A profik is buknak: milliárdos veszteség érte Rupert Murdoch médiabirodalmát

GlobalFX

2012. augusztus 9., csütörtök 11:25, frissítve: csütörtök 11:49

A News Corporation röviddel feldarabolása előtt mély mínuszba csúszott. A médiamogul Rupert Murdochhoz tartozó újság-, film- és tévébirodalom legfőképpen a gyengén szereplő kiadói ágazat miatt került bajba. Ezen a területen 2,8 milliárd dolláros veszteséget jelentettek. Összességében 1,6 milliárdos mínuszt könyveltek el a jelentés szerint. A tavalyi évben még 683 milliós bevételt ért el a News Corporation. Az elemzők csalódottak voltak, a cég részvényeinek árfolyama pedig jelentősen visszaesett.

A News Corporationhöz tartozik számos újság, valamint a HarperCollins kiadó mellett a Fox és a Sky tévéadó is. Nem is beszélve a 20th Century Fox filmstúdióról. A cégóriás tavaly egy lehallgatási botrány miatt került az érdeklődés középpontjába. Az időközben megszűnt News of the World lap riporterei számos közismert, híres személyt és bűncselekmények áldozatait hallgatták le. Ez a fiaskó 57 millió eurós költséget jelentett a cégnek.

A helyzetet az is nehezíti, hogy szinte minden ágazatban akadozott a szokásos napi üzletmenet is. Csupán a kábeltelevíziós ágazatnál emelkedtek a bevételek. A teljes konszern forgalma 7 százalékkal, 8,4 milliárd dollárra csökkent – írta a német Focus.

A News Corporationt két részre bontják. Az egyik részbe a szórakoztatási ágazat, azaz a filmek és a televíziós adások, míg a másik részbe a kiadói ágazat (újságkiadás) és a HarperCollins könyvkiadó kerülhet. Szakértők szerint az egész folyamat kívülről szemlélve olyan, mint egy gigászi leltár.

A veszteségek egy része az ausztrál érdekeltségekkel kapcsolatos, ami egykor a Murdoch-birodalom gyökereit jelentette. A ma 81 éves médiamogul karrierje az 1950-es években indult Adelaide-ben a kiadói piacon, mikor apja nyomdokaiba lépett. Az egykor meglehetősen jövedelmező kiadói ágazatot megviseli az online konkurencia.

Murdoch vezetné a tévés, filmes ágazatot

Murdoch újságjai közé tartozik többek között a The Wall Street Journal, valamint a brit Times és a The Sun is. A News Corporation felosztásának hivatalos indoklása, hogy az egyes ágazatok külön-külön könnyebben és átláthatóbban vezethetők.

Rupert Murdoch a nagyobb, azaz a sokkal inkább nyereséggel kecsegtető szórakoztatási ágazatot vezeti majd a felosztás után. A szálakat egyértelműen Murdoch mozgatja a vállalatban, mivel 40 százalékos szavazati joggal rendelkezik. A cég tervezett felosztása az előzetes tervek szerint a jövő év közepére zárulhat le.

Odor Tamás
GlobalFX.hu