Már számolják a szavazatokat Szíriában

WL

2012. május 7., hétfő 23:51, frissítve: kedd 10:17

Befejeződött Szíriában a parlamenti választás: helyi idő szerint hétfő este 22 órakor bezártak a szavazókörök, s azonnal megkezdődött a szavazatok összeszámlálása.

Az arab országban fél évszázad óta először rendeztek „többpárti" parlamenti választást, amelyet azonban az ellenzék színjátéknak minősített és bojkottra szólította fel híveit.

Az állami televízió beszámolójában nem közölt adatokat sem a részvételről, sem arról, hogy mikorra várhatók az eredmények. Független megfigyelők becslése szerint azonban a választási részvétel nem érte el a 60 százalékot.
Összesen 7195 jelölt – közöttük 710 nő – szállt versenybe a 250 parlamenti mandátumért. A februári népszavazáson elfogadott új alkotmány lehetővé tette pártok alapítását, így már kilenc bejegyzett párt működik Szíriában, s közülük hét indított jelölteket. Az előző alkotmány 1963 óta a kormányzó Baasz pártot ismerte el a társadalom egyetlen vezető erejeként.

A közel-keleti arab ország uralkodó rendszere ellen tavaly március óta soha nem tapasztalt erejű felkelés bontakozott ki, ami megbénította a parlament működését is, így gyakorlatilag Bassár el-Aszad államfő elnöki rendeletekkel kormányozta az országot.

Az új parlamentnek elvileg az Aszad elnök által megígért reformokat kell elfogadnia.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár bírálta a választás megtartását, hangsúlyozva, hogy „a demokratikus folyamat nem lehet sikeres, amíg az erőszak uralkodik”. Franciaország álláspontja szerint a választás gonosz tréfára hasonlít, míg az Egyesült Államok szerint ez a szavazás „a nevetségesség határát súrolja".

Szíriában hétfőn is folytatódott a vérontás. A kormányerők 14 civilt öltek meg az ország különböző városaiban, az ellenzék oldalára átállt dezertőr csapatok és a hadsereg összecsapásaiban pedig három katona vesztette életét.

Forrás: MTI