A türjei templom

3dtour.eu

2012. március 19., hétfő 15:24, frissítve: csütörtök 11:46

A türjei középkori prépostsági templom hazánk különleges emléke, mivel teljesen téglából épült. A templom homlokzata a XX. század eleji újjáépítésről tanúskodik, viszont a három hajós belső tér viszont híven őrzi a kora gótikus formákat. 360 fokos panorámaképünkön a főhajóból körbetekintve megcsodálhatjuk a középkori Szt. László legenda freskóciklust, illetve a barokk főoltárt is.

A türjei templom francia építőműhely alkotása az 1230-as évekből. A román-kora gótikus stílusú templom megrongálódott a török hódoltság idején, ezért a XVIII. században átépítették. A félköríves szentélyzáródásokat egyenesre változtatták és az északi oldalt kiegészítették a Szt. Anna kápolnával. A szentélyt és ezt a kápolnát Dorffmeister István festette ki 1761 és 1763 között. Az Angyali üdvözletet ábrázoló főoltárkép szintén az ő munkája. A barokk korszakban a templom homlokzata és a bejárata is barokk díszítést kapott, amit az 1920-22 közötti Lux Kálmán vezette átépítés tüntetett el.

Az 1980-as években kezdődött falkutatás során került elő a Szt. László legendát ábrázoló freskóciklus a déli mellékhajó falán. A Képes Krónika részletesen beszámol Szt. László királynak a nomád sztyeppei harcosok ellen vívott csatáiról. A legenda szerint egy alkalommal a király észre vette, hogy egy kun vitéz elrabolt egy magyar leányt. A király üldözőbe vette őket,  mire a  leány lerántotta a kun harcost a lóról, akit így a király le tudott győzni. Ugyanezen a falon látható egy 1478-ból származó kőkeretű kovácsoltvas ajtós szentségház.

A templom előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg, míg a mellette álló egykori rendház ma idősek otthona, így sajnos nem látogatható.

Források: Dercsényi Balázs-Hegyi Gábor-Marosi Ernő-Török József : Katolikus templomok Magyarországon, Tájak-Korok Múzeumok kiskönyvtára