Panorámaképes beszámoló a Kurultájról, a testvérnépek seregszemléjéről

3dtour.eu

2012. augusztus 12., vasárnap 17:35, frissítve: vasárnap 17:42

Idén augusztus 10–12. között rendezték meg a Kurultájt, azaz a magyarokra testvéreikként tekintő népek ünnepét Bugacpusztán. Mi a szombati nap eseményein vettünk részt.

A Kurultáj a testvérnépek törzsi gyűlése, seregszemléje, ahol megemlékeznek a nagy hősökről, a magyarokat és a hun tudatú népeket összekötő kapcsolatokról. Az első Kurultájt 2007-ben rendezték meg Kazakisztánban, majd a 2008-ast Bösztörpusztán, a 2010-est pedig már Bugacon tartották. A programsorozatot jelentős érdeklődés kíséri, a szervezők szerint idén körülbelül kétszázezren vehettek rajta részt, szombaton késődélután mintegy huszonötezer autó állt a parkolókban.

A rendezvény központja a Küzdőtér volt, ahol harci bemutatókat tartottak, amelyen egyebek mellett solymászatot, lovas trükköket láthattak az érdeklődők. Ugyanez az aréna adott helyet a hivatalos megnyitónak, melyen részt vettek a testvérnépek képviselői. Az egyórás ünnepség fénypontja a hagyományőrzők felvonulása volt.

A küzdőtér mellett két jurtavárost építettek. Az egyikben kapott helyet az előadóterem, illetve két olyan jurta, melyekben régészeti kiállítást rendeztek be. Az egyes népekre jellemző jurtákat is felállítottak, egy részüket belülről is meg lehetett tekinteni. Tőlük kicsit távolabb két színpadon színes nemzetiségi bemutatókat, koncerteket tartottak.

A megnyitó után alkalmunk nyílt egy kicsit beszélgetni a kiemelt vendégek között szereplő ujgurokkal. Egy tökéletes németséggel és angolsággal beszélő fiatal nő elmondta, hogy sok más nemzettársához hasonlóan ő is külföldön nőtt fel. Németországban él, és onnan érkezett Bugacra, mert fontosnak találja, hogy együtt ünnepeljen magyar testvéreivel. Kiemelte, hogy Németországgal szemben a hazájában az ujgurok autonómiája csak névlegesen teljesül, a gyakorlatban a kínai vezetés akadályozza őket mind a vallásuk gyakorlásában, mind a nyelvük ápolásában. Azt is megtudtuk, hogy az ujgurok földje páratlanul értékes műemlékekkel bír, a különleges építészeti örökségük feltérképezése és bemutatása nagyon fontos lenne.