította fel híveit.

Az állami televízió beszámolójában nem közölt adatokat sem a részvételről, sem arról, hogy mikorra várhatók az eredmények. Független megfigyelők becslése szerint azonban a választási részvétel nem érte el a 60 százalékot.
Összesen 7195 jelölt – közöttük 710 nő – szállt versenybe a 250 parlamenti mandátumért. A februári népszavazáson elfogadott új alkotmány lehetővé tette pártok alapítását, így már kilenc bejegyzett párt működik Szíriában, s közülük hét indított jelölteket. Az előző alkotmány 1963 óta a kormányzó Baasz pártot ismerte el a társadalom egyetlen vezető erejeként.

A közel-keleti arab ország uralkodó rendszere ellen tavaly március óta soha nem tapasztalt erejű felkelés bontakozott ki, ami megbénította a parlament működését is, így gyakorlatilag Bassár el-Aszad államfő elnöki rendeletekkel kormányozta az országot.

Az új parlamentnek elvileg az Aszad elnök által megígért reformokat kell elfogadnia.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár bírálta a választás megtartását, hangsúlyozva, hogy „a demokratikus folyamat nem lehet sikeres, amíg az erőszak uralkodik”. Franciaország álláspontja szerint a választás gonosz tréfára hasonlít, míg az Egyesült Államok szerint ez a szavazás „a nevetségesség határát súrolja".

Szíriában hétfőn is folytatódott a vérontás. A kormányerők 14 civilt öltek meg az ország különböző városaiban, az ellenzék oldalára átállt dezertőr csapatok és a hadsereg összecsapásaiban pedig három katona vesztette életét.