Pénzpiacok

Fizetésképtelenné válhat Japán

GlobalFX

2012. július 06., péntek 10:42
A japán pénzügyminiszter szerint országa komoly fizetési nehézségekbe kerülhet. A kialakult politikai helyzetnek köszönhetően elképzelhető, hogy Japánban október végére elfogy a finanszírozáshoz szükséges pénz.

Jun Azumi, japán pénzügyminiszter pénteken felkérte a két legnagyobb ellenzéki pártot, hogy szavazzák meg a jelenlegi költségvetés finanszírozásához szükséges legújabb törvényt. A törvény értelmében a kormány állampapírt bocsáthatna ki a szükséges fedezet felének biztosításához. Azumi szerint a törvény elfogadása nélkül összeomolhat a japán költségvetés.

A 2012–2013-aspénzügyi évre vonatkozóan a japán költségvetés mértéke megközelíti a 900 milliárd eurós összeget, azaz 90 ezermilliárd jent. A tervek szerint 38,3 ezermilliárdot állampapírok  kibocsátásával fedeznének. Azumi számításai szerint a kiadások mértéke már szeptember végére elérheti a 43,9 ezermilliárdot. Amennyiben a törvénytervezetet nem fogadják el a képviselők, úgy a kormánynak csak 46,1 ezermilliárd jen állna rendelkezésére. A japán állam pedig nagy valószínűséggel csupán október végéig húzná ki ezzel az összeggel. Japán az egyik legeladósodottabb ipari állam, hiszen az adóssághegyek magasabbak, mint az éves GDP kétszerese.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezére, Christine Lagarde szerint egyre komolyabb problémákkal kell szembenéznie a közeljövőben a világgazdaságnak. A kilátások és előrejelzések egyre komorabb képet festenek az utóbbi időben. A Nemzetközi Valutaalap következő előrejelzésében még a korábbinál is sötétebb képet festhet a helyzetről, és még gyengébb gazdasági teljesítményt prognosztizálhat. A következő előrejelzést július 16-án teszik közzé.

Tokiói látogatásán Lagarde még hozzátette azt is, hogy az eurókrízis kiéleződése még a japán exportokat is veszélyeztetheti. Emellett a japán exportágazatot a jenre nehezedő, további nyomás is blokkolhatja. Jelenleg az elemzők szerint enyhén túlértékelt a japán deviza.

Odor Tamás
GlobalFX.hu

Hirdetés

MNO vezető hírek

A vállalkozások soha nem látott mennyiségű tőkét kapnak, a sztrádák pedig 2018-ra elérik majd az országhatárt. Új Duna-híd is épül. Tovább

Az idő sürget, de tökéletes kapitányjelölt nincs. Az ifjú titánok kockázatosak, az öreg rókák ideje elmúlt. Tovább

1

Elsőként a jelenlegi főpolgármestert vette nyilvántartása a választási bizottság. 13 600 ajánlást adott le. Tovább

2

Jelentkezett egy, a szocialista belügyeket jól ismerő baloldali újságíró, hogy beszéljen a hamisítási ügyről. Tovább