A sorrend: Cseh, Lochte, Hagino, Phelps

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. augusztus 1., szerda 12:51, frissítve: szerda 14:56

Végre egy reménykeltő úszás Cseh Lacitól: a 200 méteres vegyesúszás előfutamai során több mint 1 másodperccel jobbat úszott Michael Phelpsnél. Az eredményt nem kell túlértékelni, mert még csak előfutamról volt szó.

A harmadik futamban került sor Dara Eszter úszására a 100 métert gyorsban teljesítő hölgyek között, és gyengécske futamában egy reménykeltő 55,37-es idővel, elsőként csapott célba. Mivel azonban hét futamot is ellőttek, sajnos bőven voltak, akik felhúzták egymást jobb időeredményre. Dara a 22. helyen esett ki.

A következő megmérettetésen két magyart is megnézhettünk: a 200 méteres férfi hátúszás második előfutamában Balog Gábor 1:56,98-at úszott, a következő nyolcasban Bernek Péter 1:57,52-t. Balog eredményéről sejteni lehetett, hogy elegendő lehet a legjobb 16 közé jutásra, s mire sorra került Ryan Lochte futama, az is kiderült, mindkét magyarért szoríthatunk a 16-ok között este. Balogé az 5., Berneké a 9. legjobb eredmény – soha rosszabbat!Sztankovics Anna következett egyik legüresebb számunkban, 200 mellen. Az első előfutamba sorolták, ahol egy kirgiz és egy jamaikai úszó között kellett helyt állnia, s a hangulattalan futamban háromból második lett (2:29,67) Atkinson mögött. Az öt futam – Rebecca Soni (Szőnyi) úszása – után tették ki a táblára, hogy Sztankovics huszonkilencedik lett az olimpián Kovács Ági egykori számában.

Phelps számolgat...
Phelps számolgat...
Fotó: Europress/AFP

És akkor Cseh László 200 vegyesen: az olimpián eddig igen furcsán teljesítő magyar sztárúszó a hármas előfutamban került sorra James Goddard és a Phelps-verő dél-afrikai Chad Le Clos társaságában. Cseh nem bízta a véletlenre, 1:57,20-szal, energikus úszás végén nyerte futamát. A negyedik nyolcasban helyezték el a kedd óta minden idők legeredményesebb olimpikonját, Michael Phelpst, akinek lehet, hogy szépre sikeredett a kedd éjszakája, ugyanis egy japán, bizonyos Hagino Koszuke megverte. Phelps nemcsak a japántól kapott ki, hanem bizony Cseh Lászlótól is, több mint 1 másodpercet (1,04) beszedett, ami – ha altat az amerikai, ha nem – pestiesen szólva elég ciki. Szégyenkeznie azért nem kell, az elődöntőbe így is bejutott, a sorrend viszont szimpatikus: Cseh, Lochte, Hagino, Phelps. És volt még egy magyar indulója a számnak, az utolsó futamban Verrasztó Dávid borzasztó sokkal lemaradva lett utolsó, a teljes mezőnyt tekintve utolsó előtti, 35.

Cse(h)kkold!
Cse(h)kkold!
Fotó: Kovács Anikó / MTI

 

Két század

A Mutina Ágnes, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn összeállítású női 4×200 méteres gyorsváltó kilencedik helyen végzett. A magyar négyes a második futamban indult, az első ember, Mutina kissé lemaradt, de Jakabos feljött a harmadik helyre, s ezt a pozíciót Hosszú megtartotta, míg Verrasztó negyedikként csapott célba 7:54,58 perccel. Ez az idő két századdal volt gyengébb, mint a még éppen döntős, nyolcadik helyezett japán stafétáé. „Mind a négyen mindent beleadtunk, végül két század hiányzott. Iszonyú balszerencse így lemaradni a döntőről, kegyetlenül rossz érzés…” – nyilatkozott a társak nevében is Hosszú Katinka. (MTI)Este tehát Gyurtán (200 mell) és Jakabos Zsún (200 pillangó) kívül Cseh Lászlót (200 vegyes, elődöntő) és a két 200-as hátúszófiút, Balog Gábort és Bernek Pétert (elődöntő) láthatjuk úszni. Kezdés: 20.30, a program Gyurta úszásával indul.