Oktatás

„Az elégedetlenség körbeért”

MNO, 2016. február 13., szombat 10:40, frissítve: szombat 15:29
Negyvennégy szervezet, köztük taxisok, vasutasok és egészségügyiek is támogatják a pedagógusokat. A tüntetést a Pedagógusok Szakszervezete szervezte, de sokat tett érte a miskolci Herman Ottó Gimnázium is.

A tüntetés előzményei
– A miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelet írt még novemberben, amelyhez iskolák százai csatlakoztak. Ebben a központosított oktatási rendszer hibáit sorolták fel.
– A Klik működését még a kormány háttérintézménye, az OFI is kritizálta.
– A kormány Czunyiné köznevelési államtitkár leváltásával reagált a tiltakozásokra, majd köznevelési kerekasztalt hívott össze. Ezen részt vett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is, előbb sikeresnek, később sikertelennek ítélve a megbeszélést.
– Pénteken a Pedagógusok Szakszervezete tárgyalt a kormánnyal, de megállapodás nem született.
– Interjúztunk a témában Vekerdy Tamással és Klinghammer Istvánnal is, Pápay György pedig véleménycikket írt erről.

 • 14:32

 • 13:00

  „Isten áldjon, Magyarország!” – köszönte meg Sándor Mária a csendet, majd véget ért a tüntetés. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

 • 12:55

  „Öt perc néma csönd!” – kiáltotta a mikrofonhoz rohanva Sándor Mária, és a tömeg be is tartotta – csak az esőcseppek hallatszottak.

 • 12:53

  „Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla” – idézett Gallóné egy korábban Orbán által elmondott dakota közmondást. „Miniszterelnök úr, a köznevelés állatorvosi lova megdöglött. Ideje lenne lovat cserélni!” – zárta szavait Gallóné, majd elénekelték a Szózatot.

 • 12:51

  Meg kell mutatni, mi az igazság, nem tűrik a megalázást, a kioktatást – hangsúlyozta Galló Istvánné PSZ-elnök. Szerinte a rendszerszintű átalakítás elkerülhetetlen. Kijelentette: „Nem hagyjuk, hogy húzzák az időt. Mi, pedagógusok mindaddig kitartunk, amíg a társadalom támogat minket, amíg mellettünk vagytok!” A tárgyalások nem hoznak eredményt szerinte, mert nem olyan személyekkel tárgyalnak, akiknek lenne felhatalmazásuk megállapodás megkötésére. A miniszterelnök ötlete alapján reformálták az oktatást, ő hozza a döntéseket, így vele kellene tárgyalni.

 • 12:49

  Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke beszédének bejelentését üdvrivalgás fogadta. „A kormány tönkretette a magyar oktatást”, amely rossz a gyereknek, a pedagógusnak, a szülőnek, és rossz az egész országnak – mondta Gallóné. Nincs szabadság a rendszerben, pedig a szegénység felszámolásának eszköze a tudás – vélte, hozzátéve: „a hatalom tudatosan taszítja szegénységbe a felnövekvő nemzedék nagy részét”. Hiába hívták fel a kormány figyelmét a problémákra, ám ők mentenék a menthetetlent Gallóné szerint. „Elfogyott a türelmünk. Nem hagyjuk!” – jelentette ki. Nem tűrik, hogy végleg tönkretegyék a gyermekek és az ország jövőjét. „Egy nemzet felemelkedésének záloga az osztálytermekben van” – mondta.

 • 12:39

  Fazakas Gergely szülő így kezdett: „Tisztelt gyászoló lakosság”, majd elmondta, a tömeg csak azt jelezheti, hogy annyit fizethetnek itt napidíjként, mint a Békemeneteken. Fazakas szerint régen a szülők kevesebbet törődtek az oktatással, mert nem volt ennyi gond. Cinikus beszédében a múlt és a jelen különbségeit sorolta – utóbbit siralmasként beállítva –, a tömegben sokan kínosan nevettek.

  Hegedűs Márta / Magyar Nemzet
 • 12:34

  A 17 éves diák, Dávid Gyula Márton elégedetlenül sorolta, milyen gondjai vannak. „Élvezni szeretném a tanulást” – mondta, majd összefogást sürgetett, hogy „boldog, sikeres és összetartó Magyarországon” lehessen élni.

 • 12:32

  Orbán alábecsülte az elégedetlenkedőket, nem hitte, hogy mindenki összefog a gyermekek jövőjéért – vélte Mendrey. „Nem hagyjuk, hogy az álmaink végleg elvesszenek. Az álmok álmodói ma már a gyermekeink. Ne legyen keserű az ébredésük” – folytatta. „Ha kell, elmegyünk a végsőkig, közös sztrájkbizottságot is alakítunk, mert úgy tűnik, másképp nem megy” – tette hozzá. Szavait így zárta: „Marha sok dolgunk van. Kezdjünk hozzá.”

  Hegedűs Márta / Magyar Nemzet
 • 12:30

  Orbán szerint csak a balhé miatt jöttek ázni a Kossuth térre. „Mi mindannyian azért vagyunk itt, mert az irány végletesen elhibázott” – folytatta Mendrey. Szerinte nem azért küzdenek, hogy a gyermekeik külföldön telepedjenek le, mert ebben a Kánaánban nincs jövőjük. „Az elégedetlenség körbeért” – ezt csak az nem érzi, aki csak hatalomtechnikában gondolkodik, vélte Mendrey László.

  Hegedűs Márta / Magyar Nemzet
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása