Ezekkel a módszerekkel mérhető csapás a cukorbajra

MTI

2016. január 10., vasárnap 12:45

A cukorbetegség megelőzésének és kezelésének számos már meglévő és új terápiás eljárására hívta fel a figyelmet a Bajcsy-Zsilinszky-kórház osztályvezető főorvosa vasárnap az M1 csatornán.

Hermányi Zsolt kifejtette: a cukorbetegség két típusa más megközelítési módszert igényel. Az általában fiatalkorban kialakuló 1-es típusú cukorbetegség esetén az immunrendszer idegenként kezeli az inzulint termelő bétasejteket, amelyek ezáltal elpusztulnak, így a nem termelődő inzulint pótolni kell. A betegség kezelésére megjelentek az analóg vagy modern inzulinok, amelyekkel a beteg a saját életéhez igazíthatja az inzulinterápiát. Egy újfajta módszer pedig az immunválaszt tudja gyengíteni, segítve a betegség kialakulásának megelőzését.

Rengeteget beszélünk arról, hogy mennyire fontos az egészséges életmód és étrend. Ennek ellenére közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg él hazánkban, és legalább ennyien vannak, akik még nem tudnak róla, hogy diabéteszesek. Minek kell történnie, hogy gyökeres változás álljon be? Erről bővebben itt.

2012-es adatok szerint 371 millió ember szenved cukorbetegségben, és ez a szám évről évre növekszik. A diabétesz súlyos esetben a látás elvesztésével és végtag-amputációval is végződhet. Tegyünk ellene!

A 2-es típusú cukorbetegség bonyolultabb, a sejtek nem tudják felvenni az inzulint, úgynevezett inzulinrezisztencia alakul ki. A 2-es típus számára rendelkezésre állnak a kevert inzulinok, amelyek könnyen beadhatók, és használatuk javítja az anyagcserehelyzetet. A betegek testtömege a terápia alatt is tud csökkenni, és a kezelés megszünteti az alacsony vércukor veszélyét.

900 ezer cukorbeteg a nyilvántartásban

A cukorbetegséget éhgyomori, valamint terheléses vércukorérték-méréssel szűrik. Magyarországon jelenleg mintegy 900 ezer cukorbeteg szerepel a nyilvántartásban, és valószínűleg 400 ezren még nem is tudnak a betegségükről. A páciensek tíz százaléka 1-es, döntő többsége 2-es típusú beteg – ismertette a főorvos.

Hermányi Zsolt szerint bármely típusnál a megelőzés része lehet a szűrővizsgálat, különösen a 45 év feletti, túlsúlyos embereknél, valamint ha a családban halmozottan fordult elő cukorbetegség. Kockázati tényező az is, ha valakinek nagyon alacsony vagy magas volt a születési tömege.