Pénzpiacok

A németek meggazdagodnak a válságon

GlobalFX

2012. június 14., csütörtök 16:36
Számos EU tagállam küzd a hihetetlen méretű államadóssággal és még évekig várathat magára az enyhülés szele. Németországban ezzel szemben már 2013-ra egyensúlyi helyzetbe kerülhet a költségvetés a kedvező refinanszírozási költségeknek köszönhetően.

Az adósságválságnak köszönhetően igen kedvező kamatokkal futnak a német állampapírok. A német költségvetés már jövőre egyensúlyi helyzetbe kerülhet. A szakértők számításai szerint a kedvező kamatozású állampapíroknak köszönhetően Németország közel 15 milliárd eurót takaríthat meg 2011-ben és 2012-ben csak a kamatokon. A kamatteher az idei és a jövő évben a várakozások szerint fokozatosan csökken. A Kiel Economic Institut szakértője, Jens Boysen-Hogrefe szerint 2013-ban már nem lesz gond a költségvetéssel.

Az RWI Kutatóintézet szerdai gazdasági előrejelzése szerint is kiegyenlített lehet jövőre a költségvetés. Ennek persze elengedhetetlen előfeltétele, hogy nem mélyül tovább az euró-krízis és a németeknek nem kell mélyebben a zsebükbe nyúlniuk, például a görögök esetleges euróövezeti kilépése miatt. Sok függ tehát a vasárnapi görög választások kimenetelétől.

Tavaly 5 milliárd eurót takarított meg Németország a kamatokon. Az idei évben a megtakarítások mértéke elérheti a 10 milliárd eurót is. Szerdán a 10 éves német állampapírok hozama 1,52 %-on állt. Egyes közgazdászok szerint,ha az év végéig ezen a szinten maradna a kamat mértéke, akkor 5 év alatt akár 100 milliárd eurót is megtakaríthatnak.

Az európai politikusok többsége támadásba lendült Merkel asszony ellen és Németország aktívabb beavatkozását követelik a krízis megoldásában. François Hollande például a „növekedési paktum”  után a pénzügyi stabilitásról is tovább tárgyalna. Az ESM Hollande  szerint, közvetlenül is adhatna pénzt az egyes bankoknak, nem csak egyes országoknak. Emellett az ESM kapjon banki licenszet is, így az EKB-tól is kölcsönözhetne pénzt. Az olaszok és a spanyolok is támogatják a francia felvetést. Németország eddig elutasította ezt az elképzelést. (Odor Tamás – www.globalfx.hu)

Hirdetés

MNO vezető hírek

1

Hiába kapott csak 1-0-ra ki idegenben a Fradi a Rijekától, kettős vereséggel búcsúzott, a Győr Győzött, de kiesett, a Diósgyőr kikapott, de megy tovább. Tovább

16

A parlament feloszlatása és az előre hozott választások a cél, lemondott hivataláról a miniszterelnök is. Tovább

Kiugró főszereplő, beugró portugál énekesnő, remek idő, élvezetes produkciók a gyulai várban. Tovább

2

Közzétették a szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait a Felvi.hu oldalon. Van olyan szak, ahova 470 pont kellett. Tovább