"Emberségről példát" – Kiállítás a Földalatti Vasúti Múzeumban

3dtour.eu

2012. május 31., csütörtök 21:37, frissítve: péntek 11:43

Emberségről példát… címen nyílt egy rövid időszaki kiállítás a Deák téri Földalatti Vasút Múzeumban. A Wallenberg-emlékév kapcsán tablókon emlékeznek meg azokról az ismert diplomatákról és hétköznapi hősökről, akik emberségből, bátorságból és tisztességből példát mutattak és mentették az üldözötteket a vészkorszak idején.

A kiállítás június és július hónapokban a 2-es és 3-as metró szerelvényein lesz megtekinthető. A kiállítás megrendezését támogatta a KIM és a Mazsike, létrehozói: Mazsike, Lutz Alapítvány, Holokauszt Emlékközpont, Mass Media Solutions.

Maga a helyszín, a Földalatti Vasút Múzeum is érdekes látnivaló, amiről  azonban sokan még csak nem is hallottak, pedig nap mint nap haladnak el mellette. 1955-ben a 2-es metró építésekor a millenniumi földalatti vasút egyik eredeti alagútszakaszát kiiktatták a forgalomból, és ebben nyílt meg a múzeum 1975-ben. Megtekinthető a „Gizella-tér” nevet viselő végállomás eredeti pompájában, Zsolnay csempeburkolatokkal és Ferenc József emléktáblájával. 1975-ben a földalatti vasút három régi kocsiját is beemelték a kiiktatott pályaszakaszra. A múzeum keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között tart nyitva.

Forrás: helyszíni idegenvezetés, Bkv.hu, Hdke.hu