Spanyol romaintegrációs tapasztalatokból merít Balog Zoltán

MNO

2011. június 8., szerda 15:02

A romaintegráció spanyolországi tapasztalatairól tájékozódott Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.
A politikus kedden és szerdán roma telepeken, felzárkóztató intézményekben, regionális képzőközpontokban tett látogatást Sevillában és Madridban, és tárgyalt Isabel Martínez Lozanóval, a szociális, egészségügyi és esélyegyenlőségi minisztérium államtitkárával.

Spanyolországban komoly tudás halmozódott fel mind a teleprehabilitáció, mind az iskolai felzárkóztatás területén, itt vannak a szakmailag a legjobban kiérlelt, a tapasztalatokat – köztük a negatív tapasztalatokat is – hasznosító projektek és intézkedések – mondta el Balog Zoltán az MTI-nek telefonon adott szerdai nyilatkozatában.

Balog Zoltán az egyik utolsó, még meglévő – részlegesen már fölszámolt – roma telepen járt Madridban, ahol korábban 300 cigány család lakott. A kétnapos látogatás másik helyszíne Sevilla volt, Andalúzia tartomány fővárosa. Spanyolországon belül Andalúziában él a legtöbb – több mint 400 ezer – cigány.

Az államtitkár elmondta, az egyik Magyarországon is hasznosítható spanyolországi tapasztalat, hogy a cigány telepek fölszámolásakor teljesítményhez kötötték az új lakhely – jellemzően szociális bérlakás – elfoglalását. A cigánycsaládok csak akkor maradhattak az új, komfortos lakóhelyen, ha megtartották a vállalt kötelezettségeket, például azt, hogy a gyerekeknek iskolába kell járniuk.

Balog tájékoztatást kapott arról, hogy Spanyolországban fokozott hangsúlyt fektetnek a nők, cigány asszonyok bevonására. Délutáni tanfolyamokat, egészségügyi felvilágosítást szerveznek nekik az iskolában, igyekeznek érdekeltté tenni őket a gyerekek iskolai előmenetelében. Emellett cigány fiataloknak biztosítják azt a lehetőséget, hogy tanműhelyekben olyan munkatapasztalatokat szerezzenek, amelyek megkönnyítik a munkához jutásukat.

A sikeresnek mondható programok révén ma már Spanyolországban a hagyományosan – évszázadok óta – ott élő romákhoz képest sokkal nagyobb problémát jelent a Romániából és más kelet-európai országokból az elmúlt években bevándorolt cigányok társadalmi integrációja – mondta el kétnapos spanyolországi látogatása végén Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

(MTI)