Lángba borult Stonehenge

BL

2012. július 11., szerda 23:13, frissítve: csütörtök 09:01

"Lángvirágot" szóró több mint ötszáz cseréppel, negyven fáklyával és tűzlámpásokkal díszítették fel az angliai Stonehenge-et a közeledő londoni nyári olimpia alkalmából.

A Fire Garden (Tűzkert) elnevezésű kezdeményezés révén a világörökségi helyszín igazi „fénylő mesebirodalommá” változik sötétedéskor. A látogatók három egymást követő estén élvezhetik a francia Compagnie Carabosse nevű művészcsoport alkotását. A kedden indult projekt a londoni nyári olimpiához kapcsolódó nagyszabású kulturális seregszemle, a London 2012 Fesztivál része.

A Salisbury-i Nemzetközi Művészeti Fesztivál (Salisbury International Arts Festival) keretében megszületett alkotás „rejtélyes tűzszerkezetek”, mechanikus bábuk és „gyertyazuhatagok” találkozásának eredménye. Az Európa-szerte már megannyi installációt megálmodó művészcsapat szerint a látogatók „koncentrikus lángkörök” és „hatalmas tűzlabdák” között bolyongva fedezhetik fel az új színekben ragyogó őskori építményt.

A fesztivál igazgatója, Maria Bota elmondta, a művészek pénteken láttak neki Stonehenge lángba borításának. Az alkotást kifejezetten a kőóriásokra szabták: figyelembe véve a szerkezet alakját, kiterjedését, a kövekre vetülő árnyékokat és a hely egész szellemét. „Stonehenge évezredeken keresztül az ünneplés központja volt, így tökéletesen érthető, hogy a mostani nagyszabású kulturális kavalkádban is jelentős szerepet játszik” – mutatott rá Simon Thurley, az English Heritage örökségvédelmi szervezet elnöke.

A Tűzkertet csütörtök estig (helyi idő szerint este kilenc és éjfél között) kereshetik fel az érdeklődők – írta a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató.

Forrás: MTI