Fekter szerint az olaszok is csak egyre drágábban jutnak forrásokhoz, írta a reuters. A piacokon egyre magasabb kamatokat kell fizetnie Olaszországnak a refinanszírozáshoz szükséges tőke bevonásakor, így elképzelhető, hogy plusz segítségre lesz szükségük. Még az is elképzelhető, hogy a déli országnak is be kell majd húzódnia a mentőernyő alá.

Corrado Passera olasz ipari miniszter és Mario Monti is nemtetszését fejezte ki Fekter kijelentéseivel kapcsolatban, hiszen Olaszország mindent megtett annak érdekében, hogy megfeleljen a piac elvárásainak. Olaszországban a problémás országokhoz hasonlóan jelentős megszorításokat vezettek be. Monti szerint nem egészséges, ha az EU egyes országainak pénzügyminiszterei más országok helyzetével kapcsolatban felelőtlenül nyilatkoznak.

Fekter keddi nyilatkozatában már helyesbített, miszerint nem arra akart utalni, hogy Olaszországnak be kellene húzódnia a mentőernyő alá. „Olaszország problémák nélkül refinanszírozza magát a tőkepiacokról, igaz a kamatok kiemelkedően magasak” – nyilatkozta Fekter. Tény azonban, hogy a pénzpiacok Olaszországot tartják a következő jelöltnek a mentőernyő alá húzódni kényszerülő országok között. Spanyolország a hét végén jelentette be, hosszas vívódást követően, hogy mégiscsak szüksége van külső segítségre megtépázott bankjainak refinanszírozásában. Spanyolország az euróövezet negyedik legnagyobb gazdasága, míg az olaszok a harmadik helyen állnak a németek és a franciák után. (Odor Tamás – www.globalfx.hu)