Cseh megint legyőzte Phelpst - úszóeste

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. augusztus 1., szerda 22:32, frissítve: csütörtök 08:33

Gyurta Dániel félkilós (de 200 méteres…) aranya árnyékában több magyar úszó is sorra került a szerda esti programban. Jakabos Zsu, Cseh László, Bernek Péter és Balog Gábor úszásáról alább számolunk be.

Gyurta Dániel fantasztikus világcsúccsal nyert aranyérme után több magyar is vízbe ugrott még szerda este, illetve rendeztek olyan számokat is, amelyekben úsztak is magyarok meg nem is. Időrendben ez a következőképpen néz ki.

Női 100 gyorson elődöntőket rendeztek, és Gyurtáé után újabb nagy eredmény született: a holland Kromowidjojo olimpiai csúccsal törtetett be a döntőbe. 81 századmásodpercen belül jutott nyolcba a csütörtöki döntő serege, úgyhogy jó kis finálé lesz ez.

A 200 férfi hát elődöntőit ennél két fokkal jobban vártuk azért, Balog Gábor és Bernek Péter ugyanis az 5. és a 9. legjobb idővel jutott idáig. Sajnos azonban mindkettejük számára ez a fázis jelentette a végállomást, ők ketten négy úszót tudtak megelőzni a tizennégyből.

A női 200 méteres pillangóúszás döntőjében Jakabos Zsuzsannának drukkolhattunk, és bár a mezőny élén haladt még a futam elején, a hajrára elfogyott, 2:07,33-as ideje pedig még a saját legjobbja sem volt, a hetedik hellyel kellett megelégednie. Döntős szerepléséért viszont mindenképpen elismerés illeti, hiszen ebben a számban Hosszú Katinkát sokan jobban tartották nála, és őt is megelőzte az elődöntőben.

Hosszú évek óta nem vagyunk érdekeltek viszont a 100 gyors döntőjében világversenyeken, s így volt ez most is: bár a világcsúcs nem dőlt meg, az amerikai Nathan Adrian megelőzte a nagy esélyes ausztrál James Magnussent.

A 200 méteres női mellúszásban drukkolhattunk egy szegről-végről magyar hölgynek. Az erdélyi gyökerekkel rendelkező amerikai Rebecca Soni (Szőnyi) elődöntőbeli világcsúcsa miatt egy cseppet sem kell szégyenkeznünk. A futam érdekessége még, hogy a nála 1,21-gyel rosszabbat úszó dél-afrikai Suzaan van Biljon egy régi Afrika-csúcsot adott át a krónikáskönyveknek.

Utolsó magyar érdekeltségű futamként a 200 vegyes került műsorra, az elődöntőn tartozott is Cseh László a magyar sportkedvelőknek egy vállalható időeredménnyel. Most már nem marad adós, Lochte mögött a 2. legjobb idővel láthatjuk a csütörtök esti döntőben (1:56,74). További érdekesség, hogy a szám címvédője, Michael Phelps megint Lacinál rosszabbat teljesítve csapott célba, igazán izgalmas lesz majd, hogy a dobogó mely fokán láthatjuk, ha egyáltalán ott lesz. (A döntő tele lesz olyan úszókkal – Chad Le Clos, Hagino Koszuke, Ryan Lochte és Cseh László –, akik a londoni olimpián valamely számban már megelőzték minden idők legeredményesebb olimpikonját.)

Levezetésként megnézhettünk még egy női 4×200 méteres gyorsváltódöntőt, ahol az USA négyese olimpiai rekordot döntött, maga mögé utasítva Ausztráliát, Franciaországot és a többieket.