Vívás

Négy bástya maradt állva

Fábik Tibor, 2012. július 15., 11:00
A legeredményesebb olimpiai sportágunknak számító vívásban versenyzőink kudarcot kudarcra halmoztak a londoni kvalifikáció során, s mindössze négy magyar léphet pástra idén az ötkarikás játékokon. Ugyanakkor Szilágyi Áron, Imre Géza, Szász Emese és Mohamed Aida is az éremesélyesek között van a mezőnyben.

Az olimpiákon a magyar vívók eddig 34 arany-, 22 ezüst- és 25 bronzérmet szereztek, de a pekingi játékokon mindössze egy bronzzal bővült a kollekciónk, ezt Mincza-Nébald Ildikó nyerte női párbajtőr egyéniben. A londoni kvalifikációs sorozatban férfi kard-, női tőr- és női párbajtőrcsapatunk is elvérzett, férfi tőrcsapatunknak nem volt esélye kvótát szerezni, a rotáció miatt pedig most a férfi párbajtőr- és a női kardcsapatok versenye nem lesz műsoron. Ezt igencsak sajnálhatjuk, hiszen a ranglistás pozíciójuk alapján a férfi párbajtőrözők ott lennének Londonban. A helyzet azonban az, hogy az együttesből csak Imre Géza léphet pástra, mellette még férfi kardban Szilágyi Áron, női párbajtőrben Szász Emese, női tőrben pedig Mohamed Aida léphet pástra az egyéni versenyben. Egyéni kvótához sem volt éppen könnyű jutni, a világranglistáról csak a szűk elit ért révbe, akik a csapatkvótát szerzettekkel együtt teszik ki a mezőnyt.

A 36 éves Mohamed Aida Athénben negyedik lett, és most is legalább idáig jutna
A 36 éves Mohamed Aida (a képen balra) Athénben negyedik lett, és most is legalább idáig jutna
Fotó: Europress/Getty


Leszögezhetjük, hogy vívásban az olimpián sokkal könnyebb jó helyezést elérni, mint egy világbajnokságon vagy világkupaversenyeken. Utóbbiakon jellemzően versenyszámonként száz fölötti az indulói létszám, férfi párbajtőrben olykor a kétszázat is meghaladja. Londonban azonban összesen mindössze 212 vívó szállhat harcba az érmekért. Ami bennünket érint: az egyéni versenyek közül női tőrben 38, férfi kardban és női párbajtőrben 37-37, férfi párbajtőrben csupán 30 induló lesz. A sorsolást meghatározó világranglistán versenyszámában Szilágyi a 6., Imre a 9., Mohamed a 16., Szász a 28., és mindegyikükre igaz, hogy két győzelemmel máris a nyolc közé kerülhetnek. (Szász elől a rangsorban többen is kiesnek, mert nem szereztek egyéni kvótát, illetve azért, mert egy nemzetből legfeljebb hárman indulhatnak egyéniben.)

Férfi kardban a 2011-es cataniai világbajnokságon Szilágyi Áron a hatodik helyen végzett. Vele kapcsolatban azonban meg kell említeni, hogy 2007-ben, 17 évesen elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy kardcsapatunk Szentpéterváron világbajnok lett. Cataniában az egyéni aranyat az olasz Aldo Montano szerezte meg, az ezüstöt a német Nicolas Limbach, a dobogó harmadik fokán pedig a koreai Gu Bon Gil és az olasz Luigi Tarantino osztozott. (A vb-n nem vívnak a bronzéremért, az olimpián igen.) Mellettük számolni kell még egy koreaiaval, Von Vu Junggal, az oroszokkal, Alekszej Jakimenkóval, Venjamin Resetnyikovval, Nyikolaj Kovaljevvel, a román Rares Dumitrescuval és a francia Bolade Apithyvel. Ha a három dobogós nem ebből a társaságból kerülne ki, az nagy meglepetés lenne.

A férfi párbajtőr végeredménye mindig a legnehezebben megtippelhető. A vb-címvédő mindenesetre az olasz Paolo Pizzo, aki Cataniában az aranyéremért a holland Bas Verwijlent győzte le. A londoni esélyesek között kell említeni az észt Nyikolaj Novoszjolovot, a francia Gauthier Grumier-t, a svájci Fabian Kautert, és vb-hatodik helye Imre Gézát is ebbe a körbe sorolja. Versenyzőnk rutinnak nincs híján, hiszen az 1996-os atlantai olimpián már bronzérmet szerzett egyéniben, 2004-ben pedig Athénban oszlopos tagja volt az ezüstérmes csapatunknak.

A 2008-as kijevi Európa-bajnoki arany magasra repítette Imre Gézát
A 2008-as kijevi Európa-bajnoki arany magasra repítette Imre Gézát
Fotó: Europress/AFP


Női párbajtőrben a 2010-es egyéni vb-ezüstérmes Szász Emese könyöksérülése után kapaszkodott vissza az élmezőnybe, és a kvalifikációban is helyén volt a szíve: az európai zónaversenyen az utolsó esélyt megragadva szerezte meg a kvótát. A cataniai vb-döntőt két kínai vívta, Li Na legyőzte Szun Ju-jiét, ám a férfiakhoz hasonlóan itt is sok esélyes akad. A románok, a koreaiak, az oroszok és az olaszok több vasat is tartanak a tűzben.

A női tőr egyéni hagyományosan olasz szám, mi több, Valentina Vezzalié, hiszen az előző három olimpián, Sydney-ben, Athénban és Pekingben is ő nyerte az egyéni versenyt. Atlantában pedig ezüstérmes volt. Harmincnyolc évesen is ő a világranglista-vezető, a cataniai vb-döntőben honfitársát, Elisa Di Franciscát verte. Persze Vezzali sem legyőzhetetlen, a 2010-es vb-n be kellett érnie a bronzéremmel. Ám az aranyért ekkor is két olasz meccselt, és Di Francisca nyert Arianna Errigo ellen. A mezőnyben a hat vb-éremmel, egy ezüsttel és öt bronzzal rendelkező Mohamed Aidát is a legjobbak között jegyzik; reméljük, minél később akad össze az olaszokkal.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása