Áder: Világraszóló diadalt arattunk

KA

2012. augusztus 20., hétfő 20:27, frissítve: kedd 09:46

Köszönetet mondott a 2012-es londoni olimpia magyar résztvevőinek Áder János köztársasági elnök, aki a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj 2012 verseny végén Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt a Puskás Ferenc Stadionban köszöntötte a londoni ötkarikás játékokon szerepelt magyar sportolókat.

Miután a rendezvény szervezői a korábbi játékok magyar bajnokait üdvözölték, a londoni küldöttség tagjai a 2012-es olimpián és a hétfői emlékversenyen egyaránt győztes kalapácsvető, a nemzeti lobogót hozó Pars Krisztián vezetésével, a nézők vastapsa közepette vonultak be a stadionba. Mialatt végigsétáltak a pályát övező rekortánon, a kivetítőn az olimpia legemlékezetesebb pillanatainak képei peregtek.

Az olimpiai bajnok Pars Krisztián nyerte a kalapácsvetést hétfőn a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj 2012 versenyen.

Az erre az alkalomra felállított dísztribünön Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök egyenként gratulált a megjelenteknek. Ezután a résztvevők Miklósa Erika Kossuth-díjas énekesnő előadásában hallgatták meg a Himnuszt. Áder úgy fogalmazott, hogy köszönteni és köszönetet mondani jött, szeretné megköszönni a sportolók által elért világraszóló diadalt és a felejthetetlen londoni két hetet. Az államfő szavai szerint ők voltak azok, akik fantasztikus örömittas perceket szereztek, miközben magyarok millióival feledtették el a mindennapok gondjait.

A köztársasági elnök, aki a sportolók mellett a hozzátartozóknak, edzőknek, gyúróknak és orvosoknak is köszönetet mondott, külön kiemelte a szurkolók lelkes és sportszerű támogatását. Zárásként azt kívánta, hogy a következő négy év felkészülése is ugyanolyan eredményes legyen, mint a londoni volt, és Rióban is zúgjon a lelátókról a „Hajrá magyarok!”. A köztársasági elnök köszöntőbeszéde után a megjelent olimpikonokat nyitott busz vitte körbe a stadionban, miközben a dísztribün előtt piros, fehér és zöld színű papírdarabokat szórtak a konfettiágyúk.

Nyolc arany, négy ezüst, öt bronz – ez volt a londoni olimpia magyar mérlege. Hazánk a harmincadik nyári olimpián az éremtábla kilencedik helyén végzett. Legutóbb húsz éve, az 1992-es barcelonai ötkarikás játékokon sikerült bekerülnünk a tíz legeredményesebb nemzet közé, és most éppen úgy nyolc első helyet szereztünk, mint 2000-ben Sydneyben, valamint 2004-ben Athénban, ahol a nyolc arany mellett egyaránt hat ezüstünk és három bronzunk lett, de az éremtáblán mindkétszer csak a tizenharmadik helyen végeztünk. Négy éve Pekingben pedig a huszonegyedik hellyel kellett beérnünk.

Forrás: MTI