Oroszország meglepetése

TK

2011. december 15., csütörtök 23:03

Oroszország olyan határozattervezetet juttatott el csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsának a tagjaihoz, amelyben Moszkva – meglepetésre – szorgalmazza, hogy ítéljék el a szíriai erőszakcselekményeket, köztük a szíriai hatóságok által túlzott mértékben alkalmazott erőszakot is.

Gérard Araud francia ENSZ-nagykövet rendkívül jelentőségű eseménynek ítélte meg az orosz lépést, mondván, hogy Moszkva a jelek szerint felhagy eddigi tétlenségével, és Szíriáról szóló határozatot kezdeményez. A bemutatott határozattervezet mindazonáltal kiegészítésekre szorul, mert kiegyensúlyozatlan, de a szöveg mindenképpen tárgyalási alap – vélekedett a francia diplomata.

Oroszország, akárcsak Kína, eddig mereven elzárkózott attól, hogy nemzetközi szankciókkal büntessék Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét, amely brutálisan lép fel a reformokat követelő békés tüntetőkkel szemben. Az ENSZ BT mindeddig hasztalan igyekezett büntető intézkedéseket tartalmazó határozattal jobb belátásra bírni Damaszkuszt, mert Oroszország és Kína a testület állandó tagjaként vétójogával élve meghiúsította a szankciókról szóló határozat elfogadását október elején.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet azonban figyelmeztetett arra, hogy a most köröztetett határozattervezet az erőszak leállítását sürgeti, de nem tesz említést esetleges szankciókról. A tervezet az összes felet felszólítja arra, hogy haladéktalanul állítsa le az erőszakcselekményeket, és szorgalmazza, hogy a szíriai kormány vessen véget a véleményszabadságra és a gyülekezésre irányuló jogaikat gyakorló emberek elnyomásának, és mihamarabb vizsgálja ki azokat az eseteket, amelyek civilek, illetve a biztonsági erők tagjainak halálához, illetve megsebesüléséhez vezettek.

Az ENSZ adatai szerint már közel ötezer ember vesztette életét a szíriai kormányzat ellen folyó népfelkelés során.

Forrás: MTI