Usain Bolt "csak" olimpiai rekordot futott

Károly Gábor

2012. augusztus 5., vasárnap 22:32, frissítve: hétfő 08:52

A jamaicai Usain Bolt megvédte címét s pályafutása negyedik olimpiai aranyérmét nyerte. A világrekord ezúttal nem jött össze, "csak" az olimpiai". Bolt honfitársát, Yohan Blake-et és az amerikai Justin Gatlint előzte meg a fináléban.

A 100 méteres síkfutás az egyik legjelentősebb versenyszám az olimpiákon: a szám győztesét méltán nevezhetik a „világ leggyorsabb emberének”. Természetesen van világbajnokság is – kétévente –, de olimpián győzni, az egészen más kávéház.

Érdekesség, hogy a londoni döntőbe kvalifikáló sprinterek közül egyetlen versenyző jutott be úgy, hogy nem futott 10 másodpercen belül – a trinidadi Richard Thompsonnak 10,02 is elég volt a fináléhoz. Ugyanakkor a döntősök közül ő is futott már 10 másodpercen belül az idén, ahogy a többi finalista is.


2008-ban Usain Bolt diadalmaskodott, szinte már-már megalázó futással: métereket vert a mezőnyre úgy, hogy az utolsó néhány méteren jól láthatóan kiengedett. Nem mellesleg brutális világ- (és ezzel együtt) olimpiai rekordot futott – 9,69 másodperc alatt teljesítette a távot. Bolt emellett megnyerte a 200 métert és a 4x100 méteres váltót is – a változatosság kedvéért szintén világrekordokkal.

A világ leggyorsabb embere
A világ leggyorsabb embere
Fotó: Europress/AFP

Négy évvel korábban, Athénban 9,85-tel tudott nyerni az amerikai Justin Gatlin, míg 2000-ben, Sydneyben Maurice Greene-é volt az aranyérem, ő 9,87-tal lett a leggyorsabb. A tavalyi, degui Atlétika Világbajnokságon Yohan Blake diadalmaskodott 9,92-vel – miután kiugrás miatt Boltot kizárták. Azt a Boltot, aki 2009-ben, Berlinben nyerni tudott: a jamaicai 9,58-at futott – ez az aktuális világrekord is.

Az olimpiák történetében férfi 100 méteres síkfutásban az Egyesült Államok számít egyeduralkodónak: atlétái 38 érmet nyertek, melyből 16 az arany. A sprinterek között Londonig mindössze Carl Lewisnak jött össze a két aranyérem, Bolt őhozzá csatlakozott.

Bolt magabiztosan nőtt a mezőny fölé
Bolt magabiztosan nőtt a mezőny fölé
Fotó: Europress/AFP

A jamaicai Asafa Powell futott a legtöbbször – nyolcvannyolcszor – 10 másodpercen belül, ezúttal is meg lehetett volna neki, de megrándult, s végül 11,99-cel ért célba. Ha nincs a sérülés, akkor előfordulhatott volna az, ami korábban még nem jött össze egyetlen olimpián sem: az összes sprinter 10 másodpercen belül teljesíthette volna a távot. Bolt egyébként minden idők második leggyorsabb 100 méterén van túl – az elsőt is ő futotta.

Eredmények, 100 méteres síkfutás, döntő:
1. Usain Bolt (jamaicai) 9,63
2. Yohan Blake (jamaicai) 9,75
3. Justin Gatlin (amerikai) 9,79
4. Tyson Gay (amerikai) 9,80
5. Ryan Bailey (amerikai) 9,88
6. Churandy Martina 9,94
7. Richard Thompson (trinidadi) 9,98
8. Asafa Powell (jamaicai) 11,99