Köznevelés

Jogsértő a kockás ingesek listázása

Hutter Marianna, 2016. február 24., szerda 22:00
A pedagógusok iránti szolidaritásból szerveződik a már közel 25 ezer támogatóval bíró „Nem leszek suliban” mozgalom, amelynek lényege, hogy a szülők február 29-én ne engedjék iskolába a gyerekeket. Az oktatási jogok biztosa arra figyelmeztet: nem érhet senkit sem hátrány azért, ha részt vesz a mozgalomban, de amiatt sem, ha nem. A kormány közben nyilvánosságra hozta, mit ajánl a pedagógusoknak.

Közel 25 ezren csatlakoztak a „Nem leszek suliban” kezdeményezéshez a Facebookon. Szerdán a mozgalom, illetve a Civil Közoktatási Platform közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen arról beszéltek: a pedagógusok iránti szolidaritás kifejezését szolgálja a kezdeményezés. Puskás Krisztina, a szülői mozgalom ötletgazdája szerint a jelenlegi oktatási rendszer árt a gyerekeknek, ezért fel kell lépni ellene. Egyetértenek a múlt hét kedden alakult Civil Közoktatási Platformmal, jót akarnak a gyerekeknek, ami az oktatási rendszer megváltoztatásával érhető el. Hozzátette: érdekvédőkkel egyeztetve készítettek jogi anyagokat, hogy ha valakit hátrányos megkülönböztetés ér a hiányzás miatt, akkor tudjanak segíteni.

Szerdán Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is állásfoglalást adott ki a „Nem leszek suliban” megmozdulással kapcsolatban. Kiemelte: sem tanulót, sem szülőt nem érhet hátrány politikai meggyőződése, annak jogszerű kinyilvánítása vagy az attól való tartózkodás miatt. Ezért jogsértő lehet, ha a faliújságon vagy az iskolában szokásos módon nyilvánosságra hozzák, ki vesz, illetve ki nem vesz részt a megmozduláson. Továbbá jogsértő lehet azok listázása is, akik kockás ingben jelennek meg, ahogy azoké is, akik nem. A biztos szerint a tanuló és a szülő nem hozható olyan helyzetbe, amely politikai meggyőződésének feltárására vagy nézeteivel ellentétes cselekvésre készteti, vagy arra, hogy véleménye jogszerű kinyilvánításától tartózkodjon. Aáry arra kért minden fenntartót és intézményvezetőt, hogy a mindenki számára fontos demokratikus értékek érvényesülését biztosítsák az iskolákban.

Amit már a kerekasztalon is elmondtak

Eközben a kormány jelezte: széles körű megállapodástervezetet juttattak el a pedagógusok sztrájkbizottságának a hét végén. A nyilvánosságra hozott dokumentumban többek közt az olvasható, szükséges a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek átfogó felülvizsgálata, a lexikális tananyag érezhető csökkentése, az alapkompetencia-fejlesztés erősítése, a pedagógusok adminisztrációs terheinek csökkentése és a nevelő-oktató munkát segítők jövedelmi rendszerének átértékelése. A tartalmi átalakítás szakmai koncepciójának elfogadására december 31-et tűzték ki határidőnek.

A dokumentum többek közt a pedagógusok által sokat kritizált Klebelsberg Intézményfenntartó Központra (Klik) is kitért. Kifejtették, haladéktalanul rendezni kell az intézményfenntartó fennálló jövedelemelmaradásait. Április 30-ig fel kell mérni a Klik valós költségeit és biztosítani kell a szükséges többletforrásokat. Emellett átalakítanák a Klik közbeszerzési és beszerzési folyamatait, az intézményvezetők részére pedig megfelelő összeget biztosítanának a kincstári kártyán keresztül a sürgős dologi költségek fedezésére szeptember elsejei határidővel.

Kedden Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a sztrájkbizottság képviseletében úgy nyilatkozott: határozott szándékuk megegyezni a kormánnyal, de a minisztériumi megállapodás-tervezet egyelőre „nem ebbe az irányba mutat”.


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 25.

Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása