A megbízhatatlan Gyurcsány ellopta a show-t

MNO
Forrás: hvg.hu, MTI, MNO
2013. október 23., szerda 19:58
Hiába próbálták meg eldugni Gyurcsány Ferencet a baloldali ellenzék közös Műegyetem rakparti színpadán, a Demokratikus Koalíció elnöke ellopta a show-t. A jelenleginél szélesebb összefogásra helyezte a hangsúlyt, miközben a szocialistákat és az Együtt–PM Szövetséget is kritizálta. Sajtóhírek szerint előre megbeszélt akció lehetett a DK-sok „Összefogást!” skandálása is. A Hvg.hu úgy értesült, Bajnaiéknál úgy értékelik, hogy Gyurcsány teljesen megbízhatatlan.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta, „tudom, hogy ma Magyarországot egy hazug politikai gazember vezeti”, majd azzal folytatta, hogy „Orbánnak mennie kell”. Úgy fogalmazott: miközben a választók többsége változást akar, az ellenzék mégsem áll jól, mert ahhoz, hogy legyőzzék Orbánt, először önmagukat, pártoskodásukat és önzésüket kell legyőzni.

A „demokratikus ellenzéknek” össze kell fognia, „nem kicsit, nagyon” – jelentette ki, s hozzátette: közös vezetőre van szüksége, „nem kettőre, nem háromra, nem nyolcra, hanem egyre”. Ha nincs más megoldás, akkor új vezetőt kell felkérni közös miniszterelnök-jelöltnek – tette hozzá. Az ellenzéki tárgyalások újranyitására felszólító Gyurcsány Ferenc a korábban az MSZP és az Együtt–PM Szövetség között született megegyezésre utalva kijelentette: „az a megállapodás, amit kollégáink megkötöttek, nem demokratikus, nem időtálló, mert nem találkozik a demokratikus választók sokaságának akaratával”.

Mesterházyt elnyomták a gyurcsányisták
Mesterházyt elnyomták a gyurcsányisták
<iframe id="videoplayer_84154" src="http://video.mno.hu/embed/84154" style="width:686px; height:500px"></iframe>

Percről percre
Az mno.hu élőben tudósított a nap eseményeiről.

A rendezvény utolsó felszólalója, Mesterházy Attila MSZP-elnök színpadra lépésekor a tömeg egy része azt kezdte skandálni: „Összefogást!”, a szocialista pártelnök emiatt egy rövid ideig nem tudta elkezdeni a beszédét. A korábbi felszólalásokra és az újrakezdődő skandálásra utalva Mesterházy azt hangoztatta, „ha valóban le akarjuk győzni Orbán rendszerét, ha valóban úgy gondoljuk, hogy nem az önzésről szól a politika”, akkor az ellenzéki politikusok nem lehetnek egymás ellenfelei, és téved, aki ezt szem elől téveszti. „Elszántsággal, bátorsággal el fogjuk érni, hogy Magyarország újra köztársaság legyen, és fejlődő, gyarapodó nemzetté váljon” – jelentette ki.

Gyurcsány megbízhatatlan

A hamisítási botrány miatt főszerkesztőjét elvesztő Hvg.hu az eseményt követően arról írt, hogy egy, a Műegyetem rakparti tüntetést szervező Együtt–PM-es azt mondta munkatársuknak, hogy bár a beszédeket nem egyeztették, abban megegyeztek, hogy senki nem fogja szóba hozni a közös listaállítás lehetőségét, másrészt senki nem minősíti az ellenzéki pártok jelenlegi helyzetét és az MSZP–Együtt megállapodást. Emiatt úgy látják, hogy Kuncze, Bokros, Gyurcsány és Fodor tudatosan megszegte ezt a megállapodást. Az Együtt–PM-es forrás szerint előre megbeszélt akció lehetett a DK-sok „Összefogást!” skandálása is, ezért úgy értékelik, hogy Gyurcsány Ferenc teljesen megbízhatatlan, akivel nem lehet semmilyen megállapodást kötni, hiszen nem tartja be őket.

Ismert, az Origó korábban arról írt, hogy a szocialista párt elrejtené majd a színpadon Gyurcsányt. „A legjobb, ha minél többen vagyunk, legyen tömeg a csoportképen, valahogy el kell rejtenünk Ferit a színpadon, így is félő, hogy elviszi a show-t” – mondta egy MSZP-s vezető. Gyurcsány Ferenc korábban is üzent az őt az összefogásból kihagyó ellenzéki pártoknak emlékezetes gázsütős beszólásával.

Bajnai: Kész vagyok tanulni

A rendezvényen Bajnai Gordon, az Együtt–PM Szövetség vezetője azt mondta: tudja, hogy egy éve, amikor a Milla demonstrációjának szónokaként visszatért a politikába, és meghirdették a korszakváltás programját, sokakban újjáéledt a remény, ám az csak részben teljesült. „Nem teszek úgy, mintha nem látnám a csalódottságot. Nem mutogatok másra, kész vagyok tanulni belőle” – jelentette ki, hozzátéve: egy év alatt megerősödött a hite, hogy a kormány- és korszakváltáshoz csak a választók széles összefogásával vezethet út, ehhez pedig szükség van a bizonytalanokra, a kiábrándultakra és a „ma még félrevezetettekre” is.

Bajnai Gordon azt mondta: Orbán Viktor jéghegynek kormányozza Magyarországot, tönkreteszi a gazdaságot és az oktatást, és ezzel tönkreteszi a jövőt is. Kijelentette: az embereknek 2014-ben Orbánország és Magyarország között kell választaniuk; véleménye szerint Orbánország jelképe a bajai választás, a föld- és a trafikügy, fővárosa pedig Felcsút „a stadionnal, a kisvasúttal, a ti pénzeteken épülő magán-Disneylanddel”. De – folytatta – ezzel szemben ott van a „normális Magyarország”, ahol van esély a munkára, a munkával szerzett boldogulásra, ahol érdemes gyereket vállalni, a törekvést támogatják, nehezebb lecsúszni, de könnyebb felemelkedni.

„Az erő velünk van” – mondta, hangsúlyozva, hogy a csendes többség fegyvere a toll, a szavazófülkében jó helyre tett iksz. „Készüljetek, és készítsétek a többieket is, hogy tavasszal legyen elég kéz a tollat fogni” – üzente a hallgatóságnak, amelynek tagjait arra is buzdította, emeljék magasba a rendezvény elején kiosztott tollakat.

Fotó: Szalai Nikolett / MNO
Közös lista, közös listavezető

Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt (Szema) elnöke azt hangsúlyozta, hogy 1956 hősei közül Nagy Imre alakja kiemelkedő, mert kommunistából vált demokratává és hazafivá. Bokros Lajos úgy fogalmazott, „a félelem csontig áthatja mindennapjainkat”, ezért a jövő évi választás népszavazás lesz arról, hogy tűrik-e a „Fidesz kormányzásnak álcázott pusztítását, a fortélyos félelem rendszerét”.

Kuncze Gábor, a Szabadelvű Polgári Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a választók többsége „el akarja zavarni” ezt a kormányt, mégis, ha ma lennének a választások, a Fidesz nyerné meg. Ez azért van, mert a „demokratikus erők” egyelőre alkalmatlanok a társadalmi megrendelés teljesítésére – fejtette ki véleményét. Ma az ellenzéki együttműködés kimerül a választási vereség „kis hasznaiból való osztozkodásban. Abban, hogy ki hány helyet kap a közös vereség vigaszlistáin” – fogalmazott. Emellett közös lista kell, mert ez könnyíti meg a választók tájékozódását, de a közös lista egy közös listavezetőt is jelent – jelentette ki. Ha egymás között nem sikerül megegyezni, akkor ezt tovább kell gondolni – mondta.

A többi kisebb ellenzéki párt vezetőjéhez hasonlóan Fodor Gábor, a Liberálisok – Magyar Liberális Párt vezetője is közös ellenzéki listát és közös miniszterelnök-jelölt megnevezését sürgette, és azt mondta: ha a Fidesz győz jövőre, az az MSZP és az Együtt–PM felelőssége lesz, mert ők az összefogás helyett az elkülönülést választották.

Karácsony Gergely a baloldali demonstráción
Karácsony Gergely a baloldali demonstráción
Fotó: Gabay Balázs / MNO

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt hangsúlyozta, hogy a rendszerváltozás óta még egy párt és politikus sem csapta be úgy az országot, mint a Fidesz és Orbán Viktor.

A demonstráción megjelent többek között Lendvai Ildikó volt MSZP-elnök, Mécs Imre egykori ’56-os halálraítélt, Jávor Benedek, az Együtt–PM Szövetség társelnöke, Horváth Csaba, az MSZP alelnöke és Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja.

Hirdetés

Legfrissebb | Legolvasottabb

09:05 Híradó

Hirdetés