Oktatás

Országos pedagógustüntetés lesz

MTI, 2016. február 1., hétfő 14:23, frissítve: hétfő 15:32
Országos tüntetést szervez a pedagógusok sztrájkbizottsága február 13-ára a fővárosba, a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelve – jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Az érdekvédő a pedagógusok sztrájkbizottsága nevében ismertette 25 pontos követésüket, amelyben többek között elvárják a tananyag radikális csökkentését, a kötelező tanulói óraszámok mérséklését.

Galló Istvánné közölte: követeléseik között szerepel az általános iskolában a délután négy óráig tartó kötelező benntartózkodás megszüntetése, és eltörölnék a kötött munkaidőt is.

A pedagógus-életpálya csődöt mondott – jelentett ki, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy ugyanazon bérért egyik pedagógus többet, a másik kevesebbet dolgozik.

A köznevelési törvényben ismét megjelenítenék az Országos Köznevelési Tanácsot és a Közoktatás-politikai Tanácsot, visszaállítanák az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogát, valamint jogszabályban rendeznék a szakképzési centrumok helyzetét. A központosítás teljes csődöt mondott, ezért a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartói jogát tartanák csak meg.

Vissza kell adni a szabad tankönyvválasztást is – jelentette ki az érdekvédelmi vezető.

A magyar társadalom ügye

Galló Istvánné megerősítette: a sztrájkbizottság pénteken informális megbeszélést folytatott Balog Zoltán szakminiszterrel. Az elvárt változások jelentős része rendszerszintű, ugyanakkor a megbeszélésen a miniszter azt jelezte, hogy a kormány nem kíván ilyen jellegű változtatásokat tenni, ezért döntöttek az országos demonstráció mellett.

A Jobbik támogatja a miskolci tüntetést
A Jobbik támogatja a pedagógusok február 3-i miskolci tüntetését, egyúttal örömét fejezi ki, hogy más ágazatok dolgozói is kiállnak a tanárok mellett, hatalmas pofont adva a kormány „oszd meg és uralkodj” politikájának – mondta sajtótájékoztatón Jakab Péter, az ellenzéki párt miskolci frakcióvezetője.

Az oktatás nemcsak a pedagógusok ügye, hanem közügy, a magyar társadalom ügye – összegzett.

A mai napig nem tudja, kiket akarnak meghívni a köznevelési kerekasztalon az egyeztetésekre – mondta. Ez ugyanakkor már csak tűzoltás, akkor kellett volna összehívni a kerekasztalt, amikor az egész rendszer átalakításához hozzáfogtak. Akkor kellett volna a szülők, a gyakorló pedagógusok véleményét megkérdezni. A szakszervezeti vezető a tankerületi fórumokat időhúzásnak nevezte, „ha nem tudják, mi a baj, akkor tényleg nagyon nagy a baj” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a köznevelésben a csaknem ötvenezer, az oktatást, a nevelői munkát segítő dolgozó bérét is rendezni kell, ennek érdekében ideiglenes pótlékra tettek javaslatot.

Galló Istvánné szerint a pedagógusok elkeseredettek, mert évek óta azt látják, hogyan rombolják és verik szét a közoktatás rendszerét, és ebben a gyerekek a legnagyobb vesztesek.

Ha nem hajlandó a kormány rendszerszintű változtatásokra, akkor elkerülhetetlen lesz a sztrájk – közölte a PSZ elnöke, és kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy erre akár már márciusban sor kerülhet.

Foglalkoztatási gondok

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke a szakképzés képviseletében felidézte a tavaly nyári fenntartóváltást, és kitért arra, hogy foglalkoztatási problémákkal küzdenek. Az új intézményi elnevezésekkel – közte a szakgimnáziumokkal – összefüggésben jelezte: nem tudni, mi a tartalmuk a képzési formáknak, milyen tárgyi-személyi feltételek szükségesek majd a tanévkezdéshez szeptemberben.

Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke azt mondta: a tüntetés nem csupán a pedagógusokról szól, hanem a köznevelés jelenlegi helyzetéről és a következményekről, ami a diákokon csapódik le. Olyan helyzetben van az oktatás, hogy az a gyerekekre nézve már nagyon negatív hatással van – tette hozzá.

Petíciók, tiltakozások
A budapesti Eötvös József Gimnázium tanulói is csatlakoztak az ugyancsak fővárosi Teleki Blanka Gimnázium diákságához, hogy ezzel is támogassák az oktatási rendszer megreformálását kívánó törekvéseket és a miskolci Herman Ottó Gimnázium által indított mozgalmat. A Tanítanék.com oldalon – ahol egyébként már csaknem 27 ezren támogatják a miskolci gimnázium petícióját – közzétett nyílt levelükben, amelyet az iskola tanulóinak kétharmada aláírt, többek között az oktatási rendszer rugalmasabbá tételét, az oktatásra szánt pénz növelését kérik. Szerdára Miskolcra, illetve Budaörsre is fáklyás felvonulást hirdettek a közoktatás helyzete ellen tiltakozók. (T. Á.)
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása