Újabb területen razziázik a gigahivatal

LM

2012. április 4., szerda 18:02

Az élőállatok szállításának körülményeit is kiemelten ellenőrzi a húsvét előtti időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte Farle Csaba, a szervezet Csongrád megyei igazgatója szerdán a magyarcsanádi állatpihentetőnél.

Fazekas Sándor korábban elmondta, hogy a húsvéti razzia lesz a gigahivatal első nagy bevetése.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összevonásával létrejött új szervezet, a Nébih feladata az élelmiszer-előállítás teljes vertikumának felügyelete a termőföldtől az asztalig – mondta az igazgató.

A március 19-től április 9-ig tartó időszakban az ellenőrök a húsvéthoz kötődő sajátosságokra koncentrálva vizsgálják többek között a hús és húskészítmény előállítását és forgalmazását, a tojáscsomagolást és -forgalmazást, az édesipari, a borászati termék előállítását és forgalmazását, valamint az élőállatok szállítását is – közölte a szakember.

Kocsubé Sándor kerületi főállatorvos elmondta, az élőállat-szállítás körülményeit uniós jogszabályok határozzák meg. A lovakat 24 órás szállítást követően – melyet két egyórás itatás szakít meg – egy napig pihentetni kell. A szarvasmarháknak, kecskéknek, birkáknak az egy itatással megszakított 29 órás út után jár egynapos pihenő. Ilyenkor az állatokat a járműről lehajtva, élelmet, folyadékot biztosítva, almozott helyen kell elhelyezni.

Ekkor a hatósági állatorvosok fülszámok alapján azonosítják a jószágokat, szemrevételezik az állatokat, és ha rendellenességet tapasztalnak, néhány alapvető vizsgálatot is elvégeznek – tudatta a szakember.

Bár a beteg állatok szállítása tilos, az úttal járó sokktól a jószágoknál néha kialakul az angol elnevezése alapján „shipping fever”-ként emlegetett szállítási betegség. Ezt észlelve az állatorvosok természetesen igyekeznek ellátni a jószágokat – mondta Kocsubé Sándor.

A hivatalnak egy ingyenesen hívható zöldszámon lehet jelezni az élelmiszerlánc-biztonsági szabálytalanságokat.

A kerületi főállatorvos közölte, évente 600-700 állatszállítmányt ellenőriznek a magyarcsanádi pihenőnél. Míg a korábbi években a húsvét körüli időszakban gyakoriak voltak a Romániából Olasz- és Horvátország felé tartó bárányszállítmányok, idén csupán néhány ilyen akadt. Az elmúlt hónapokban jellemzően szarvasmarhákat szállítottak Nyugat-, és Közép-Európából Törökország irányába.

A Nébih már a múlt hét végén ellenőrizte és osztályozta a sonkatermékeket, a razzia során bírságoltak is, de komolyabb bajra nem bukkantak.

Forrás: MTI