Nyokki

Freekeh tabouli

vagyis egy arab salátaféleség

éhesvagyok, 2012. április 24., kedd 10:00, frissítve: péntek 11:46
Búzamező mellett sétálva biztosan sokan megkóstoltak már egy pár zöld búzaszemet. A freekeh a puha zöldbúza szárítás utáni pörkölésével készül. Pár perc forralással ízlés szerinti keménységűre főzhető. Annyi vízben kell forralni, amennyit be tud szívni, a főzővízbe három kanál olívaolajat, és egy kevés sót is tegyünk!

Az itt következő postot egy kedves barátom írta. Bár egy óceán és több ezer kilométer szárazföld választ el bennünket, a neten már évek óta beszélgetünk a konyha, a kulinária világába tartozó témákról. Mindig is becsültem széles látókörét és az ízek iránti lelkesedését, elkötelezettségét. Jobbnak tartotta nicknéven megjelentetni írását, így hát átadom a szót éhesvagyok cimborámnak, fogadják szeretettel:

Egyik kedvencemről, egy arab salátaféleségről szeretnék pár szót szólni. Neve freekeh tabouli, azaz ’zöldségekkel, fűszernövényekkel elegyített zöldbúza-saláta’. A következőket érdemes tudni róla. A freekeh, ebben a formájában egy köznyelvi arab szó, tulajdonképpen farīk, az éretlen, zöld (durum)búza szárított és pörkölt formája. Igen elterjedt a Közép- és Közel-Keleten, továbbá Észak-Afrika arablakta területein. Ősi fogás, a 12. századi Bagdadban az írások tanúsága szerint már ezen a néven elterjedt volt. Hagyományosan úgy készül, hogy a durumbúza éretlen, még „tejes” szemeit – kalászban egyelőre – apró kazlakban kiteszik egy napra száradni. A kazlakat száradás után meggyújtják, és fújással úgy terelik a lángot, hogy a kiszáradt szalma- és pelyvarészek gyorsan elégnek, de a mag csak enyhén megpörkölődik, a nedvességtartalom megóvja a teljes kiszáradástól. Ezt további – szintén rövid – szárítás követi, hogy a szemek egyenletes színt és érettségi fokot kapjanak, végül a szemeket durvára törik, akár a bulgurt. Tulajdonképpen az is lesz: zöld bulgur. Ez a készítmény aztán ahány ország, annyiféle étel alapjául szolgál Tunéziában csicseriborsóval és marhavelővel sűrű levest főznek belőle, Törökországban zöld piláfot, Palesztínában, zöld borsó hozzáadásával, csirkebecsinált-levest. [Farīkot hazánkban is lehet néha kapni, a gombamód szaporodó közel-keleti élelmiszerkereskedésekben nem ritka. Akár régen a lencsét, ezt is át kell szemezni elkészítés előtt, kiválogatandó belőle az esetleg hozzákeveredett szennyeződést, kavicsokat! – nyokki megj.]

alkotóelemek külön-külön

Veszünk tehát egy zacskó freekeh-t (farīkot), és elkészítjük a salátát, ennek neve tabbouleh vagy tabouli. Ebben a formájában Libanonból származik, de kisebb módosításokkal szintén az egész arab világban ismert. A szó (klasszikus arab tabīl), annyit tesz, hogy fűszer, fűszerez; így hát a saláta neve tulajdonképpen „fűszerszámos zöld búza”. Fő alkotóeleme a nagyon apróra vágott petrezselyem és menta összekeverve főtt, tört búzával, azaz bulgurral, amit esetünkben a freekeh helyettesít. Más zöldségek is belekeverhetőek, például apróra vágott uborka, paradicsom, zöldhagyma, vagy paprika. Az ízesítéshez egy-két citrom levét és 3-4 evőkanál jó minőségű olívaolajat használjunk. Lehűtve, egy pár olajbogyóval (savanyított, ha van), Fetával, vagy más sós juhsajttal igazi frissítő csemege. Az arab világban általában a meze, vagyis az apró tányérokon érkező sokféle előétel része (vö. tapas, zakuszki, ban-chan).

Álmodtam hozzá egy kis báránysültet (2 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál bors, két kávéskanál szurokfű,egy teáskanál erős paprika, és egy teáskanál só keverékében pácolt, majd nagyon forró vaslapon sült bárány lapocka). Ehhez persze kénytelen voltam új taboulit csinálni (feleségem imádja): 20 deka petrezselyem, 3 deka zöldbúza, 30 kisebb mentalevél, két citrom, két evőkanál feta és 3 evőkanál olívaolaj.

 

 

... és bekeverve
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
  1. 17:05
  2. 17:01
  3. 16:55
  4. 16:53
  5. 16:48
  6. 15:59
  7. 15:50
  8. 15:42
  9. 15:39
  10. 15:34
  11. 15:30
  12. 15:25
  13. 15:20
  14. 15:18
  15. 14:58
  16. 14:55
  17. 14:46
  18. 14:44
  19. 14:22
  20. 14:20
  21. 14:11
  22. 14:07
  23. 14:00
  24. 13:48
  25. 13:05
  26. 12:50
  27. 12:44
  28. 12:41
  29. 12:34
  30. 12:29
  31. 12:18
  32. 11:55
  33. 11:52
  34. 11:51
  35. 11:40
  36. 11:36
  37. 11:33
  38. 11:06
  39. 10:54
  40. 10:28
  41. 10:28
  42. 10:21
  43. 10:16
  44. 10:08
  45. 09:58
  46. 09:52
  47. 09:21
  48. 09:19
  49. 09:10
  50. 09:00
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása