MI5: az olimpia nem lesz könnyű célpont

2012. július 11., szerda 22:24

Az eddig mozgósított hadosztálynyi alakulaton túl még többezer brit katonát helyeztek készenlétbe arra az esetre, ha bevetésüket a július 27-én kezdődő londoni olimpiai játékok biztonsága megköveteli.

A BBC szerda esti értesülése szerint – amelyet a brit védelmi minisztérium megerősített – a brit hadsereg 3500, Németországban állomásozó katona mozgósítási készültségét emelte. Erre azért volt szükség, mert a játékok biztonsági őrizetével megbízott, G4S nevű magáncég nem tudott garanciát vállalni arra, hogy időben ki tudja állítani a szerződésben foglalt tízezer biztonsági őrt, jóllehet a vállalat erre 300 millió fontot (110 milliárd forintot) kapott az olimpiai költségvetésből. A védelmi tárca már korábban bejelentette, hogy az olimpia biztonságának őrzésében a fegyveres erők egy külön erre a célra összeállított, 13 500 fős egységgel vesznek részt. Ha a most készenlétbe helyezett 3500 további katonát is Londonba vezénylik, a játékok védelmére bevetett katonai alakulat létszáma csaknem kétszerese lenne az Afganisztánban harcoló brit kontingensének, amely jelenleg kilencezer főt számlál.

A biztonsági készültség rendkívüli szintjét jelzi, hogy a brit hadvezetés hat helyszínre légvédelmi rakétaütegeket is telepít London belterületén, olyan elrendezésben, hogy az ütegek gyakorlatilag gyűrűbe fogják a fő olimpiai létesítmények – köztük az új stadion és az olimpiai falu – helyszínét, a kelet-londoni Stratford városrészt. Philip Hammond védelmi miniszter a minap közölte, hogy még ez is „csak az egyik eleme” a londoni olimpia védelmére kidolgozott „átfogó, többrétegű légtér-biztosítási tervnek”.

A biztonsági műveletbe bekapcsolódik a királyi haditengerészet legnagyobb hajója, az Ocean helikopterhordozó, amely az olimpia idején a kelet-londoni Greenwichben horgonyoz a Temzén. Az Ocean fedélzetéről Puma és Lynx típusú harci helikopterek látják el a londoni légtér biztosítását. Emellett a királyi légierő Londonban működő támaszpontjára Typhoon típusú harci repülőgépeket is vezényelnek a játékok idejére. A brit elhárítás (MI5) igazgatója minapi beszédében kijelentette, hogy „vonzó célpontot” kínálhat a terroristáknak a londoni olimpia. Jonathan Evans a londoni City polgármesterének hivatalában, a Mansion House-ban tartott június végi előadásában kétségtelennek nevezte, hogy egyes terrorhálózatok „fontolóra vették” támadások elkövetését az olimpiai játékok alatt. A biztonsági előkészületek azonban már javában zajlanak, és az olimpia „nem lesz könnyű célpont” – fogalmazott az MI5 vezetője.

Forrás: MTI