2015. november 26., Virág napja

Salsa

texmex ritmusok
éhesvagyok

2012. július 10., kedd 10:00
Forró nyári estéken előfordul, hogy barátaim beugranak “egy percre”, vagy éppen meccsnézéshez kell valami finomság. Három plusz egy olyan, pillanatok alatt elkészíthető étel következik, amelyek ilyen alkalmakra kiválóak.

A nagy sikerű freekeh után ismét kedves éhesvagyok barátom írása következik. Fogadják szeretettel:

Manapság már nincs akadálya egyetlen nagyobb városban sem annak, hogy az ízlésünknek megfelelő étteremben költhessük el ebédünket (és persze a pénzünket). A világ legtöbb konyhája elérhető közelségbe került, sőt, az átlagos háztartások sok egyszerűbb ételt át is vettek tőlük, mindennapjaink részévé váltak. Ebben a posztban három közép-amerikai eredetű étel készítését mutatom be. Közös vonásuk, hogy a mexikói éttermekben előételként, étvágygerjesztőnek már akkor kihozza őket a pincér az asztalhoz, amikor megérkeztünk. A hozzávalókat viszonylag egyszerűen beszerezhetjük, nyokki kollégának bizonnyal több megbízható beszerzési forrása is van (és tényleg, a szerk. :). Mindegyik ételnek rengeteg változata létezik a helyi sajátosságoknak és hagyományoknak megfelelően, így hát mi is bátran helyettesíthetjük a felhasznált zöldségeket ízlésünk szerint hasonlókkal. Nyugodtan el lehet készíteni mindhármat akár egyszerre, nagyon finomak együtt. Tortilla chips-szel ''kanalazva'' hamar el fognak fogyni.

 

 

Guacamole (waka'mole) : A guacamole azték eredetű étel, a spanyol hódítók már beszámolnak róla a 16. század elején. A guacamole szó szerint avokádó-szószt jelent, az azték āhuacamolli szó “félrehallása”: āhuacatl (="avokádó") + molli (="szósz"). Az avokádó szó maga az azték ''here'' szóból származik a gyümölcs alakjára utalva, illetve azt tartották róla, hogy fokozza a termékenységet. :) Az óceán innenső partján (szerk: szerzőtársam az Újvilágban él) jellemzően két alkalomhoz kötődik kiemelkedő fogyasztása: a Super Bowl döntője idején és Drinko Cinco de Mayo ünnepén.

Vágjunk is bele! A 2-3 avokádó kiválasztásnál ügyeljünk arra, hogy érett legyen: ujjal megnyomva deformálható, nem kőkemény, de nem is pépes massza. Ha csak kemény kapható, az sem baj: egy-két nap alatt utóérik, megpuhul. A héját akár kézzel is könnyen le tudjuk szedni (a benne levő magot meg adjuk a gyerekeknek, akik két pálcikára téve az egyik felét vízbe tehetik, hogy avokádó fát növesszenek, semmi nem fog nőni, de addig sincsenek láb alatt).

Egy kis evőkanál cilantrót (odaát coriandernek a magot hívják, a zöldfűszer neve cilantro, nyokki megj.), 3-4 púpozott evőkanál lilahagymát, egy jó érett paradicsomot (legalább 4 cm átmérőjűt), egy-két gerezd fokhagymát vágjunk nagyon apróra, különösen a hagymát és fokhagymát, esetleg turmixoljuk. Ez lesz az avokádó-szósz ízesítése.

Ha ezzel készen vagyunk, egy tálban egy villa élével vagdaljuk apró darabokra az avokádót, öntsünk rá minden hozzávalót, majd nyomkodjuk szét. Nem fontos péppé törni, maradhatnak benne avokádó darabkák (ízlés szerint, én általában péppé töröm, mert tortillával úgy könnyebben ehető). Sót és erős paprikát szintén ízlés szerint adjunk hozzá (serranto, cayenne, chili, én ebben a sorrendben kedvelem, de más fajta is megfelel természetesen). Éttermek gyakran tesznek bele majonézt és tejfölt is, ha ilyet tapasztalunk, kérjük ki a panaszkönyvet és hagyjunk barátságosnak (nem) mondható üzenetet erről. Ha valamilyen rejtélyes okból mégis marad belőle (nem fog), akkor a felszínére cseppentsünk citromlevet, hogy ne barnuljon be. (A guacamole-ba nyomott avokádómag is ilyen hatású, ideig-óráig, nyokki megj.)

 

Bemutatkozás

"az öcsém nem tudta kimondani a Viktort, az ő ajkán Iki lett belőle - rajtam ragadt."


(Bármely bejegyzésnél az utolsó képre kattintva a feljövő galériában megtekinthető a bejegyzés összes képe, nagyobb méretben.)