Fel-felüti a fejét az ebola, most Sierra Leonéban

MNO

2016. január 15., péntek 10:40, frissítve: péntek 15:09

Sierra Leone hatóságai megerősítették azt a hírt, hogy egy holttestben azonosították az ebolavírust.

Pár órával korábban az Egészségügyi Világszervezet a közép-afrikai Libériát ebolamentesnek kiáltotta ki, és bizakodásának adott hangot, hogy a régióból is kiseperték a vírus utolsó csíráit – ugyanakkor figyelmeztettek: „nem fejeződött be a munka”, és előfordulhat, hogy egy-egy helyen újra felüti fejét.

Sajnos, úgy tűnik, korai volt az öröm, de nem csak a csütörtöki bejelentés kapcsán, hiszen még november 7-én tisztának nyilvánították Sierra Leonét. Az ebolatesztelő központ szóvivője a BBC-nek elmondta: az ország északi részén elhunyt személy holttestében kimutatták a fertőzést, aki egy guineai határ közelében fekvő településről utazott oda, ahol később meghalt. Az egészségügyi hatóságok emberei most a vele kontaktusba került embereket igyekeznek felkutatni.

Többen is elkaphatták a betegséget

Az áldozat egy 22 éves egyetemista lány, aki év elején lett ebolás, és január 12-én halt meg. Egy helyi kórházban kezelték, de csak járóbetegként. Míg ebolás volt, 22 másik emberrel lakott együtt. Egy helyi segélyszervezet szerint betegsége legalább 27 embert tett ki a fertőzés kockázatának – írja a Reutersre hivatkozva az MTI.

A BBC tudósítója arról számolt be, hogy a Sierra Leone-i hatóságok minél előbb szeretnének előkeríteni mindenkit, aki kapcsolatba kerülhetett az áldozattal.

A WHO adatai szerint Sierra Leonéban 3955 halálos áldozatot követelt az ebolajárvány, amelyben a térségben összesen 11 315 ember halt meg. Egy országról akkor lehet kijelenteni, hogy sikerült megállítani az ebola emberről emberre terjedését, ha az utolsó észlelt eset második negatív tesztjét követően 42 nap telik el új megbetegedés nélkül, ami a vírus lappangási idejének duplája.