Akik a sportolók fejében kotorásznak

NT

2012. augusztus 6., hétfő 13:48, frissítve: hétfő 15:14

Egyre több magyar élsportoló készül sportpszichológussal a világversenyekre. A mentális felkészítők szerint a küzdelmek ötven százaléka fejben dől el, ezért rendkívül fontos, hogy a versenyző az adott pillanatban a maximumot tudja nyújtani, és ne csökkenjen a koncentrációja. A szakemberek különböző módszerekkel képesek a sportolók teljesítményén javítani, azonban munkájukat az edzőtermekben sokan időpocsékolásnak tartják.

A modern sportban a győzelem századmásodperceken vagy centimétereken múlhat. A sportolók nemcsak az ellenfelekkel, saját magukkal is harcolnak. Ebben segítenek a sportpszichológusok vagy a mentális felkészítők, az úgynevezett coachok.

Kell a mentális felkészítés is

„Nyilvánvaló, egy fejben való felkészülés nem helyettesíti a leúszott kilométereket, a megtett távot, a ledobott technikák számát, minőségét, az edzőpartnerek milyenségét. De hogy a technikát téthelyzetben le tudja dobni a versenyző, vagy a tőle elvárható maximumot nyújtsa, ahhoz mentális felkészítésre is van szükség – mondta el a Hír Televízió Stopper című műsorában Ilyés Gyula coach.

A sportpszichológusok módszereinek sikerességét a londoni olimpikonok is elismerik. Szilágyi Áron mestere szerint a mentális felkészítés is hozzájárult kardvívó tanítványa olimpiai aranyérméhez. Mint ismert, a 22 éves sportoló lett az idei olimpia első magyar aranyérmese. A fiatal tehetség a Kontrasztban mesélt arról, hogyan volt képes ilyen mesterien legyőzni riválisait.

Járnia kell az agynak

„A mi mérkőzésünk úgy néz ki, hogy esik egy akció, eldönti egy bíró, akár percekig is áll a mérkőzés. Akkor természetesen egy kicsit ki lehet engedni, de közben már járni kell az agynak, hogy a következő akció, az mi lesz, és aztán amikor azt mondják, hogy rajt, akkor ismét maximális koncentráció következzék. Tehát ehhez azért edzeni kell az agyat, a szellemet, az akaraterőt, mindent. És hát ehhez is a pszichológia ad azért megfelelő technikákat” – ezt már Somlai Béla vívóedző mondta a Stoppernek.

Magyarországon csak néhány éve képeznek sportpszichológusokat a Semmelweis Egyetemen.

Forrás: Hír TV,MNO