Teljesen biztos Hollande győzelme?

PR

2012. május 6., vasárnap 19:54, frissítve: hétfő 08:32

A Harris közvélemény-kutató intézet becslése szerint a szavazatok 53,3 százalékával Francois Hollande szocialista jelölt nyerte meg a francia elnökválasztás második fordulóját. A konzervatív Nicolas Sarkozy jelenlegi államfőre a választók 46,7 százaléka szavazott – közölte vasárnap Roland Cayrol, a Harris elemzője az RTBF belga közszolgálati televízió választási műsorában.

„Teljesen biztos, hogy Francois Hollande Franciaország új köztársasági elnöke” – tette hozzá a politológus. A kisebb szavazóköröket este 6, illetve 7 órakor bezárták, a nagyvárosokban azonban este 8 óráig lehet szavazni. Az első hivatalos eredmények este 8 órától várhatók.

Három nagy közvélemény-kutató intézet exit poll adatai szerint 52,5–53 százalékkal Francois Hollande szocialista jelölt áll az élen a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulójában – olvasható az RTBF belga közszolgálati televízió honlapján. A választásra jogosultak 71,96 százaléka adta le délután 5 óráig a szavazatát.


Időközben azonban az AFP hírügynökség is közzétette négy nagy közvélemény-kutató intézet becsléseit. A CSA, a TNS Sofres és az Ipsos szerint az ellenzéki jelölt 52 százalékkal győzött a 48 százalékot szerző Nicolas Sarkozyvel szemben. A Harris eredményei 52,7 és 53,3 százalék közötti támogatottságot jeleznek Hollande-nak.

A belga csatorna értesülése szerint a köztársasági őrezred egyik egysége már elindult az ország középső részén található Tulle-be, ahol Hollande tartózkodik jelenleg. Ez szintén arra utal, hogy a szocialista jelölt nyerte meg az elnökválasztást, s mostantól az államfőnek járó biztosítás illeti meg. Kampánystábja szerint Hollande este 8 órakor Tulle főterén beszédet mond, s rögtön utána Párizsba indul.

Forrás: MTI