2015. december 1., Elza napja

Báránypecsenye

+ jus
nyokki, tonhal

2012. május 15., kedd 10:00
Természetesen pácolás nélkül is lehet érlelt bárányhúst sütni. Szó sincs arról, hogy kötelező lenne, de mivel a postban kétféle hússal foglalkozom, úgy gondoltam, nem árt megmutatni egy lehetséges pácolási módot is: esetünkben a fűszeres joghurtban való érlelést.

A pác

Természetesen pácolás nélkül is lehet érlelt bárányhúst sütni. Szó sincs arról, hogy kötelező lenne, de mivel a postban kétféle hússal foglalkozom, úgy gondoltam, nem árt megmutatni egy lehetséges pácolási módot is. Ez egy ázsiai technika, Törökországtól Indián át Kelet-Kínáig (Ujguria) mindenütt ismerik és alkalmazzák a tejtermékben, esetünkben fűszeres joghurtban való érlelést. A joghurt, a mustár és a citrom savassága, a csillagánizs szövetpuhító hatása mind azt a célt szolgálja, hogy a báránycomb a lehető legjobb konzisztenciájú, omlós legyen.

báránycombhoz pác (lassi) - előkészület

Előkészület: egy evőkanál zöldbors, két gerezd fokhagyma, fél deci olívaolaj, nagy csokor petrezselyem, négy-öt szál rozmaring, egy citrom leve, teáskanál só, púpozott evőkanál mustár, két púpozott evőkanál ötfűszer-keverék (ebben van a puhító csillagánizs) három deci joghurt. Keleten a miénkél jóval nagyobb zsírtartalmű, sűrűbb joghurtokat készítenek, ez úgy meg tud állni a húson, mint a páncél, de a sok fűszer összefogja a mi hígabb jogurtunkat is, úgyhogy megfelel.

teljesen kikevert joghurtos báránypác

A zöldfűszert aprózzuk, a borsot megtörjük, és a bors kivételével mindent alaposan leturmixolunk. Belekeverjük a borsot is. A képen látható sűrűségű folyadéknak kell kijönnie, pont elegendő egy comb, tehát jókora darab hús bepácolásához. Ha gerinchez szánjuk, mindenből elég a fele. A combot nagy, zárható edénybe tesszük, alaposan bekenjük a joghurtos páccal, körülbelül úgy, mintha iszappakolást kapna gyógyfürdőben. 48 órán át álljon benne, hűtőbe téve. A pecsenye előkészítésekor a pácot letöröljük róla, nem ebben sütünk!

így pácolódik a comb

 

Bemutatkozás

"az öcsém nem tudta kimondani a Viktort, az ő ajkán Iki lett belőle - rajtam ragadt."


(Bármely bejegyzésnél az utolsó képre kattintva a feljövő galériában megtekinthető a bejegyzés összes képe, nagyobb méretben.)