Kajak-kenu

Álmaink netovábbja: női négyes

Novák Miklós, 2012. július 11., szerda 12:00
Pekingben a kajak-kenusok mentették meg a magyar olimpiai csapat becsületét. Az akkori kettő, illetve összesen három aranyérem London előtt (fél)hivatalos elvárásnak tekinthető, mégsem lennénk maradéktalanul elégedettek, ha pusztán megismételnénk a négy évvel ezelőtti szereplést. Kajak-kenusaink mindenekelőtt a hölgyek révén tervezhetnek merészen, a titkos álmok között az szerepel, hogy Kovács Katiék mind a négy versenyszámban az élen végeznek.

Női szakágunk – nyugodtan kijelenthetjük – még sohasem volt olyan erős, mint idén. Elegendő arra gondolni, hogy többszöros világbajnok versenyzők – Paksy Tímea, Benedek Dalma, Csipes Tamara – maradtak ki a csapatból. S noha a nagy tét idén is feszültségeket gerjesztett, olyan látványos sértődés, marakodás nem zilálta szét a csoportot, mint akár négy vagy nyolc évvel ezelőtt.

A kajak-kenus olimpiai program átalakítása is a magyaroknak kedvez. Londonban ugyanúgy tizenkét versenyszámban osztanak érmeket, mint Pekingben, ám a négy helyett csupán három kenus, s a három helyett négy női kajakos finálét rendeznek. A hölgyek már nem csupán ötszáz méteren (egyesben, kettesben és négyesben), hanem kétszázon (egyesben) is versengenek.

A magyar kajak-kenus csapat

Férfiak
K-1 200: Dudás Miklós
K-2 1000: Dombi Rudolf, Kökény Roland
K-4 1000: Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel
C-1 200: Vajda Attila
C-1 1000: Vajda Attila

Nők
K-1 200: Dusev-Janics Natasa
K-1 500: Kozák Danuta
K-2 500: Kovács Katalin, Dusev-Janics Natasa
K-4 500: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztin

A sprintszámban Janics Natasa egyértelmű favorit, de meg kell jegyezni, itt a legnagyobb a kockázat; elég egy rossz rajt, egy billenés, s máris oda az arany.

K-1 500-on Kozák Danuta világbajnoki ezüstérmesként készül a játékokra. Tavaly Szegeden a német Nicole Reinhardt győzte le, aki viszont sérülés miatt nem lehet ott Londonban. Két hete, a zágrábi Európa-bajnokságon Kozák a szintén német Katrin Wagner-Augustintól is kikapott, ám utána meggyőzően állította, őt „bezsákolja” Londonban.

K-2 500-on Kovács Katalin és Janics Natasa triplázásra készül, s ha annyira nem is emelkednek ki a nemzetközi mezőnyből, mint 2004-ben vagy 2008-ban, idén is esélyesek.

A legtöbb kétely a négyest övezi. Kezdve azzal, igazságos volt-e a válogatási rendszer, az elért eredmények alapján Storcz Botond szövetségi kapitány jól döntött-e, amikor Szabó Gabriellát, Kozákot, Kovácsot és Fazekas Krisztinát jelölte a hajóba. A magyar egység – igaz, egyszer sem a jelenlegi felállásban – az elmúlt három évben megnyerte a világbajnokságot, az idei Eb-n viszont jelentősen lemaradva a németek mögött csak harmadik lett. Ki kell mondanunk, a második hellyel nem lennénk maradéktalanul elégedettek.

Hölgyeink mind a négy számban esélyesek a győzelemre, a négyből kettőnek muszáj valóra válni.

S akkor még nem szóltunk Vajda Attiláról, valamint Dombi Rudolfról és Kökény Rolandról. Ám a férfiakra rátérve azzal kell kezdenünk, a magyar sport általános hanyatlása a kajak-kenut is elérte. Korábban egy olimpián, egyetlen versenyszámban sem fordult elő, hogy magyar versenyző ne vívta volna ki az indulási jogot. Londonban viszont három futamot is (K-2 200, K-1 1000, C-2 1000 m) a mieink nélkül rendeznek meg, s C-1 200-on is csak úgy lesz magyar induló, hogy az ezer méterre készülő Vajda Attila jobb híján duplázik. Címvédőként Vajdát ezren a dobogóra várhatjuk, mi több tavaly Szegeden megnyerte a vb-t, ám akkor a legnagyobb riválisa, a német Brendel lemaradt a fináléról, mert a középfutamban ritka balszerencse érte, eltörött a lapátja.

Vajda Attila karja a magasban: Pekingben ő kenuzott a legggyorsabban 1000 méteren
Vajda Attila karja a magasban: Pekingben ő kenuzott a leggyorsabban 1000 méteren
Fotó: Europress/AFP


Férfi kajakban a Dombi, Kökény páros szép lassan esélyessé lépett elő. A tavalyi vb-n hatodikként zártak, idén viszont megnyerték az Eb-t. A Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű négyestől azt várhatjuk, hogy jusson be a döntőbe, ahol aztán bármi megtörténhet. Kétszázon Dudás Miklós hasonló reményekkel készülhet az olimpiára.

hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása