És Rio hogy fogja ezt megoldani?

BuL

2012. augusztus 12., vasárnap 16:01, frissítve: vasárnap 16:08

Leonardo Gryner, a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia szervezőbizottságának (COB) elnöke elismerte, hogy a közlekedés és a szűkös szálláslehetőségek okozzák a legnagyobb fejtörést a számukra.

A szervezőbizottság és a városvezetés magabiztosnak mutatkozik, hangoztatják, hogy már elkezdték a munkát. Gyakorlatilag azonban mindent meg kell építeni: az olimpiai falut, az olimpiai parkot és számos más létesítményt. A kihívást növeli, hogy a munkák egy részét már a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságra be kell fejezni.

„Most, amikor befejeződnek a londoni játékok, fogjuk igazán érezni, milyen bonyolult dolog egy olimpiát megrendezni – mondta Erich Beting, a Máquina del Deporte című sportportál alapítója. – Az elmúlt három évben keveset foglalkoztunk azzal, hogy elkezdjük az olimpiai falu építését és a szükséges infrastruktúra megteremtését.”

A helyi hatóságok elkezdték a metró meghosszabbítását Barra de Tijucáig, a belvárostól mintegy 40 kilométerre fekvő elővárosig, ahová jelenleg csak egyetlen, akut közlekedési dugóktól sújtott úton lehet eljutni. Itt áll majd az olimpiai falu és az olimpiai park, ahol a versenyek több mint a fele zajlik. A hatóságok négy gyors buszjárat indítását is tervezik, külön buszsávokon.

„A városi közlekedéssel kapcsolatos tervek késnek, és a kormány beismerte, hogy egy részük nem készül el a vb-re, sőt több közülük az olimpiára sem” – mondta Carlos Campos, az Alkalmazott Gazdasági Kutatóintézet munkatársa.

A karneváljáról és lélegzetelállító természeti környezetéről ismert „csodás város” több mint egymillió turistát vár az olimpiára, miközben csak 34 ezer szállodai szobát tud felkínálni – feltéve, hogy négy év alatt előteremti az ígért 10 ezer új szobát.

„A szükséges sportlétesítmények mintegy 47 százaléka már elkészült. Egyeseket a 2007-es Pánamerikai Játékokra építettek, 28 százalékok új lesz, 28 százalékuk, mint például a copacabanai strandröplabda-versenyeké, ideiglenes” – mondta Leonardo Gryner.

Fotó: Europress/AFP


Eduardo Paes polgármester, aki októberben ismét indul a tisztségéért, nemrégiben kijelentette, hogy időben be tudják fejezni az építkezéseket. A város a jelentkezéskor 28 milliárd real (3146,36 milliárd forint) beruházást ígért.

Továbbra is homályos a 6,5 millió riói lakos életét megkeserítő erőszak kérdése, még ha történt is jelentős javulás. A rendőrség és a katonaság 2008 óta a 750 favella (szegénynegyed) közül mintegy 150-et tisztított meg a kábítószer-kereskedőktől.

„Az egyesült államokbeli vagy európai városokhoz hasonlítva Rio továbbra is erőszakos város marad. A kontinensen csak Caracas veszélyesebb” – hangsúlyozta Ignácio Cano, a riói állami egyetem elemzője.

Forrás: MTI